Piszemy prawdę,
ale nie całą...
Informacje o produktach i działaniu ich składników zawarte na tej stronie są zgodne z wykazem oświadczeń zdrowotnych EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności). Opinie EFSA definiują prawo obowiązujące w tym zakresie. Oświadczenia zdrowotne zaakceptowane przez EFSA dotyczą wyłącznie udowodnionych naukowo oraz zatwierdzonych przez EFSA działań poszczególnych składników żywności.
Jednakże:
-
w naturze składniki nigdy nie występują i nie działają w oderwaniu od innych, a często dopiero ich wspólne działanie (tzw. efekt synergii) powoduje korzystne rezultaty. Dlatego oddzielne rozpatrywanie działania poszczególnych składników nie mówi o efekcie uzyskiwanym po spożyciu całego produktu. Przykładowo: skupienie się na niewątpliwym i potwierdzonym przez EFSA działaniu zdrowotnym potasu, zawartego m.in. w pomidorze, nie będzie mówiło nam wszystkiego o działaniu samego pomidora;
-
wiele produktów, roślin czy składników ma działanie udowodnione naukowo, ale nie jest ono zatwierdzone przez EFSA.
Przestrzegając prawa polskiego możemy pisać wyłącznie o działaniu poszczególnych składników, a nie o całym produkcie. W przypadku bardziej złożonych składników roślinnych praktycznie nie można napisać nic, pomimo że ich korzystne działanie znane jest od wieków. Dobrym przykładem jest owoc granatu – znany ludzkości od kilku tysięcy lat. Zawarte w nim polifenole (jedne z najsilniejszych antyutleniaczy) mają bardzo szerokie zastosowanie w medycynie Bliskiego oraz Dalekiego Wschodu, a ich działanie prozdrowotne potwierdzone jest przez ponad 200 badań naukowych. Jak do tej pory EFSA odrzuca jednak wszelkie oświadczenia zdrowotne związane z granatem. Wszystko co możemy o nich napisać to: „polifenole z granatu są cennym składnikiem żywności i mają zastosowanie w... zabiegach regeneracyjnych”.
Dlatego, aby poznać rzeczywiste korzyści płynące z przyjmowania naszych produktów, np. tych z granatu, zachęcamy, aby informacje tutaj zawarte traktować jako punkt wyjścia do własnych poszukiwań w internecie oraz literaturze. Zachęcamy także do sprawdzenia oddziaływania naszych produktów na własnym organizmie.