top of page

Przepisy specjalne

 

Pesto Super Food

(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pÅ‚aska Å‚yżka nasion brokuÅ‚a Sulfo Forte

  • 1 czubata Å‚yżka nasion lnu

  • 30 g koncentratu pomidorowego (bez soli)

  • 1 Å‚yżka oliwy z oliwek extra virgin

  • 2 Å‚yżeczki kurkumy w proszku lub 1 kapsuÅ‚ka Kurkumin K2

  • 10-20 ml Polifenum Forte

  • opcjonalnie: witamina D3 w kroplach DrJacobs

  • opcjonalnie: 5 g ostrego chrzanu

 

Nasiona brokuła i lnu zmielić w młynku do kawy. Dodać pozostałe składniki oraz zmieszać całość tak, aby powstała pasta.

​

Pesto Super Food nadaje siÄ™ wyÅ›mienicie jako pasta kanapkowa do smarowania np. krakersów ryżowych lub chleba. Przechowuj przyrzÄ…dzone pesto w lodówce i zjedz je w ciÄ…gu tego samego dnia.

Poncz z granatów

(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)

 

Cynamon, w medycynie ajurwedyjskiej, jest przyprawÄ… cenionÄ… od tysiÄ™cy lat. Posiada bardzo wysokÄ… wartość ORAC („Oxygen Radical Absorbance Capacity”, czyli potencjaÅ‚ wychwytywania wolnych rodników tlenowych), która w testach laboratoryjnych oznacza potencjaÅ‚ antyoksydacyjny danego produktu spożywczego.

 

Składniki na 1 porcję:

  • 20 ml Eliksiru z granatów

  • 2 szczypty cynamonu cejloÅ„skiego

  • 2 szczypty imbiru w proszku

  • 200 ml wody

 

Do szklanki wlać Eliksir z granatów, dodać cynamon i imbir. Zalać gorÄ…cÄ… wodÄ…, zamieszać, delektować siÄ™ smakiem na ciepÅ‚o lub po schÅ‚odzeniu.

Wegański krem dr Budwig*

(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)


Åšwieżo zmielone siemiÄ™ lniane zawiera kwasy tÅ‚uszczowe Omega-3, których dziaÅ‚anie jest szczególnie korzystne dla organizmu.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g jogurtu sojowego

  • 3 Å‚yżki oleju lnianego

  • 2 Å‚yżki ekologicznego siemienia lnianego

  • 2 Å‚yżki Eliksiru z granatów

  • 60 g pÅ‚atków owsianych

  • 1 jabÅ‚ko

  • Cynamon cejloÅ„ski wedÅ‚ug uznania

  • SteviaBase w razie potrzeby

 

SiemiÄ™ lniane zmielić w mÅ‚ynku do kawy. NastÄ™pnie dodać do niego jogurt sojowy, olej lniany, Eliksir z granatów oraz cynamon. Dobrze wymieszać to wszystko mikserem, tak, aby z oleju i jogurtu powstaÅ‚ krem. W razie potrzeby dosÅ‚odzić SteviaBase. Umyć jabÅ‚ko i po usuniÄ™ciu gniazd nasiennych pokroić na maÅ‚e kawaÅ‚ki. Polać jabÅ‚ko gotowym kremem i posypać pÅ‚atkami owsianymi.

 

*farmaceutka Johanna Budwig (1908 - 2003) staÅ‚a siÄ™ znana przede wszystkim dziÄ™ki opracowanej przez niÄ… diecie olejowo-biaÅ‚kowej. ZalecaÅ‚a spożywanie na Å›niadanie kremu na bazie odtÅ‚uszczonego twarogu i oleju lnianego. Niniejszy alternatywny przepis wegaÅ„ski ma w swoim skÅ‚adzie biaÅ‚ko pochodzÄ…ce z soi, która,
podobnie jak twaróg posiada dużo zawierajÄ…cych siarkÄ™ aminokwasów. Olej lniany dostarcza ważnego kwasu tÅ‚uszczowego Omega-3 – kwasu alfa-linolenowego.

Kotleciki ryżowe z sezamem i nasionami dyni

(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)

 

Składniki na 4 porcje:


Na kotleciki:

  • 250 g czerwonego ryżu

  • 4 marchewki

  • 2 Å‚yżki sezamu

  • 2 Å‚yżki nasion dyni

  • 4 Å‚yżki liofilizowanych zióÅ‚ do saÅ‚atek

  • 60 g tofu

  • 1 ½ Å‚yżki pesto z bazylii

  • 2-4 Å‚yżek mÄ…czki kukurydzianej

  • 2 Å‚yżki oleju do smażenia

  • Sól Niskosodowa

 

Na sos:

  • 1 awokado

  • ½ pomaraÅ„czy

  • 100 g jogurtu sojowego

  • ½ Å‚yżeczki soku z cytryny

  • Sól Niskosodowa

  • pieprz

 

Na sałatę:

  • 400 g saÅ‚aty (np. roszponki, saÅ‚aty rzymskiej

  • mini)

  • 30 ml Polifenum Forte

  • 1 ½ Å‚yżki octu balsamicznego

  • 1 Å‚yżeczka oliwy z oliwek tÅ‚oczonej na zimno

 

Ugotować czerwony ryż wedÅ‚ug przepisu na opakowaniu. W tym czasie obrać marchewki i zetrzeć drobno na tarce. Ostudzić nieco ugotowany ryż. NastÄ™pnie dodać do niego startÄ… marchewkÄ™, sezam, nasiona dyni, zioÅ‚a saÅ‚atkowe, tofu i pesto z bazylii. Dobrze wymieszać rÄ™kÄ…. Dodać tyle mÄ…czki kukurydzianej, aby masÄ™ można byÅ‚o formować w kule. Rozgnieść kule na pÅ‚asko i podsmażać na oleju na patelni na Å›redniej temperaturze z obu stron przez ok. 4 minuty, aż stanÄ… siÄ™ brÄ…zowe a powierzchnia stanie siÄ™ chrupiÄ…ca. W czasie, gdy kotleciki sÄ… na patelni, wyjąć miąższ z awokado do sosu i wÅ‚ożyć do naczynia. PomaraÅ„czÄ™ obrać i dodać poÅ‚ówkÄ™, razem z jogurtem sojowym i sokiem cytrynowym, do awokado. Wszystko dobrze zmiksować i doprawić SolÄ… NiskosodowÄ… i pieprzem. Umyć i ewentualnie drobniej pokroić saÅ‚atÄ™. Z PolifenumForte i octu balsamicznego zrobić dressing i polać nim saÅ‚atÄ™. Wszystko razem wyÅ‚ożyć na talerz i podać.

Mus z Flavochino

(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)

 

Składniki na 6 porcji:

  • 250 ml Å›mietany owsianej

  • 1 Å‚yżeczka agar-agar

  • 400 g delikatnego (jedwabistego) tofu

  • 4 Å‚yżki Flavochino

 

Zmieszać Å›mietanÄ™ owsianÄ… z agar-agar, stale mieszajÄ…c wolno doprowadzić do wrzenia i gotować na maÅ‚ym ogniu przez jeszcze okoÅ‚o 2 minuty. W tym czasie do naczynia wÅ‚ożyć tofu, wsypać Flavochino, po czym dodać do tego zagotowanÄ… Å›mietanÄ™ owsianÄ… i miksować wszystko przez okoÅ‚o 2 minuty robotem rÄ™cznym na najwyższych obrotach. Odstawić na co najmniej 1 godzinÄ™ do lodówki. Gdy wszystko stężeje (im dÅ‚użej, tym mus jest lepszy), caÅ‚ość udekorować i delektować
siÄ™ smakiem.

​

Orientalna zupa z dyni

(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)

 

SkÅ‚adniki dla 4 osób (jako danie gÅ‚ówne) lub 8 osób (jako zupa):

  • 1 maÅ‚a dynia hokkaido

  • 2-4 ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 2-4 marchewek

  • ½ Å‚yżeczki soli morskiej

  • 1 szczypta kurkumy

  • 2 Å‚yżeczki Gomasio (patrz przepis po prawej)

  • ¼ Å‚yżeczki biaÅ‚ego pieprzu

  • 1-2 szczypty cynamonu w proszku

  • ½ Å‚yżeczki sÅ‚odkiej czerwonej papryki

  • ¼ Å‚yżeczki kolendry

  • 1 szczypta chili

 

DyniÄ™ umyć, przekroić na póÅ‚, usunąć komorÄ™ nasiennÄ… i pokroić na duże kawaÅ‚ki. PozostaÅ‚e warzywa oczyÅ›cić, w razie potrzeby obrać ze skórki, pociąć na duże kawaÅ‚ki. Warzywa z solÄ… i kurkumÄ… przeÅ‚ożyć do garnka i zalać wodÄ… tak, aby byÅ‚y ledwie niÄ… przykryte. Zagotować, a nastÄ™pnie dusić w niewielkiej temperaturze przez 15 minut. Na koniec przyprawić i zmiksować na gÅ‚adkÄ… masÄ™ blenderem.

 

 

 

Napój zasadowy

(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)

 

Składniki na 1 porcję:

  • ½ l ciepÅ‚ej wody

  • ½ miarki pH Balans lub miarka FizjoBalans

  • 2 Å‚yżki soku z cytryny lub limonki

 

 

Wszystkie składniki rozmieszać w dzbanku łyżką.

 

Bardzo ważne jest codzienne picie wystarczajÄ…cej iloÅ›ci pÅ‚ynów oraz podawanie skÅ‚adników dziaÅ‚ajÄ…cych zasadowo. Zacznij, wypijajÄ…c już z rana 500 ml opisanego wyżej napoju. Nie używaj ciepÅ‚ej wody z kranu. Zamiast tego zagotuj trochÄ™ wody w czajniku i zmieszaj jÄ… z zimnÄ… wodÄ….

Zielone Smoothie

(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)

 

Składniki na 1 porcję:

 

Wszystkie składniki włożyć do miksera. Miksować aż powstanie kremowe smoothie.

Lemoniada z Lactirelle z imbirem 

(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)

 

Lactirelle to esencja kwasu mlekowego powstaÅ‚a z naturalnej fermentacji. Zawiera także wyciÄ…gi z czarnej porzeczki, aromatycznego korzenia różanego oraz kwiatu czarnego bzu oraz potas i witaminy B1 i B12.

 

Składniki na 1 porcję:

  • 5 ml Lactirelle

  • 1-2 szczypty imbiru w proszku

  • 250 ml wody mineralnej

 

Do szklanki wlać Lactirelle i wsypać sproszkowany imbir, a następnie zalać wodą mineralną. Wspaniale orzeźwia!

​

Sałatka z dressingiem energetycznym

(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 garÅ›cie zielonej saÅ‚aty

  • (np. saÅ‚aty rzymskiej mini)

  • ½ żóÅ‚tej papryki

  • 2 Å‚yżki Polifenum Forte

  • 1 Å‚yżka octu balsamicznego

  • 1 Å‚yżka oliwy z oliwek extra virgin 

 

Opcjonalnie:

 

SaÅ‚atÄ™ umyć w sitku pod bieżącÄ… wodÄ…, odsÄ…czyć i pokroić lub porozrywać na mniejsze kawaÅ‚ki. PaprykÄ™ również umyć, usunąć nasiona, pokroić w paski. SaÅ‚atÄ™ i paski papryki rozÅ‚ożyć na dwa talerze. Przekroić na póÅ‚ owoc granatu oraz wyjąć jego zawartość usuwajÄ…c bÅ‚ony i skórki. Aby uzyskać dressing należy wymieszać w misce Polifenum Forte, ocet balsamiczny oraz oliwÄ™. TÄ™ mieszaninÄ™ doprawić do smaku pieprzem i SolÄ… NiskosodowÄ…. Podać dressingiem saÅ‚atÄ™ i paprykÄ™, rozsypać na to nasiona granatu.

​

Krem Chi-Cafe

(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)

 

Składniki na 1 porcję:

  • 43 g AminoBase

  • 2 Å‚yżeczki kawy Chi-Cafe

  • 1 Å‚yżeczka kakao

  • 200 ml mleka sojowego

  • 1 garść malin

Opcjonalnie: 1 łyżeczka SteviaBase


Do miski wsyp AminoBase, kawę Chi-Cafe oraz kakao i zmieszaj to za pomocą trzepaczki z mlekiem sojowym. Odstaw na 2-3 minuty, aby krem stężał. W razie potrzeby posłodź SteviaBase. Udekoruj krem świeżymi malinami.

bottom of page