Przepisy dla przyszłych rodziców
jadłospis na tydzień
Poniższe przepisy opracowała Pani Małgorzata Sobczyk
wiceprezeska Fundacji Szczęśliwi bez Cukru, specjalistka żywienia człowieka,
zwłaszcza z zakresu diet roślinnych. Poza konsultacjami dietetycznymi
zaangażowana w szeroko pojętą edukację żywieniową – wykłady, warsztaty
i konferencje. Współautorka książki „Uodpornij się, jedząc świadomie”.
Pani Małgorzata oraz pozostałe osoby z Fundacji Szczęśliwi bez Cukru
udzielają także indywidualnych porad dietetycznych. Zapraszamy na stronę Fundacji.
Przepisy
W diecie osób starających się o dziecko, poza kompletem wszystkich składników odżywczych, bardzo ważny jest udział substancji antyoksydacyjnych. Nie tylko witamin wykazujących takie właściwości, jak np. witamina C, ale również substancji, które są np. barwnikami roślinnymi o silnych właściwościach antyutleniających.
Nasilony stres oksydacyjny spowodowany nieodpowiednią dietą, stresem psychicznym czy zanieczyszczeniem środowiska wpływa na pracę całego organizmu od odporności poczynając a na układzie rozrodczym kończąc. Warto zaznaczyć, że odpowiednie spożycie kwasu foliowego jest równie ważne u obojga partnerów. Zaprezentowany jadłospis może być stosowany przez kobiety jak i mężczyzn – ale w przypadku Panów należy zwiększyć porcje, adekwatnie do apetytu aby zapewnić większa podaż kalorii i składników odżywczych.
Dzień 1
Śniadanie:
Koktajl z masłem orzechowym i Flavocino
Składniki:
-
Mleko roślinne - szklanka
-
Masło orzechowe - 2 łyżki
-
Jarmuż - garść
-
Banan - sztuka
-
Flavochino - łyżeczka (źródło flawonoidów kakaowych)
Przygotowanie:
Najpierw dokładnie zblenduj jarmuż z niewielką ilością mleka roślinnego do uzyskania kremowej i zielonej konsystencji. Dopiero gdy jarmuż zostanie dobrze rozdrobniony dodaj resztę mleka roślinnego i pozostałe składniki. Kakao Flavochino możesz zastąpić również łyżeczką kawy zasadowej Chi-Cafe balans lub ReiChi Cafe.
II Śniadanie:
Frytki z batatą i pietruszki
Składniki:
-
Batat - sztuka, duży
-
Pietruszka - sztuka
-
Jogurt sojowy - 170 ml
-
Ogórek, świeży - sztuka, mały
-
Czosnek - ząbek
-
Sok z cytryny - łyżeczka
-
Pieprz, sól
-
Orzechy włoskie - garść
-
Morele suszone na słońcu, niesiarkowane - garść
Przygotowanie:
Batata i pietruszkę dobrze umyj i pokrój w plastry, ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia oraz posyp pieprzem i solą. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Ogórka dokładnie umyj i zetrzyj na tarce, wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. Frytki po upieczeniu ostudź. Podawaj z sosem jogurtowym oraz garstką orzechów i suszonych owoców.
Obiad
Burger z tofu
Składniki:
-
Bułka grahamka
-
Kasza jaglana, sucha - 2 łyżki
-
Soczewica czerwona, sucha - ¼ szklanki
-
Papryka wędzona, kumin, pieprz, sól
-
Nasiona chia - łyżka
-
Musztarda - łyżka
-
Sos pomidorowy - łyżka
-
Sałata - 3 duże liście
-
Rukola - garść
-
Pomidor - 2 plastry
-
Cebula - 2 plastry
-
Tofu wędzone - 2 plastry
-
Sok pomidorowy - szklanka
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj razem z soczewicą czerwoną do odparowania wody. Następnie wymieszaj z przyprawami, nasionami chia, uformuj burgery i piecz w 200 st. C aż się zarumienią. Podawaj w bułce grahamce razem z dodatkami.
Kolacja
Zupa krem z kapusty pekińskiej
Składniki:
-
Kapusta pekińska, poszatkowana - 4 szklanki
-
Bulion warzywny - 2 szklanki
-
Komosa ryżowa, sucha - 2 łyżki
-
Olej lniany - łyżka
-
Tahini - łyżka
-
pieczywo, razowe - 2 kromki
Przygotowanie:
Kapustę pekińską ugotuj w bulionie razem z komosą ryżową. Po zdjęciu z gazu zblenduj i dodaj olej lniany razem z tahini. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kromką pieczywa.
Kalorie [kcal] 2085
Białko [g] 95,6
omega 3 : omega 6 1:3
Tłuszcz [%] 31
Witamina C [mg] 460,7
Węglowodany [g] 290
Foliany [µg] 761,1
Błonnik [g] 63,5
Żelazo [mg] 28,8
Dzień 2
Śniadanie
Twarożek z tofu
Składniki:
-
Tofu naturalne - kostka
-
Olej lniany - łyżka
-
Szczypior - garść
-
Sok z cytryny - łyżka
-
Rzodkiewka, poszatkowana - szklanka
-
Rukola - garść
-
Pieprz, sól
-
Pieczywo żytnie, razowe - kromka
Przygotowanie:
Tofu rozgnieć widelcem i połącz z pozostałymi składnikami. Dopraw sola i pieprzem do smaku.
II Śniadanie
Zielone springrollsy
Składniki:
-
Arkusze papieru ryżowego - 3 sztuki
-
Rukiew wodna - szklanka
-
Rukola - szklanka
-
Batat - średni, sztuka
-
Pieprz cayennne, sól
-
Hummus - 3 łyżki
-
Kolendra - garść
Przygotowanie:
Arkusze papieru ryżowego zmocz, a następnie nałóż na nie po łyżce hummusu, zieleninę oraz batata - wcześniej pokrojonego w paski i pieczonego z dodatkiem pieprzu cayenne oraz soli. Na batacie ułóż świeżą kolendrę i zwiń papier tworząc sajgonki. Zjedz na surowo, bez smażenia.
Obiad
Pieczone placki ziemniaczane
Składniki:
-
Ziemniaki - 3 sztuki
-
Cebula, poszatkowana - ½ szklanki
-
Siemię lniane mielone, odtłuszczone - łyżka
-
Sól i pieprz
-
Passata pomidorowa - szklanka
-
Cukinia - sztuka
-
Kolendra, poszatkowana - 2 garście
-
Cieciorka, ugotowana - ½ szklanki
-
Czosnek, poszatkowany - ząbek
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj poszatkowaną cebulę, siemię lniane i przyprawy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż masę i uformuj placki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C aż się zarumienią. Cukinię pokrój w kostkę i podduś na odrobinie wody z solą i pieprzem, dodaj passatę, cieciorkę, czosnek i duś jeszcze kilka minut. Po zdjęciu garnka z ognia dodaj kolendrę.
Kolacja
Cieciorka z porem i jabłkiem
Składniki:
-
Cieciorka, ugotowana - szklanka
-
Por, surowy - ½ sztuki
-
Jabłko - sztuka
-
Oliwa z oliwek - łyżka
-
Sól, pieprz sok z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na jednolitą pastę. Możesz ją jeść osobno, z pieczywem razowym lub jako dodatek do dań obiadowych.
Kalorie [kcal] 2 051
Białko [g] 84,5
omega 3 : omega 6 1:2
Tłuszcz [%] 26
Witamina C [mg] 191
Węglowodany [g] 319,7
Foliany [µg] 822,4
Błonnik [g] 60,3
Żelazo [mg] 22,2
Dzień 3
Śniadanie
Pasta z czerwonej fasoli
Składniki:
-
Fasola czerwona, ugotowana - szklanka
-
Ogórek kiszony, poszatkowany - szklanka
-
Cebula, poszatkowana - łyżka
-
Rukola - szklanka
-
Pieczywo żytnie, razowe - kromka
Przygotowanie:
Fasolę zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj poszatkowanego ogórka kiszonego, cebulę i rukolę.
II Śniadanie
Sajgonki z sałaty rzymskiej
Składniki:
-
Sałata rzymska, liście, duże - 10
-
Fasola czerwona, ugotowana - szklanka
-
Masło orzechowe - 2 łyżki
-
Syrop daktylowy - 2 łyżki
-
Szczypior - 10 sztuk
-
Marchew - sztuka
-
imbir, słupki - 10 sztuk
Przygotowanie:
Fasole zblenduj z dodatkiem masła orzechowego i syropu daktylowego. Na liście sałaty nałóż pastę fasolową, następnie pokrojona w słupki marchewkę oraz imbir. Liść zawiń i zwiąż nitką szczypiorku.
Obiad
Makaron w sosie serowym
Składniki:
-
Ziemniak - ½ sztuki
-
Marchew - ¼ sztuki
-
Nerkowce - ¼ szklanki
-
Cebula, poszatkowana - łyżka
-
Czosnek - ząbek
-
Płatki drożdżowe - 2 łyżki
-
Szpinak, świeży - szklanka
-
Makaron razowy, ugotowany - szklanka
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę pokrój w drobną kostkę i ugotuj. Do naczynia blendera wsyp namoczone przez noc nerkowce, cebulę, ugotowane warzywa, płatki drożdżowe, czosnek i odrobinę wody z gotowania warzyw. Zblenduj do odpowiadającej Ci konsystencji (można dodać jeszcze trochę wody z gotowania warzyw). Ugotowany makaron posyp szpinakiem, a następnie polej sosem “serowym”.
Kolacja
Carpaccio z buraka
Składniki:
-
Buraki - 3 małe, lub 1 duży
-
Twarożek z tofu (śniadanie z dnia 2) - ½ porcji
-
Orzechy włoskie - garść
-
Rukola - szklanka
-
Ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Buraki ugotuj al dente, a następnie obierz i pokrój w cienkie plastry. Ułóż na talerzu przekładając je twarożkiem z tofu. Posyp rukolą i orzechami włoskimi, polej odrobiną octu balsamicznego.
Kalorie [kcal] 2028
Białko [g] 96,6
omega 3 : omega 6 1:2
Tłuszcz [%] 34
Witamina C [mg] 82,8
Węglowodany [g] 264,5
Foliany [µg] 2 317,4
Błonnik [g] 62,2
Żelazo [mg] 22,6
Dzień 4
Śniadanie:
Kanapki z marchewką a’la łosoś
Składniki:
-
Pieczywo żytnie, razowe - 3 kromki
-
Tofu, naturalne - ½ kostki
-
Marchew - sztuka
-
Arkusz nori - sztuka
-
Olej lniany - 2 łyżki
-
Papryka wędzona, w proszku
-
Sos sojowy - łyżeczka
-
Sałata - garść
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plastry, najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw. Natrzyj ją wędzona papryką i podduś na odrobinie wody aż zmięknie, ale tak by zachowała jędrność. Umieść w szklanym naczyniu przełożoną pokrojonym w paseczki arkuszem nori. Zalej olejem wymieszanym z sosem sojowym i zamarynuj przez noc.
II Śniadanie
Sezamowe kulki z fasoli
Składniki:
-
Fasola czerwona - szklanka
-
Śliwki suszone, drylowane - ½ szklanki
-
Tahini - łyżka
-
Flavochino - łyżeczka (źródło flawonoidów kakaowych)
Przygotowanie:
Fasolę zmiksuj razem z suszonymi śliwkami na gładką masę, dodać tahini oraz Flavochino. Uformuj kulki. Możesz obtoczyć je w ziarnach sezamu lub Flavochino.
Obiad
Tofu curry z groszkiem cukrowym
Składniki:
-
Tofu wędzone - ½ kostki
-
Mleko kokosowe - szklanka
-
Curry, kumin, imbir w proszku, sól, chilli, sok z cytryny
-
Jarmuż - garść
-
Groszek cukrowy - garść
-
Ryż dziki, ugotowany - ¾ szklanki
Przygotowanie:
Mleko wymieszaj z przyprawami i podduś na nim jarmuż z groszkiem cukrowym (pod przykryciem). Następnie dodaj tofu. Podawaj z ryżem.
Kolacja
Sałatka z burakiem i gruszką
Składniki:
-
Mix sałat - 2 szklanki
-
Burak, ugotowany - sztuka
-
Gruszka - sztuka
-
Orzechy włoskie - garść
-
Ocet balsamiczny - łyżeczka
-
Sól, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Sałaty porwij, gruszkę pokrój w małą kostkę, orzechy pokrój i wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Kalorie [kcal] 2 016
Białko [g] 69,9
omega 3 : omega 6 1:1,5
Tłuszcz [%] 40
Witamina C [mg] 110
Węglowodany [g] 244,9
Foliany [µg] 540
Błonnik [g] 50,3
Żelazo [mg] 16,5
Dzień 5
Śniadanie
Marchewka po marokańsku
Składniki:
-
Marchewka - 3 sztuki
-
Pomarańcza - sztuka, duża
-
Orzechy włoskie - garść
-
Tofu naturalne - ½ kostki
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, a następnie ugotuj na parze. Pomarańczę dokładnie obierz wydobywając sam miąższ. Do jednego rondelka wrzuć obraną pomarańczę, podgotowaną marchewkę i tofu. Duś pod przykryciem aż pomarańcza puści sok. Zdejmij z ognia i dodaj pokruszone orzechy włoskie.
II Śniadanie
Sałatka z kiwi
Składniki:
-
Mix sałat - 2 szklanki
-
Kiwi - sztuka
-
Pomarańcza - sztuka
-
Pestki dyni, prażone - 2 łyżki
-
Ciecierzyca, ugotowana - ½ szklanki
-
Ocet balsamiczny - łyżka
-
Olej lniany - łyżka
Przygotowanie:
Sałaty porwij, kiwi i pomarańczę pokrój na małe kawałki, wszystkie składniki wymieszaj dobrze w misce.
Obiad
Makaron ryżowy z ananasem
Składniki:
-
Makaron ryżowy, ugotowany - szklanka
-
Ananas świeży, pokrojony - szklanka
-
Fasola czerwona - ½ szklanki
-
Jarmuż - szklanka
-
Jalapenio, plasterki- ⅓ szklanki
-
Mleko kokosowe - szklanka
-
Garam masala, sól
-
Kolendra świeża - pęczek
Przygotowanie:
Kilka łyżek mleka kokosowego wylej na patelnię, dodaj przyprawy i podduś na nim jarmuż aż zmięknie. Następnie dodaj resztę składników razem z makaronem. Dobrze wymieszaj i podsmaż kilka minut. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Kolacja
Gulasz z kotletami sojowymi
Składniki:
-
Kotlety sojowe - 5 sztuk
-
Passata pomidorowa - szklanki
-
Natka pietruszki - pęczek
-
Seler naciowy - 3 łodygi
-
Olej rzepakowy - łyżeczka
-
Bulion warzywny - szklanka
-
Kumin rzymski, papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz
Przygotowanie:
Selera naciowego pokrój w plasterki i podsmaż na łyżeczce oleju rzepakowego, dodaj pokrojone w kawałki kotlety sojowe (wcześniej namoczone w bulionie warzywnym). Zalej całość pasatą, dodaj przyprawy i pokrojona drobno natkę pietruszki.
Kalorie [kcal] 2 005
Białko [g] 83,3
omega 3 : omega 6 1:2
Tłuszcz [%] 40
Witamina C [mg] 447
Węglowodany [g] 228
Foliany [µg] 697
Błonnik [g] 49,8
Żelazo [mg] 17,5
Dzień 6
Śniadanie
Guacamole
Składniki:
-
Awokado - ½ sztuki
-
Cebula szalotka - ½ sztuki
-
Pomidor - sztuka
-
Sok z cytryny, sól, pieprz
-
Pieczywo żytnie razowe - 2 kromki
Przygotowanie:
Awokado obierz ze skórki i bardzo drobno pokrój, wymieszaj z drobno pokrojoną szalotką i pomidorem, skrop sokiem z cytryny, przypraw i dobrze wymieszaj.
II Śniadanie
Naleśniki jarmużowe z kremem czekoladowym
Składniki:
-
Mąka pszenna - 2 łyżki
-
Mleko ryżowe - szklanka
-
Jarmuż - garść
-
Sól
-
Awokado - ½ sztuki
-
Daktyle - 8 sztuk
-
Cieciorka, ugotowana - ½ szklanki
-
Flavochino - 2 łyżki
-
Olej do usmażenia naleśników
Przygotowanie:
Cieciorkę zmiksuj razem z awokado, namoczonymi wcześniej daktylami oraz Flavochino. Jarmuż zmiksuj z niewielką ilością mleka ryżowego, aż wszystkie elementy dobrze się dobrze zmiksują. Następnie dodaj resztę mleka, mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto wylej na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię - smaż naleśniki a następnie podawaj z nadzieniem z kremu czekoladowego.
Obiad
Kasza gryczana z tempehem
Składniki:
-
Kasza gryczana, sucha - ⅓ szklanki
-
Jarmuż - 2 szklanki
-
Pomidory krojone - szklanka
-
Tahini - łyżka
-
Bulion warzywny - szklanka
-
Tempeh - 100 g
-
Czosnek, oregano, bazylia, pieprz, sól
Przygotowanie:
Jarmuż podduś na głębokiej patelni w bulionie warzywnym. Następnie dodaj pokrojone pomidory, tahini i przyprawy. Kaszę ugotuj, podawaj z pokrojonym tempehem polane sosem warzywnym.
Kolacja
Sałatka z pęczakiem i ananasem
Składniki:
-
Pęczak, ugotowany - szklanka
-
Seler naciowy pocięty - 3 łodygi
-
Ananas świeży, pokrojony - szklanka
-
Kolendra, poszatkowana - garść
-
Olej lniany - łyżka
-
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
Kalorie [kcal] 1 958
Białko [g] 76,4
omega 3 : omega 6 1:2
Tłuszcz [%] 35
Witamina C [mg] 169,5
Węglowodany [g] 269,9
Foliany [µg] 568,4
Błonnik [g] 57,1
Żelazo [mg] 16,2
Dzień 7
Śniadanie
Tofucznica z warzywami
Składniki:
-
Tofu wędzone - kostka
-
Pomidor - sztuka
-
Szpinak świeży - garść
-
Cebula - ½ sztuki
-
Olej rzepakowy - łyżka
-
Sól, chilli, czosnek
-
Pieczywo żytnie, razowe - kromka pieczywa
Przygotowanie:
Tofu pokrusz w dłoniach i podsmaż na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, cebulę i szpinak.
II Śniadanie
Sałatka brokułowa
Składniki:
-
Brokuły, gotowane na parze - 2 szklanki
-
Cieciorka, ugotowana - ½ szklanki
-
Płatki migdałów, prażone - łyżka
-
Pestki słonecznika, prażone - łyżka
-
Pomidor - sztuka
-
Komosa ryżowa, sucha - łyżka
Przygotowanie:
Brokuły i pomidory pokrój na małe kawałki, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Obiad
Lasagne szpinakowa
Składniki:
-
Płaty lasagne - 4 sztuki
-
Brokuły, ugotowane - szklanka
-
Szpinak, duszony - szklanka
-
Tofu wędzone - ½ kostki
-
Czosnek, cząber, pieprz biały, sok z cytryny
-
Śmietanka słonecznikowa - 100 ml
-
Przecier pomidorowy - 150 ml
Przygotowanie:
Płaty makaronu obgotuj w posolonej wodzie. Śmietankę słonecznikową wymieszaj z czosnkiem, cząbrem, białym pieprzem, sokiem z cytryny i brokułami. Wędzone tofu pokrój w kostkę i wymieszaj ze szpinakiem, czosnkiem i sosem pomidorowym (zostaw porcję sosu aby posmarować lasagne z góry). Przekładaj piętra lasagne na zmianę farszami, następnie z wierzchu posmaruj sosem pomidorowym. Zapiecz w 180 st. C przez około 30 minut.
Kolacja
Sałatka z granatem
Składniki:
-
Mix sałat - 2 szklanki
-
Granat, pestki - ½ szklanki
-
Rukola - szklanka
-
Cieciorka pieczona w przyprawach - ½ szklanki
-
Nerkowce, prażone - garść
-
Olej konopny - łyżka
-
Ocet balsamiczny - łyżka
Kalorie [kcal] 1992
Białko [g] 95,6
omega 3 : omega 6 1:4
Tłuszcz [%] 40
Witamina C [mg] 425
Węglowodany [g] 228,8
Foliany [µg] 1461,4
Błonnik [g] 59,4
Żelazo [mg] 24,4
Wyszczególnione posiłki / dania
Danie 1
Koktajl z masłem orzechowym i Flavocino
Składniki:
-
Mleko roślinne - szklanka
-
Masło orzechowe - 2 łyżki
-
Jarmuż - garść
-
Banan - sztuka
-
Flavochino - łyżeczka (źródło flawonoidów kakaowych)
Przygotowanie:
Najpierw dokładnie zblenduj jarmuż z niewielka ilością mleka roślinnego do uzyskania kremowej i zielonej konsystencji. Dopiero gdy jarmuż zostanie dobrze rozdrobniony dodaj resztę mleka roślinnego i pozostałe składniki.
* Kakao Flavocino możesz zastąpić również łyżeczką kawy zasadowej Chi-Cafe balans.
Kalorie [kcal] 379
Białko [g] 17
Witamina K [µg] 121,7
Tłuszcz [%] 49
Witamina C [mg] 30,2
Węglowodany [g] 39,1
Foliany [µg] 98,2
Błonnik [g] 7,8
Żelazo [mg] 2,2
Danie 2
Twarożek z tofu
Składniki:
-
Tofu naturalne - kostka
-
Olej lniany - łyżka
-
Szczypior - garść
-
Sok z cytryny - łyżka
-
Rzodkiewka, poszatkowana - szklanka
-
Rukola - garść
-
Pieprz, sól
-
Pieczywo żytnie, razowe - kromka
Przygotowanie:
Tofu rozgnieć widelcem i połącz z pozostałymi składnikami. Dopraw sola i pieprzem do smaku.
Kalorie [kcal] 484
Białko [g] 34,9
omega 3 : omega 6 1:1
Tłuszcz [%] 50
Witamina K [µg] 53,7
Węglowodany [g] 29,1
Foliany [µg] 128,5
Błonnik [g] 7,3
Żelazo [mg] 6,8
Danie 3
Kanapki z marchewką a’la łosoś
Składniki:
-
Pieczywo żytnie, razowe - 3 kromki
-
Tofu, naturalne - ½ kostki
-
Marchew - sztuka
-
Arkusz nori - sztuka
-
Olej lniany - 2 łyżki
-
Papryka wędzona, w proszku
-
Sos sojowy - łyżeczka
-
Sałata - garść
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plastry, najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw. Natrzyj ją wędzona papryką i podduś na odrobinie wody aż zmięknie, ale tak by zachowała jędrność. Umieść w szklanym naczyniu przełożoną pokrojonym w paseczki arkuszem nori. Zalej olejem wymieszanym z sosem sojowym i zamarynuj przez noc.
Kalorie [kcal] 590
Białko [g] 21,7
omega 3 : omega 6 2:1
Tłuszcz [%] 50
Witamina K [µg] 124,1
Węglowodany [g] 53,1
Foliany [µg] 129,1
Błonnik [g] 10,4
Żelazo [mg] 5