Przepisy z granatem

 

Owoc bogów na twoim talerzu

Koncentraty Polifenum Forte i GranaProstan (płyn) Dr. Jacob’s z przefermentowanym sokiem i miąższem z owocu granatu tworzymy z w pełni dojrzałych na słońcu owoców. Dzięki temu mają one maksymalną ilość aktywnych poifenoli, które nadaj im bardzo intensywny i cierpki smak.

 

Niektóre osoby mogą mieć kłopot z wypiciem dziennej porcji koncentratu rozcieńczonego w wodzie lub soku.

Jednak koncentraty z granatu można zmieszać z innymi zdrowymi składnikami i stworzyć smaczne sosy lub dania, które urozmaicą posiłki i sprawią, że przyjmowanie produktów z granatu będzie przyjemnością.

 

Granatowy sos do sałat

Składniki na 2 porcje:

  • 2 garście zielonej sałaty

  • (np. sałaty rzymskiej mini)

  • ½ żółtej papryki

  • 2 łyżki Polifenum Forte

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 

 

Opcjonalnie:

 

Sałatę umyć w sitku pod bieżącą wodą, odsączyć i pokroić lub porozrywać na mniejsze kawałki. Paprykę również umyć, usunąć nasiona, pokroić w paski. Sałatę i paski papryki rozłożyć na dwa talerze. Przekroić na pół owoc granatu oraz wyjąć jego zawartość usuwając błony i skórki. Aby uzyskać dressing należy wymieszać w misce Polifenum Forte, ocet balsamiczny oraz oliwę. Tę mieszaninę doprawić do smaku pieprzem i Solą Niskosodową. Podać dressingiem sałatę i paprykę, rozsypać na to nasiona granatu.

Przepisy-Granat-Granatowy-sos-do-sałat.png

Poncz z granatów

(przepis pochodzi z Książki Simply Eat)

 

Cynamon, w medycynie ajurwedyjskiej, jest przyprawą cenioną od tysięcy lat. Posiada bardzo wysoką wartość ORAC („Oxygen Radical Absorbance Capacity”, czyli potencjał wychwytywania wolnych rodników tlenowych), która w testach laboratoryjnych oznacza potencjał antyoksydacyjny danego produktu spożywczego.

 

Składniki na 1 porcję:

  • 20 ml Polifenum Forte

  • 2 szczypty cynamonu cejlońskiego

  • 2 szczypty imbiru w proszku

  • 200 ml wody

 

Do szklanki wlać Polifenum Forte, dodać cynamon i imbir. Zalać gorącą wodą, zamieszać, delektować się smakiem na ciepło lub po schłodzeniu.

Ketchup z granatem

Zrób specjalny ketchup: 30 g koncentratu pomidorowego zmieszaj z 20 ml GranaProstanu lub Polifenum Forte.

 

Możesz dodać odrobinę oliwy oraz doprawić do smaku. Uzyskasz smaczny ketchup bez dodatku cukru.

 

Taki ketchup zawiera także odpowiednią ilość potasu by pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Podobną mieszankę możesz zrobić z gęstym, naturalnym sokiem pomidorowym.

 

Mmm ... pyszne i zdrowe! Stosuj na kanapki, do obiadu, na zapiekanki, itp.

Przepisy-Granat-ketchup-z-granatem.png

Pasta pomidorowo-ziołowa z granatem

Pasta świetnie nadaje się na kanapki, jako dodatek do dań obiadowych, itp.

Składniki na 1 porcję:

40 g koncentratu pomidorowego

10-20 ml Polifenum Forte lub GranaProstanu

1 ŁS oliwy z oliwek extra virgin

zioła prowansalskie

Zmieszaj koncentrat pomidorowy, Polifenum Forte lub GranaProstan i oliwę, dodaj zioła.

Przepisy-Granat--Pasta-pomidorowo-ziołowa-z-grantem.png

Witalne mleko sojowe

 

W miseczce wymieszaj 100 ml mleka sojowego oraz 20 ml Polifenum Forte lub GranaProstanu. Wygląda i smakuje świetnie! Nadaje się też jako dodatek do innych potraw (składnik sałatek, sosów, potraw warzywnych).

Przepisy-Granat--Mleko-sosjowe-Granat.png

Poncz z granatów

 

Składniki na 1 porcję:

20 ml Polifenum Forte

2 szczypty cynamonu

2 szczypty imbiru

200 ml wody

Do szklanki wlej Polifenum Forte lub GranaProstan, dodaj cynamon i imbir. Zalej gorącą wodą, zamieszaj. Delektuj się smakiem na ciepło lub po schłodzeniu.

Przepisy-Granat--Poncz-z-granatów.png

Sangria Dr. Jacob’s z granatem

Przepis na smaczną sangrię na chwilę relaksy w ciepłe popołudnia.

Składniki:

750 ml czerwonego wina

350 ml wody mineralnej gazowanej

10-30 ml Polifenum Forte lub GranaProstan

50 ml likieru owocowego (opcjonalnie)

nasiona granatu (opcjonalnie)

plasterki owoców (pomarańcza, limonka, cytryna, zielone jabłko)

listki mięty

Włóż wybrane owoce do dużego dzbanka. Wlej Polifenum Forte (GranaProstan), likier i schłodzone wino. Wodę gazowaną (schłodzoną) najlepiej wlać tuż przed podaniem. Udekoruj miętą.

 

Wino musujące z granatem

 

Wybierz swoje ulubione wino musujące lub szampana. Nalej do kieliszka, dodaj ok. 5-10 ml Polifenum Forte lub GranaProstanu. Wymieszaj i ciesz się smakiem.

 

Kompot z polifenolami

 

Pijasz kompoty? To świetnie! Są one smaczne, zdrowe i doskonale gaszą pragnienie. O wiele lepiej niż napoje gazowane czy soki.

Możesz dodać im nieco wytrawnego smaku poprzez dodanie do szklanki kompotu łyżeczki koncentratu z granatu Polifenum Forte (lub GranaProstan). Wypróbuj go z kompotem z wiśni, truskawek czy porzeczek.

 

 

Słodka pokusa

 

2 łyżki Polifenum Forte

250 ml soku wiśniowego

150 ml soku ananasowego

5 ml soku z cytryny

kilka kostek lodu

Wymieszaj składniki przy pomocy shakera i przelej do kieliszka koktajlowego. Udekoruj plasterkiem ananasa. Oczywiście możesz spróbować dodawać produkty z granatu do swoich ulubionych soków owocowych i warzywnych. Samo zdrowie!

koktajl czerwony.jpg

Twórz własne zdrowe potrawy!

 

Uruchom swoją wyobraźnię i sprawdź, w których koktajlach, sosach, pastach warzywnych lub innych potrawach oryginalna, cierpka granatowa nuta nada niepowtarzalny smak.