Przepisy specjalne
Pesto Super Food
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 2 porcje:
-
1 płaska łyżka nasion brokuła Sulfo Forte
-
1 czubata łyżka nasion lnu
-
30 g koncentratu pomidorowego (bez soli)
-
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
-
2 łyżeczki kurkumy w proszku lub 1 kapsułka Kurkumin K2
-
10-20 ml Polifenum Forte
-
opcjonalnie: witamina D3 w kroplach DrJacobs
-
opcjonalnie: 5 g ostrego chrzanu
Nasiona brokuła i lnu zmielić w młynku do kawy. Dodać pozostałe składniki oraz zmieszać całość tak, aby powstała pasta.
​
Pesto Super Food nadaje siÄ™ wyÅ›mienicie jako pasta kanapkowa do smarowania np. krakersów ryżowych lub chleba. Przechowuj przyrzÄ…dzone pesto w lodówce i zjedz je w ciÄ…gu tego samego dnia.
Poncz z granatów
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Cynamon, w medycynie ajurwedyjskiej, jest przyprawÄ… cenionÄ… od tysiÄ™cy lat. Posiada bardzo wysokÄ… wartość ORAC („Oxygen Radical Absorbance Capacity”, czyli potencjaÅ‚ wychwytywania wolnych rodników tlenowych), która w testach laboratoryjnych oznacza potencjaÅ‚ antyoksydacyjny danego produktu spożywczego.
Składniki na 1 porcję:
-
20 ml Eliksiru z granatów
-
2 szczypty cynamonu cejlońskiego
-
2 szczypty imbiru w proszku
-
200 ml wody
Do szklanki wlać Eliksir z granatów, dodać cynamon i imbir. Zalać gorÄ…cÄ… wodÄ…, zamieszać, delektować siÄ™ smakiem na ciepÅ‚o lub po schÅ‚odzeniu.
Wegański krem dr Budwig*
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Åšwieżo zmielone siemiÄ™ lniane zawiera kwasy tÅ‚uszczowe Omega-3, których dziaÅ‚anie jest szczególnie korzystne dla organizmu.
Składniki na 2 porcje:
-
300 g jogurtu sojowego
-
3 łyżki oleju lnianego
-
2 łyżki ekologicznego siemienia lnianego
-
2 Å‚yżki Eliksiru z granatów
-
60 g pÅ‚atków owsianych
-
1 jabłko
-
Cynamon cejloński według uznania
-
SteviaBase w razie potrzeby
SiemiÄ™ lniane zmielić w mÅ‚ynku do kawy. NastÄ™pnie dodać do niego jogurt sojowy, olej lniany, Eliksir z granatów oraz cynamon. Dobrze wymieszać to wszystko mikserem, tak, aby z oleju i jogurtu powstaÅ‚ krem. W razie potrzeby dosÅ‚odzić SteviaBase. Umyć jabÅ‚ko i po usuniÄ™ciu gniazd nasiennych pokroić na maÅ‚e kawaÅ‚ki. Polać jabÅ‚ko gotowym kremem i posypać pÅ‚atkami owsianymi.
*farmaceutka Johanna Budwig (1908 - 2003) staÅ‚a siÄ™ znana przede wszystkim dziÄ™ki opracowanej przez niÄ… diecie olejowo-biaÅ‚kowej. ZalecaÅ‚a spożywanie na Å›niadanie kremu na bazie odtÅ‚uszczonego twarogu i oleju lnianego. Niniejszy alternatywny przepis wegaÅ„ski ma w swoim skÅ‚adzie biaÅ‚ko pochodzÄ…ce z soi, która,
podobnie jak twaróg posiada dużo zawierajÄ…cych siarkÄ™ aminokwasów. Olej lniany dostarcza ważnego kwasu tÅ‚uszczowego Omega-3 – kwasu alfa-linolenowego.
Kotleciki ryżowe z sezamem i nasionami dyni
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 4 porcje:
Na kotleciki:
-
250 g czerwonego ryżu
-
4 marchewki
-
2 łyżki sezamu
-
2 łyżki nasion dyni
-
4 Å‚yżki liofilizowanych zióÅ‚ do saÅ‚atek
-
60 g tofu
-
1 ½ Å‚yżki pesto z bazylii
-
2-4 łyżek mączki kukurydzianej
-
2 łyżki oleju do smażenia
Na sos:
-
1 awokado
-
½ pomaraÅ„czy
-
100 g jogurtu sojowego
-
½ Å‚yżeczki soku z cytryny
-
pieprz
Na sałatę:
-
400 g sałaty (np. roszponki, sałaty rzymskiej
-
mini)
-
30 ml Polifenum Forte
-
1 ½ Å‚yżki octu balsamicznego
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
Ugotować czerwony ryż wedÅ‚ug przepisu na opakowaniu. W tym czasie obrać marchewki i zetrzeć drobno na tarce. Ostudzić nieco ugotowany ryż. NastÄ™pnie dodać do niego startÄ… marchewkÄ™, sezam, nasiona dyni, zioÅ‚a saÅ‚atkowe, tofu i pesto z bazylii. Dobrze wymieszać rÄ™kÄ…. Dodać tyle mÄ…czki kukurydzianej, aby masÄ™ można byÅ‚o formować w kule. Rozgnieść kule na pÅ‚asko i podsmażać na oleju na patelni na Å›redniej temperaturze z obu stron przez ok. 4 minuty, aż stanÄ… siÄ™ brÄ…zowe a powierzchnia stanie siÄ™ chrupiÄ…ca. W czasie, gdy kotleciki sÄ… na patelni, wyjąć miąższ z awokado do sosu i wÅ‚ożyć do naczynia. PomaraÅ„czÄ™ obrać i dodać poÅ‚ówkÄ™, razem z jogurtem sojowym i sokiem cytrynowym, do awokado. Wszystko dobrze zmiksować i doprawić SolÄ… NiskosodowÄ… i pieprzem. Umyć i ewentualnie drobniej pokroić saÅ‚atÄ™. Z PolifenumForte i octu balsamicznego zrobić dressing i polać nim saÅ‚atÄ™. Wszystko razem wyÅ‚ożyć na talerz i podać.
Mus z Flavochino
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 6 porcji:
-
250 ml śmietany owsianej
-
1 łyżeczka agar-agar
-
400 g delikatnego (jedwabistego) tofu
-
4 łyżki Flavochino
Zmieszać Å›mietanÄ™ owsianÄ… z agar-agar, stale mieszajÄ…c wolno doprowadzić do wrzenia i gotować na maÅ‚ym ogniu przez jeszcze okoÅ‚o 2 minuty. W tym czasie do naczynia wÅ‚ożyć tofu, wsypać Flavochino, po czym dodać do tego zagotowanÄ… Å›mietanÄ™ owsianÄ… i miksować wszystko przez okoÅ‚o 2 minuty robotem rÄ™cznym na najwyższych obrotach. Odstawić na co najmniej 1 godzinÄ™ do lodówki. Gdy wszystko stężeje (im dÅ‚użej, tym mus jest lepszy), caÅ‚ość udekorować i delektować
siÄ™ smakiem.
​
Orientalna zupa z dyni
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
SkÅ‚adniki dla 4 osób (jako danie gÅ‚ówne) lub 8 osób (jako zupa):
-
1 mała dynia hokkaido
-
2-4 ziemniaków
-
1 duża cebula
-
2-4 marchewek
-
½ Å‚yżeczki soli morskiej
-
1 szczypta kurkumy
-
2 łyżeczki Gomasio (patrz przepis po prawej)
-
¼ Å‚yżeczki biaÅ‚ego pieprzu
-
1-2 szczypty cynamonu w proszku
-
½ Å‚yżeczki sÅ‚odkiej czerwonej papryki
-
¼ Å‚yżeczki kolendry
-
1 szczypta chili
DyniÄ™ umyć, przekroić na póÅ‚, usunąć komorÄ™ nasiennÄ… i pokroić na duże kawaÅ‚ki. PozostaÅ‚e warzywa oczyÅ›cić, w razie potrzeby obrać ze skórki, pociąć na duże kawaÅ‚ki. Warzywa z solÄ… i kurkumÄ… przeÅ‚ożyć do garnka i zalać wodÄ… tak, aby byÅ‚y ledwie niÄ… przykryte. Zagotować, a nastÄ™pnie dusić w niewielkiej temperaturze przez 15 minut. Na koniec przyprawić i zmiksować na gÅ‚adkÄ… masÄ™ blenderem.
Napój zasadowy
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 1 porcję:
-
½ l ciepÅ‚ej wody
-
½ miarki pH Balans lub miarka FizjoBalans
-
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
Wszystkie składniki rozmieszać w dzbanku łyżką.
Bardzo ważne jest codzienne picie wystarczajÄ…cej iloÅ›ci pÅ‚ynów oraz podawanie skÅ‚adników dziaÅ‚ajÄ…cych zasadowo. Zacznij, wypijajÄ…c już z rana 500 ml opisanego wyżej napoju. Nie używaj ciepÅ‚ej wody z kranu. Zamiast tego zagotuj trochÄ™ wody w czajniku i zmieszaj jÄ… z zimnÄ… wodÄ….
Zielone Smoothie
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 1 porcję:
-
50 g młodego jęczmienia w proszku lub młodej trawy pszenicznej
-
1 mini banan lub ½ banana
-
250 ml wody
-
opcjonalnie: 2 łyżeczki Nasion chia
Wszystkie składniki włożyć do miksera. Miksować aż powstanie kremowe smoothie.
Lemoniada z Lactirelle z imbirem
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Lactirelle to esencja kwasu mlekowego powstaÅ‚a z naturalnej fermentacji. Zawiera także wyciÄ…gi z czarnej porzeczki, aromatycznego korzenia różanego oraz kwiatu czarnego bzu oraz potas i witaminy B1 i B12.
Składniki na 1 porcję:
-
5 ml Lactirelle
-
1-2 szczypty imbiru w proszku
-
250 ml wody mineralnej
Do szklanki wlać Lactirelle i wsypać sproszkowany imbir, a następnie zalać wodą mineralną. Wspaniale orzeźwia!
​
Sałatka z dressingiem energetycznym
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 2 porcje:
-
2 garście zielonej sałaty
-
(np. sałaty rzymskiej mini)
-
½ żóÅ‚tej papryki
-
2 łyżki Polifenum Forte
-
1 łyżka octu balsamicznego
-
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Opcjonalnie:
-
pieprz
-
½ owocu granatu
SaÅ‚atÄ™ umyć w sitku pod bieżącÄ… wodÄ…, odsÄ…czyć i pokroić lub porozrywać na mniejsze kawaÅ‚ki. PaprykÄ™ również umyć, usunąć nasiona, pokroić w paski. SaÅ‚atÄ™ i paski papryki rozÅ‚ożyć na dwa talerze. Przekroić na póÅ‚ owoc granatu oraz wyjąć jego zawartość usuwajÄ…c bÅ‚ony i skórki. Aby uzyskać dressing należy wymieszać w misce Polifenum Forte, ocet balsamiczny oraz oliwÄ™. TÄ™ mieszaninÄ™ doprawić do smaku pieprzem i SolÄ… NiskosodowÄ…. Podać dressingiem saÅ‚atÄ™ i paprykÄ™, rozsypać na to nasiona granatu.
​
Krem Chi-Cafe
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 1 porcję:
Opcjonalnie: 1 łyżeczka SteviaBase
Do miski wsyp AminoBase, kawę Chi-Cafe oraz kakao i zmieszaj to za pomocą trzepaczki z mlekiem sojowym. Odstaw na 2-3 minuty, aby krem stężał. W razie potrzeby posłodź SteviaBase. Udekoruj krem świeżymi malinami.