
Witamina słońca D3
suplement diety
dla odporności, zębów i kości
produkt odpowiedni dla wegetarian
zawartość netto: 20 ml
640 porcji dziennych po 800 j.m.
Witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W naszej strefie geograficznej jest to możliwe od kwietnia do września w godz. 10-15 przy min. 15-minutowym dziennym eksponowaniu przynajmniej przedramion i nóg. Jeżeli jednak w tych miesiącach brak słońca, nie przebywamy na nim lub stosujemy kremy z filtrem (mogą one ograniczyć wytwarzanie witaminy D nawet o 90%), niski poziom witaminy D może już wczesną jesienią odbić się negatywnie na odporności. Przez pozostałą część roku wytwarzanie witaminy D w skórze praktycznie nie zachodzi. W naszym klimacie zbyt mała podaż witaminy D jest więc powszechna.
Zdolność wytwarzania witaminy przez skórę zmniejsza się także wraz z wiekiem, co może prowadzić do zmniejszenia wchłaniania wapnia, ważnego dla kości oraz funkcjonowania mięśni (witamina D bierze udział we wchłanianiu wapnia). O wiele więcej słońca do wytwarzania witaminy D w skórze potrzebują osoby ze śniadą oraz ciemną cerą.
Żywność niskiej jakości oraz wysoko przetworzona może nie zapewniać odpowiedniej ilości witaminy D. A i przy dobrym odżywianiu pokarmy mogą zapewnić zwykle tylko ok. 30% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dlatego tak ważna jest jej suplementacja.
Tylko jedna kropla Witaminy słońca zawiera aż 800 j.m. witaminy D3. Jest to ilość zapewniająca odpowiedni poziom tej witaminy nawet u osób z zupełnym brakiem jej endogennego wytwarzania.
Witamina D ma naukowo potwierdzony korzystny wpływ na zdrowie:
-
dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
-
dla utrzymania zdrowych kości i zębów,
-
przyczynia się do normalnego wzrostu i rozwoju kości u dzieci,
-
dla utrzymania prawidłowej funkcji mięśni,
-
dla dobrego wchłaniania wapnia oraz fosforu,
-
dla prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
-
bierze udział w prawidłowych podziałach komórek.
Kropla Witamina słońca D3 zawiera 20 μg, co jest równowartością 800 j.m. witaminy D i stanowi 400% zalecanej porcji dziennej (RWS).
Wyniki testowania
Witaminy Słońca D3 Dr. Jacob's
Ponad 100 mam wzięło udział w testowaniu naszego produktu. Witamina słońca D3 bardzo im się spodobała. Doceniony został prosty skład, brak zbędnych dodatków i brak smaku, co bardzo ułatwia podawanie witaminy nawet niemowlętom. Bardzo spodobała się pipeta, która umożliwia łatwe oraz higieniczne dozowanie produktu.
-
100% mam testujących witaminę słońca D3 Dr. Jacob’s uważa, że suplementacja jej jest ważna dla zdrowia zarówno u dzieci jak i u dorosłych.
-
98% mam, podając witaminę słońca D3 Dr. Jacob’s pipetą, uważa tę formę aplikacji za higieniczną i bardzo bezpieczną.
-
98% mam poleciłoby witaminę słońca D3 Dr. Jacob’s innym rodzicom.
Oto niektóre z opinii mam testujących Witaminę słońca D3 Dr. Jacob's
"Po witaminie z innych firm córeczka miała problemy brzuszkowe, a po tej nic takiego się nie dzieje. Szczerze polecam!”
Daria
"Bardzo wygodna forma podania. Stosujemy całą rodziną. Smak, właściwości i wydajność godna naśladowania. Polecamy bardzo :-)”
Karolina
"Nic dodać, nic ująć! Świetny skład zamknięty w jednej małej kropelce o ułatwionym dawkowaniu poprzez fiolkę z pipetą. Na pewno zostanie z nami na długi, długi czas i będziemy polecać tę drogocenną witaminę.”
Monika
Więcej o akcji testowania TUTAJ


Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia dla osób powyżej 1. roku życia: 1-2 krople dziennie na łyżeczce.
Okres ciąży i karmienia - 1-2 krople (przyjmowanie preparatów z witaminą D podczas ciąży oraz karmienia powinno być skonsultowane z lekarzem).
Osoby otyłe i z przewlekłymi stanami zapalnymi mają większe zapotrzebowanie na witaminę D - należy skonsultować się z lekarzem.
Dla dzieci do 11 roku życia Witamina słońca D3 nie powinna być przyjmowana razem z innymi produktami zawierającymi witaminę D.
U dzieci do 1. roku życia stosować pod kontrolą lekarza.
Składniki: olej MCT (średniołańcuchowe trójglicerydy z oleju kokosowego, 95%), przeciwutleniacz: tokoferol (naturalna witamina E), cholekalcyferol (witamina D3).
Produkt odpowiedni dla wegetarian - w przeciwieństwie do innych produktów z witaminą D3, ta zawarta w produkcie Witamina słońca D3 pozyskiwana jest z lanoliny z wełny owczej (ekstrahowana za pomocą naświetlania promieniami UV).
Bezpieczniejszy dla alergików - Witamina słońca D3, w przeciwieństwie do innych produktów z witaminą D rozpuszczoną w oleju, zawiera wysokiej jakości olej MCT, a nie np. arachidowy (z orzeszków ziemnych).
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 6 - 25 °C, ale nie w lodówce. Chronić przed światłem słonecznym. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.
Olej MCT
W produktach Dr. Jacob’s z witaminami A, D, E i K w płynie stosujemy frakcję kwasów tłuszczowych MCT, pozyskiwaną z oleju kokosowego. W przeciwieństwie do samego oleju kokosowego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, które, jako produkt spożywczy, nie są korzystne dla zdrowia, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT mają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych oraz dietetycznych, z których wiele jest potwierdzona naukowo. Jedną z nich jest to, że MCT nie wpływa negatywnie na profil lipidowy krwi i nie zwiększa ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
Zastosowanie MCT ma bardzo korzystny wpływ na trwałość witamin rozpuszczonych w tym oleju. W porównaniu z innymi olejami, MCT ma także znacznie większą odporność na jełczenie. Dzięki temu witaminy Dr. Jacob’s mogą mieć maksymalny termin przydatności do spożycia. Olej MCT nie ma smaku, co jest ważne w przypadku podawania witamin małym dzieciom.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety.
Informacje o witaminie D
Ocenia się, że ok. 80-100% dobowego zapotrzebowania na witaminę D3 pochodzi z biosyntezy w skórze, a tylko w niewielkim stopniu wspomagane jest przez źródła pokarmowe. Dieta bazująca na żywności niskiej jakości lub wysoce przetworzonej praktycznie nie zawiera tej witaminy.
Witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych (wytwarzanie endogenne). W naszej strefie geograficznej jest to możliwe od kwietnia do września w godz. 10-15 przy min. 15-minutowym dziennym eksponowaniu przynajmniej przedramion i nóg. Nadmiar witaminy D wytworzonej w ten sposób magazynowany jest w tkance tłuszczowej i uwalniany do krwiobiegu przez około dwa miesiące. Jeżeli jednak w tych miesiącach brak słońca, nie przebywamy na nim lub stosujemy kremy z filtrem (mogą one ograniczyć wytwarzanie witaminy D nawet o 90%), niski poziom witaminy D może już wczesną jesienią może być niewystarczający dla wsparcia odporności. Skóra o bardzo ciemnej karnacji produkuje witaminę D około sześciu razy wolniej, na skutek pochłaniania promieniowania UV przez melaninę. Przez pozostałą cześć roku wytwarzanie witaminy D w skórze praktycznie nie zachodzi. W naszym klimacie zbyt mała endogenna podaż witaminy D jest więc powszechna.
Zdolność wytwarzania witaminy przez skórę zmniejsza się także wraz z wiekiem, co może prowadzić do braku wsparcia dla wchłaniania wapnia, ważnego dla kości oraz funkcjonowania mięśni (witamina D bierze udział we wchłanianiu wapnia).
Zbyt mało witaminy D
Przyczyny niewystarczającej ilości witaminy D to mała jej ilość w diecie oraz zbyt mała ekspozycja na słońce. Jednak przyczyną mogą być także różne zaburzenia wchłaniania lub przemiany witaminy D w wątrobie i nerkach, w jej aktywne biologicznie metabolity.
Kliknij na zdjęcie, aby przejść do artykułu o witaminie D w Czytelni