Przepisy z granatem
Owoc bogów na twoim talerzu
Koncentraty Polifenum Forte i GranaProstan (płyn) Dr. Jacob’s z przefermentowanym sokiem i miąższem z owocu granatu tworzymy z w pełni dojrzałych na słońcu owoców. Dzięki temu mają one maksymalną ilość aktywnych poifenoli, które nadaj im bardzo intensywny i cierpki smak.
Niektóre osoby mogą mieć kłopot z wypiciem dziennej porcji koncentratu rozcieńczonego w wodzie lub soku.
Jednak koncentraty z granatu można zmieszać z innymi zdrowymi składnikami i stworzyć smaczne sosy lub dania, które urozmaicą posiłki i sprawią, że przyjmowanie produktów z granatu będzie przyjemnością.
Granatowy sos do sałat
Składniki na 2 porcje:
-
2 garście zielonej sałaty
-
(np. sałaty rzymskiej mini)
-
½ żółtej papryki
-
2 łyżki Polifenum Forte
-
1 łyżka octu balsamicznego
-
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Opcjonalnie:
-
pieprz
-
½ owocu granatu
Sałatę umyć w sitku pod bieżącą wodą, odsączyć i pokroić lub porozrywać na mniejsze kawałki. Paprykę również umyć, usunąć nasiona, pokroić w paski. Sałatę i paski papryki rozłożyć na dwa talerze. Przekroić na pół owoc granatu oraz wyjąć jego zawartość usuwając błony i skórki. Aby uzyskać dressing należy wymieszać w misce Polifenum Forte, ocet balsamiczny oraz oliwę. Tę mieszaninę doprawić do smaku pieprzem i Solą Niskosodową. Podać dressingiem sałatę i paprykę, rozsypać na to nasiona granatu.
Poncz z granatów
(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)
Cynamon, w medycynie ajurwedyjskiej, jest przyprawą cenioną od tysięcy lat. Posiada bardzo wysoką wartość ORAC („Oxygen Radical Absorbance Capacity”, czyli potencjał wychwytywania wolnych rodników tlenowych), która w testach laboratoryjnych oznacza potencjał antyoksydacyjny danego produktu spożywczego.
Składniki na 1 porcję:
-
20 ml Polifenum Forte
-
2 szczypty cynamonu cejlońskiego
-
2 szczypty imbiru w proszku
-
200 ml wody
Do szklanki wlać Polifenum Forte, dodać cynamon i imbir. Zalać gorącą wodą, zamieszać, delektować się smakiem na ciepło lub po schłodzeniu.
Ketchup z granatem
Zrób specjalny ketchup: 30 g koncentratu pomidorowego zmieszaj z 20 ml GranaProstanu lub Polifenum Forte.
Możesz dodać odrobinę oliwy oraz doprawić do smaku. Uzyskasz smaczny ketchup bez dodatku cukru.
Taki ketchup zawiera także odpowiednią ilość potasu by pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Podobną mieszankę możesz zrobić z gęstym, naturalnym sokiem pomidorowym.
Mmm ... pyszne i zdrowe! Stosuj na kanapki, do obiadu, na zapiekanki, itp.
Pasta pomidorowo-ziołowa z granatem
Pasta świetnie nadaje się na kanapki, jako dodatek do dań obiadowych, itp.
Składniki na 1 porcję:
40 g koncentratu pomidorowego
10-20 ml Polifenum Forte lub GranaProstanu
1 ŁS oliwy z oliwek extra virgin
zioła prowansalskie
Zmieszaj koncentrat pomidorowy, Polifenum Forte lub GranaProstan i oliwę, dodaj zioła.
Witalne mleko sojowe
W miseczce wymieszaj 100 ml mleka sojowego oraz 20 ml Polifenum Forte lub GranaProstanu. Wygląda i smakuje świetnie! Nadaje się też jako dodatek do innych potraw (składnik sałatek, sosów, potraw warzywnych).
Poncz z granatów
Składniki na 1 porcję:
20 ml Polifenum Forte
2 szczypty cynamonu
2 szczypty imbiru
200 ml wody
Do szklanki wlej Polifenum Forte lub GranaProstan, dodaj cynamon i imbir. Zalej gorącą wodą, zamieszaj. Delektuj się smakiem na ciepło lub po schłodzeniu.
Sangria Dr. Jacob’s z granatem
Przepis na smaczną sangrię na chwilę relaksy w ciepłe popołudnia.
Składniki:
750 ml czerwonego wina
350 ml wody mineralnej gazowanej
10-30 ml Polifenum Forte lub GranaProstan
50 ml likieru owocowego (opcjonalnie)
nasiona granatu (opcjonalnie)
plasterki owoców (pomarańcza, limonka, cytryna, zielone jabłko)
listki mięty
Włóż wybrane owoce do dużego dzbanka. Wlej Polifenum Forte (GranaProstan), likier i schłodzone wino. Wodę gazowaną (schłodzoną) najlepiej wlać tuż przed podaniem. Udekoruj miętą.
Wino musujące z granatem
Wybierz swoje ulubione wino musujące lub szampana. Nalej do kieliszka, dodaj ok. 5-10 ml Polifenum Forte lub GranaProstanu. Wymieszaj i ciesz się smakiem.
Kompot z polifenolami
Pijasz kompoty? To świetnie! Są one smaczne, zdrowe i doskonale gaszą pragnienie. O wiele lepiej niż napoje gazowane czy soki.
Możesz dodać im nieco wytrawnego smaku poprzez dodanie do szklanki kompotu łyżeczki koncentratu z granatu Polifenum Forte (lub GranaProstan). Wypróbuj go z kompotem z wiśni, truskawek czy porzeczek.
Słodka pokusa
2 łyżki Polifenum Forte
250 ml soku wiśniowego
150 ml soku ananasowego
5 ml soku z cytryny
kilka kostek lodu
Wymieszaj składniki przy pomocy shakera i przelej do kieliszka koktajlowego. Udekoruj plasterkiem ananasa. Oczywiście możesz spróbować dodawać produkty z granatu do swoich ulubionych soków owocowych i warzywnych. Samo zdrowie!
Twórz własne zdrowe potrawy!
Uruchom swoją wyobraźnię i sprawdź, w których koktajlach, sosach, pastach warzywnych lub innych potrawach oryginalna, cierpka granatowa nuta nada niepowtarzalny smak.