Przepisy specjalne
Pesto Super Food
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 2 porcje:
-
1 płaska łyżka nasion brokuła Sulfo Forte
-
1 czubata łyżka nasion lnu
-
30 g koncentratu pomidorowego (bez soli)
-
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
-
2 łyżeczki kurkumy w proszku lub 1 kapsułka Kurkumin K2
-
10-20 ml Polifenum Forte
-
opcjonalnie: witamina D3 w kroplach DrJacobs
-
opcjonalnie: 5 g ostrego chrzanu
Nasiona brokuła i lnu zmielić w młynku do kawy. Dodać pozostałe składniki oraz zmieszać całość tak, aby powstała pasta.
Pesto Super Food nadaje się wyśmienicie jako pasta kanapkowa do smarowania np. krakersów ryżowych lub chleba. Przechowuj przyrządzone pesto w lodówce i zjedz je w ciągu tego samego dnia.

Poncz z granatów
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Cynamon, w medycynie ajurwedyjskiej, jest przyprawą cenioną od tysięcy lat. Posiada bardzo wysoką wartość ORAC („Oxygen Radical Absorbance Capacity”, czyli potencjał wychwytywania wolnych rodników tlenowych), która w testach laboratoryjnych oznacza potencjał antyoksydacyjny danego produktu spożywczego.
Składniki na 1 porcję:
-
20 ml Eliksiru z granatów
-
2 szczypty cynamonu cejlońskiego
-
2 szczypty imbiru w proszku
-
200 ml wody
Do szklanki wlać Eliksir z granatów, dodać cynamon i imbir. Zalać gorącą wodą, zamieszać, delektować się smakiem na ciepło lub po schłodzeniu.

Wegański krem dr Budwig*
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Świeżo zmielone siemię lniane zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3, których działanie jest szczególnie korzystne dla organizmu.
Składniki na 2 porcje:
-
300 g jogurtu sojowego
-
3 łyżki oleju lnianego
-
2 łyżki ekologicznego siemienia lnianego
-
2 łyżki Eliksiru z granatów
-
60 g płatków owsianych
-
1 jabłko
-
Cynamon cejloński według uznania
-
SteviaBase w razie potrzeby
Siemię lniane zmielić w młynku do kawy. Następnie dodać do niego jogurt sojowy, olej lniany, Eliksir z granatów oraz cynamon. Dobrze wymieszać to wszystko mikserem, tak, aby z oleju i jogurtu powstał krem. W razie potrzeby dosłodzić SteviaBase. Umyć jabłko i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na małe kawałki. Polać jabłko gotowym kremem i posypać płatkami owsianymi.
*farmaceutka Johanna Budwig (1908 - 2003) stała się znana przede wszystkim dzięki opracowanej przez nią diecie olejowo-białkowej. Zalecała spożywanie na śniadanie kremu na bazie odtłuszczonego twarogu i oleju lnianego. Niniejszy alternatywny przepis wegański ma w swoim składzie białko pochodzące z soi, która,
podobnie jak twaróg posiada dużo zawierających siarkę aminokwasów. Olej lniany dostarcza ważnego kwasu tłuszczowego Omega-3 – kwasu alfa-linolenowego.

Kotleciki ryżowe z sezamem i nasionami dyni
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 4 porcje:
Na kotleciki:
-
250 g czerwonego ryżu
-
4 marchewki
-
2 łyżki sezamu
-
2 łyżki nasion dyni
-
4 łyżki liofilizowanych ziół do sałatek
-
60 g tofu
-
1 ½ łyżki pesto z bazylii
-
2-4 łyżek mączki kukurydzianej
-
2 łyżki oleju do smażenia
Na sos:
-
1 awokado
-
½ pomarańczy
-
100 g jogurtu sojowego
-
½ łyżeczki soku z cytryny
-
pieprz
Na sałatę:
-
400 g sałaty (np. roszponki, sałaty rzymskiej
-
mini)
-
30 ml Polifenum Forte
-
1 ½ łyżki octu balsamicznego
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
Ugotować czerwony ryż według przepisu na opakowaniu. W tym czasie obrać marchewki i zetrzeć drobno na tarce. Ostudzić nieco ugotowany ryż. Następnie dodać do niego startą marchewkę, sezam, nasiona dyni, zioła sałatkowe, tofu i pesto z bazylii. Dobrze wymieszać ręką. Dodać tyle mączki kukurydzianej, aby masę można było formować w kule. Rozgnieść kule na płasko i podsmażać na oleju na patelni na średniej temperaturze z obu stron przez ok. 4 minuty, aż staną się brązowe a powierzchnia stanie się chrupiąca. W czasie, gdy kotleciki są na patelni, wyjąć miąższ z awokado do sosu i włożyć do naczynia. Pomarańczę obrać i dodać połówkę, razem z jogurtem sojowym i sokiem cytrynowym, do awokado. Wszystko dobrze zmiksować i doprawić Solą Niskosodową i pieprzem. Umyć i ewentualnie drobniej pokroić sałatę. Z PolifenumForte i octu balsamicznego zrobić dressing i polać nim sałatę. Wszystko razem wyłożyć na talerz i podać.

Mus z Flavochino
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 6 porcji:
-
250 ml śmietany owsianej
-
1 łyżeczka agar-agar
-
400 g delikatnego (jedwabistego) tofu
-
4 łyżki Flavochino
Zmieszać śmietanę owsianą z agar-agar, stale mieszając wolno doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez jeszcze około 2 minuty. W tym czasie do naczynia włożyć tofu, wsypać Flavochino, po czym dodać do tego zagotowaną śmietanę owsianą i miksować wszystko przez około 2 minuty robotem ręcznym na najwyższych obrotach. Odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Gdy wszystko stężeje (im dłużej, tym mus jest lepszy), całość udekorować i delektować
się smakiem.

Orientalna zupa z dyni
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki dla 4 osób (jako danie główne) lub 8 osób (jako zupa):
-
1 mała dynia hokkaido
-
2-4 ziemniaków
-
1 duża cebula
-
2-4 marchewek
-
½ łyżeczki soli morskiej
-
1 szczypta kurkumy
-
2 łyżeczki Gomasio (patrz przepis po prawej)
-
¼ łyżeczki białego pieprzu
-
1-2 szczypty cynamonu w proszku
-
½ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
-
¼ łyżeczki kolendry
-
1 szczypta chili
Dynię umyć, przekroić na pół, usunąć komorę nasienną i pokroić na duże kawałki. Pozostałe warzywa oczyścić, w razie potrzeby obrać ze skórki, pociąć na duże kawałki. Warzywa z solą i kurkumą przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby były ledwie nią przykryte. Zagotować, a następnie dusić w niewielkiej temperaturze przez 15 minut. Na koniec przyprawić i zmiksować na gładką masę blenderem.
Napój zasadowy
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 1 porcję:
-
½ l ciepłej wody
-
½ miarki pH Balans lub miarka FizjoBalans
-
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
Wszystkie składniki rozmieszać w dzbanku łyżką.
Bardzo ważne jest codzienne picie wystarczającej ilości płynów oraz podawanie składników działających zasadowo. Zacznij, wypijając już z rana 500 ml opisanego wyżej napoju. Nie używaj ciepłej wody z kranu. Zamiast tego zagotuj trochę wody w czajniku i zmieszaj ją z zimną wodą.

Zielone Smoothie
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 1 porcję:
-
50 g młodego jęczmienia w proszku lub młodej trawy pszenicznej
-
1 mini banan lub ½ banana
-
250 ml wody
-
opcjonalnie: 2 łyżeczki Nasion chia
Wszystkie składniki włożyć do miksera. Miksować aż powstanie kremowe smoothie.

Lemoniada z Lactirelle z imbirem
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Lactirelle to esencja kwasu mlekowego powstała z naturalnej fermentacji. Zawiera także wyciągi z czarnej porzeczki, aromatycznego korzenia różanego oraz kwiatu czarnego bzu oraz potas i witaminy B1 i B12.
Składniki na 1 porcję:
-
5 ml Lactirelle
-
1-2 szczypty imbiru w proszku
-
250 ml wody mineralnej
Do szklanki wlać Lactirelle i wsypać sproszkowany imbir, a następnie zalać wodą mineralną. Wspaniale orzeźwia!

Sałatka z dressingiem energetycznym
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 2 porcje:
-
2 garście zielonej sałaty
-
(np. sałaty rzymskiej mini)
-
½ żółtej papryki
-
2 łyżki Polifenum Forte
-
1 łyżka octu balsamicznego
-
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Opcjonalnie:
-
pieprz
-
½ owocu granatu
Sałatę umyć w sitku pod bieżącą wodą, odsączyć i pokroić lub porozrywać na mniejsze kawałki. Paprykę również umyć, usunąć nasiona, pokroić w paski. Sałatę i paski papryki rozłożyć na dwa talerze. Przekroić na pół owoc granatu oraz wyjąć jego zawartość usuwając błony i skórki. Aby uzyskać dressing należy wymieszać w misce Polifenum Forte, ocet balsamiczny oraz oliwę. Tę mieszaninę doprawić do smaku pieprzem i Solą Niskosodową. Podać dressingiem sałatę i paprykę, rozsypać na to nasiona granatu.

Krem Chi-Cafe
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Składniki na 1 porcję:
Opcjonalnie: 1 łyżeczka SteviaBase
Do miski wsyp AminoBase, kawę Chi-Cafe oraz kakao i zmieszaj to za pomocą trzepaczki z mlekiem sojowym. Odstaw na 2-3 minuty, aby krem stężał. W razie potrzeby posłodź SteviaBase. Udekoruj krem świeżymi malinami.
