top of page

Przepisy dla odchudzających się

jadłospis na tydzień

 

 

 

Poniższe przepisy opracowała Pani Małgorzata Sobczyk

wiceprezeska Fundacji Szczęśliwi bez Cukru, specjalistka żywienia człowieka,

zwłaszcza z zakresu diet roślinnych. Poza konsultacjami dietetycznymi

zaangażowana w szeroko pojętą edukację żywieniową – wykłady, warsztaty

i konferencje. Współautorka książki „Uodpornij się, jedząc świadomie”.

Pani Małgorzata oraz pozostałe osoby z Fundacji Szczęśliwi bez Cukru

udzielają także indywidualnych porad dietetycznych. Zapraszamy na stronę Fundacji.

 

Przepisy

 

Poniższe przepisy na dania dla osób odchudzających się mają wartość kaloryczną ok. 1600 kcal.

Przewagą stosowania diety roślinnej w trakcie odchudzania jest fakt, że zachowując niską kaloryczność diety objętościowo możemy zjeść całkiem sporo - zdecydowanie więcej niż na diecie zawierającej produkty odzwierzęce. Jednak, jak podczas każdej diety zakładającej redukcję masy ciała i ograniczenie spożycia pewnych produktów, należy pamiętać o jej jak największej różnorodności aby zabezpieczyć się przed powstaniem niedoborów. Najczęściej deficytowe składniki odżywcze w dietach odchudzających to sam tłuszcz i witaminy w nim rozpuszczalne (A i E), żelazo oraz witaminy z grupy B.

 

 

Dzień 1

 

Śniadanie

 

Wege omlet ze szparagami

Składniki:

  • Mąka gryczana – 2 łyżki

  • Mleko sojowe – szklanka

  • Płatki owsiane – 2 łyżki

  • Olej kokosowy – łyżeczka

  • Tofu z bazylią – ½ kostki

  • Szparagi, pokrojone – szklanka

  • Cebula, poszatkowana – łyżka

  • Nasiona chia – łyżeczka

  • Czarna sól – łyżeczka

  • Pieprz biały – do smaku

  • Pomidor – sztuka

 

Przygotowanie:

W misce połącz przy użyciu trzepaczki mleko, mąkę, płatki owsiane, nasiona chia, sól czarną i pieprz biały. Na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy, ułóż poszatkowaną cebulę, szparagi i tofu a następnie zalej ciastem uzyskanym z mąki i suchych składników. Podsmaż z obu stron i serwuj z pokrojonym w kostkę, świeżym pomidorem.

II Śniadanie

Baton Zasadowy Dr. Jacob’s

Obiad

Tabbouleh

Składniki:

  • Kasza bulgur, sucha – ½ szklanki

  • Ogórek, cały – 2 sztuki

  • Pomidor – 2 sztuki

  • Cebula, poszatkowana – 5 łyżek

  • Oliwa z oliwek – łyżeczka

  • Natka pietruszki – pęczek

  • Mieta, świeża – ½ pęczka

  • Imbir, świeży, tarty – łyżka

  • Sok z połowy limonki

  • Cynamon, kumin, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj z dodatkiem soli. Ogórka i pomidor pokrój w drobną kostkę. Świeże zioła poszatkuj. Kiedy kasza już się ugotuje przepłucz ją pod zimną wodą i wymieszaj z resztą składników, oliwą i przyprawami. Na koniec skrop sokiem z limonki.

Podwieczorek

Garść orzechów włoskich, obranych

Kolacja

Chłodnik z zielonego ogórka

Składniki:

  • Ogórki świeże – 2 sztuki

  • Ogórki małosolne – 2 sztuki

  • Jogurt sojowy – szklanka

  • Cieciorka, ugotowana – 4 łyżki

  • Sok z cytryny, sól, pieprz, koperek

 

Przygotowanie:

Ogórki zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Chłodnik serwuj z dodatkiem cieciorki i posypany koperkiem.

 

Kalorie [kcal]                     1 551

Białko [g]                            72,8

Błonnik [g]                         52,9

Tłuszcz [%]                        29

Magnez [mg]                     924,2

Węglowodany [g]              200,8

Witamina B6  [mg]           2,0

Cukry [g]                           60,9

Żelazo [mg]                      20,2

Dzień 2

Śniadanie:

Sałatka z awokado i pomidorów

Składniki:

  • Awokado - sztuka

  • Pomidory – sztuka

  • Ciecierzyca, ugotowana – 3 łyżki

  • Cebula, poszatkowana – 2 łyżki

  • Kolendra, poszatkowana – ½ szklanki

  • Sok z limonki, sól, pieprz

  • Pieczywo razowe, żytnie na zakwasie – kromka

Przygotowanie:

Awokado i pomidora pokrój w kostkę i wymieszaj z ciecierzycą, poszatkowaną kolendrą oraz przyprawami. Kromkę pieczywa podpraż na suchej patelni.

II Śniadanie

Koktajl rabarbarowy

Składniki:

  • Rabarbar – jednak łodyga

  • Mleko ryżowe – szklanka

  • Banan – ½ sztuk

 

Przygotowanie:

Rabarbar obierz i odkrój twardsze elementy. Poszatkuj w kostkę a następnie zmiksuj razem z mlekiem i bananem.

Obiad

Wiosenna grochówka

Składniki:

  • Groch, suchy – 1/3 szklanki

  • Bulion warzywny – 2 szklanki

  • Wędzone tofu – ½ kostki

  • Pomidory, świeże – 2 sztuki

  • Cebula dymka

  • Tahini – łyżeczka

 

Przygotowanie:

Groch przepłucz pod bieżącą wodą a następnie ugotuj do miękkości w bulionie. Następnie dodaj poszatkowane tofu i tahini. Tuż przed podaniem dołóż do miski z zupą poszatkowane w kostkę lub łódeczki pomidory i dymkę.

Podwieczorek

 

Garść nerkowców – ok 30 g

Kolacja

 

Komosa ryżowa z rabarbarem

Składniki:

  • Komosa ryzowa, sucha – 3 łyżki

  • Rabarbar – 2 łodygi

  • Mleko ryżowe – szklanka

  • Tofu naturalne – ½ kostki

  • Daktyl – sztuka

 

Przygotowanie:

Komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą a następnie ugotuj w mleku ryżowym razem z obranym i pokrojonym w kostkę rabarbarem, tofu i daktylem.

Kalorie [kcal]                   1614

Białko [g]                          73,2

Błonnik [g]                        54,1

Tłuszcz [%]                      30

Magnez [mg]                    496,4

Węglowodany [g]             223,8

Witamina B6  [mg]          2,2

Cukry [g]                          71,8

Żelazo [mg]                     15,5

 

 

 

Dzień 3

 

Śniadanie

 

Kanapki z pastą z wędzonego tofu

Składniki:

  • Pieczywo żytnie na zakwasie – 3 kromki

  • Tofu, wędzone – ½ kostki

  • Pomidory suszone – 4 sztuki

  • Czarna sól – szczypta

  • Czarnuszka – szczypta

  • Sałata rzymska – 3 liście

  • Pomidor – sztuka

 

Przygotowanie:

Tofu pokrusz w dłoniach, przesyp do naczynia blendera i zmiksuj razem z suszonymi pomidorami, czasną solą. Czarnuszkę dodaj do gotowej pasty i wymieszaj.

II Śniadanie:

Jogurt sojowy (100 g) z 2 plastrami świeżego melona

Obiad:

Kalafior z sosem tzatzyki

Składniki:

  • Kalafior – mała sztuka

  • Pomidor – 2 sztuki

  • Ciecierzyca, ugotowana – ½ szklanki

  • Kiełki stir-fry - szklanka

  • Jogurt sojowy – 150 ml

  • Ogórek małosolny – 2 sztuki

  • Ogórek kiszony – sztuka

  • Czosnek, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kalafiora dokładnie umyj a następnie sparz wrzątkiem. Podziel na drobne różyczki i wymieszaj w misce z ugotowaną cieciorką, poszatkowanymi pomidorami i kiełkami. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt z drobno poszatkowanymi ogórkami małosolnymi i ogórkiem kiszonym. Dodaj czosnek, sól, pieprz i poszatkowany koperek. Polej sosem jogurtowym warzywa i dokładnie wymieszaj.

Podwieczorek

 

Orzechy brazylijskie (3 sztuki), truskawki (szklanka)

 

 

Kolacja

 

Sałatka z melonem

Składniki:

  • Rukola – szklanka

  • Mix sałat – szklanka

  • Melon, pokrojony w kostkę – szklanka

  • Pestki dyni, prażone – 2 łyżki

  • Tofu naturalne, pokrojone w kostkę – ½ kostki

  • Pieprz, sól

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw do smaku pieprzem oraz solą.

Kalorie [kcal]                          1525

Białko [g]                                 78,9

Błonnik [g]                               49,1

Tłuszcz [%]                              25

Magnez [mg]                           705

Węglowodany [g]                    229,5

Witamina B6  [mg]                  2,4

Cukry [g]                                  108,8

Żelazo [mg]                             20,1

 

Dzień 4

Śniadanie

 

Koktajl owsiany

Składniki:

  • Mleko sojowe – 1,5 szklanki

  • Płatki owsiane – 4 łyżki,

  • Lactocholin Dr.Jacob’s – 3 ml

  • Truskawki – 2 szklanki

  • Banan - sztuka

  • Szpinak – garść

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj razem na gładki koktajl.

II Śniadanie:

 

Baton zasadowy Dr. Jacob’s

Obiad:

Stek z kalafiora

Składniki:

  • Kalafior – sztuka, mały

  • Olej rzepakowy – łyżka

  • Sos sojowy – 2 łyżki

  • Tahini - łyżeczka

  • Papryka słodka, chilli, sól, kurkuma, imbir

  • Ziemniaki – 3 sztuki

  • Szparagi – 12 sztuk

 

Przygotowanie:

Kalafiora umyj i pokrój w plastry o szerokości 5 cm a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zmieszaj razem olej rzepakowy, sos sojowy, tahini i przyprawy – posmaruj kalafiora marynatą i piecz 30 min w 190 st.C. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Szparagi pozbaw zdrewniałych lub twardych końcówek, dokładnie umyj i ugotuj w posolonej wodzie.

Podwieczorek

Figi suszone (4 sztuki), orzechy włoskie (5 połówek)

Kolacja

Awanturka z tofu

Składniki:

  • tofu naturalne - kostka

  • jogurt sojowy – 150 ml

  • ogórek małosolny - sztuka

  • rzodkiewka – 5 sztuk

  • szczypiorek, poszatkowany – ½ szklanki

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Tofu rozgnieć widelcem, połącz z jogurtem i sokiem z cytryny, a następnie dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę ogórka małosolnego, rzodkiewki i poszatkowany szczypiorek. Dopraw do smaku sola i pieprzem.

 

 

Kalorie [kcal]                          1557

Białko [g]                                 75,4

Błonnik [g]                               43,7

Tłuszcz [%]                              28

Magnez [mg]                           580,7

Węglowodany [g]                    227,5

Witamina B6  [µg]                   3,0

Cukry [g]                                  72,6

Żelazo [mg]                             18

 

 

 

Dzień 5

 

Śniadanie

 

Wege omlet z rabarbarem

 

Składniki:

  • Mąka gryczana – 2 łyżki

  • Mleko sojowe – szklanka

  • Płatki owsiane – 2 łyżki

  • Olej kokosowy – łyżeczka

  • Tofu z chilli – ½ kostki

  • Rabarbar, pokrojony – łodyga

  • Cebula, poszatkowana – łyżka

  • Nasiona chia – łyżeczka

  • Czarna sól – łyżeczka

  • Pieprz, cynamon – do smaku

 

Przygotowanie:

W misce połącz przy użyciu trzepaczki mleko, mąkę, płatki owsiane, nasiona chia, sól czarną i pieprz i cynamon. Na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy, ułóż poszatkowaną cebulę, rabarbar i tofu a następnie zalej ciastem uzyskanym z mąki i suchych składników. Podsmaż z obu stron.

 

II Śniadanie

Gruszka, migdały (6 sztuk)

 

Obiad

Sałatka a’la gyros

 

Składniki:

  • Kotlety sojowe, tekturki – 5 sztuk

  • Bulion warzywny – szklanka

  • Olej rzepakowy – łyżeczka

  • Mieszanka przypraw gyros

  • Sałata pekińska, poszatkowana - szklanka

  • Sałata rzymska, poszatkowana - szklanka

  • Ogórek świeży – sztuka

  • Kukurydza, ugotowana - szklanka

  • Cebula czerwona – ½ sztuki

  • Jogurt sojowy – 100 ml

  • Czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kotlety sojowe ugotuj w bulionie, a następnie pokrój w kostkę i natrzyj przyprawa do gyrosa. Podsmaż na patelni i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone kotlety sojowe wymieszaj z poszatkowaną sałatą, ogórkiem i cebulą. Jogurt sojowy wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami, a następnie polej sałatkę i dokładnie wymieszaj.

 

Podwieczorek

Gruszka, świeży sok buraczany (100 ml)

 

Kolacja

Hummus z warzywami

 

Składniki:

  • Hummus – 150 g

  • Pita, razowa – sztuka

  • Marchew, surowa – sztuka

  • Ogórek, surowy – sztuka

  • Papryka, surowa - sztuka

 

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie umyj i pokrój w paseczki. Serwuj z hummusem i pitą.

Kalorie [kcal]                          1605

Białko [g]                                 83,8

Błonnik [g]                              58,4

Tłuszcz [%]                             26

Magnez [mg]                          592,2

Węglowodany [g]                   246

Witamina B6  [mg]                 2,1

Cukry [g]                                 88,7

Żelazo [mg]                            16,4

 

Dzień 6

 

Śniadanie

Kanapki z kotletem sojowym

 

Składniki:

  • Pieczywo żytnie – 2 kromki

  • Kotlety sojowe, tekturki – 2 sztuki

  • Bulion warzywny – ½ szklanki

  • Przyprawa do gyrosa

  • Olej rzepakowy - łyżeczka

  • Awokado – 2 łyżki

  • Musztarda – 2 łyżeczki

  • Pomidor – sztuka

  • Sałata – 4 liście

  • Ogórek małosolny - sztuka

 

Przygotowanie:

Kotlety przygotuj jak w przypadku „Sałatki a’la gyros” tylko bez krojenia  w kostkę. Kromki pieczywa posmaruj awokado zamiast masła/margaryny. Ułóż sałatę, kotlety sojowe a następnie pozostałe dodatki.

 

II Śniadanie

Truskawki (2 szklanki), ekspandowana gryka (szklanka)

 

Obiad

Zupa z młodej kapusty

Składniki:

  • Bulion warzywny – 2 szklanki

  • Kapusta młoda – 1/2 główki

  • Tofu naturalne – 1/2kostki

  • Wodorosty wakame – łyżka

  • Grzyby mun – łyżka

  • Ryż, suchy – 4 łyżki

  • Cebula dymka, poszatkowana razem ze szczypiorem – sztuka

  • Kurkuma, imbir, pieprz, sos sojowy o niskiej zawartości sodu

 

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj i ugotuj w bulionie warzywnym z dodatkiem przypraw. Grzyby mun zalej wrzątkiem i poczekaj aż napęcznieją. Do kapusty dodaj pokrojone w kostkę tofu, wodorosty wakame oraz przyprawy do smaku. Gotuj aż tofu napęcznieje. W osobnym rondelku ugotuj ryż w osolonej wodzie. Do miski nałóż ugotowany ryż, zalej zupą, z góry posyp dymką oraz grzybami mun.

 

Podwieczorek

Morele suszone (1/2 szklanki)

 

Kolacja

Sałatka z młodej kapusty

 

Składniki:

  • Kapusta młoda – ½ główki

  • Jabłko – sztuka

  • Marchewka - sztuka

  • Cebula – ½ sztuki

  • Olej lniany – łyżka

  • Sok z cytryny, sól, pieprz

  • Pita, razowa

 

Przygotowanie:

Kapustę drobno poszatkuj, posyp solą i odstaw na bok. Jabłko i marchewkę dokładnie umyj a następnie zetrzyj na tarce razem ze skórką. Wymieszaj z kapustą, dodaj olej lniany, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Jedz zagryzając razową pitą.

 

Kalorie [kcal]                           1627

Białko [g]                                  65,8

Błonnik [g]                                61,8

Tłuszcz [%]                               20

Magnez [mg]                            390,5

Węglowodany [g]                     286,3

Witamina B6  [mg]                   2,2

Cukry [g]                                   122,7

Żelazo [mg]                              19,9

 

 

 

 

Dzień 7

 

Śniadanie

 

Koktajl z melonem

 

Składniki:

  • Mleko sojowe – szklanka

  • Melon, pokrojony w kostkę – szklanka

  • Płatki jaglane – 3 łyżki

  • Jarmuż – garść

  • Lactocholin dr.Jacob’s – 3 ml

  • Banan – sztuka

 

II śniadanie

 

Baton zasadowy Dr. Jacob’s

 

 

Obiad

Szparagi z kaszą jaglaną

 

Składniki:

  • Szparagi – 12 sztuk

  • Kasza jaglana, sucha – 5 łyżek

  • Pomidorki koktajlowe – 12 sztuk

  • Cieciorka, ugotowana – ½ szklanki

  • Pistacje – łyzka

  • Natka pietruszki – pęczek

  • Mięta – pęczek

  • Oliwa – łyżka

  • Kumin, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kasze jaglaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Szparagi umyj oczyść i ugotuj w posolonej wodzie, pokrój w 5 cm kawałki. Zioła poszatkuj drobno, wymieszaj ze szparagami i kaszą. Dodaj pozostałe składniki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kuminem.

 

Podwieczorek

Krem z melona

 

Składniki:

  • Melon, pokrojony w kostkę – 2 szklanki

  • Mięta – pęczek

  • Sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Zmiksuj melona z miętą. Dodaj soku z cytryny do smaku.

 

Kolacja

 

Sałatka ze szparagami

 

Składniki:

  • Szparagi – 12 sztuk

  • Płatki migdałów – 2 łyżki

  • Sałata rzymska, poszatkowana – szklanka

  • Cieciorka, ugotowana – szklanka

  • Jogurt sojowy – 100 ml

  • Ocet jabłkowy, płatki drożdżowe, czarna sól, musztarda

 

Przygotowanie:

Szparagi oczyść, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pokrój w 5 cm kawałki i wymieszaj z cieciorką oraz sałatą. Jogurt sojowy wymieszaj z przyprawami i polej sałatkę. Na koniec posyp płatkami migdałów.

 

Kalorie [kcal]                   1590

Białko [g]                          62,7

Błonnik [g]                       41,6

Tłuszcz [%]                      25

Magnez [mg]                   639,3

Węglowodany [g]            235,4

Witamina B6  [µg]           2,1

Cukry [g]                          88,6

Żelazo [mg]                     14,9

 

 

Danie 1

 

Kalafior z sosem tzatzyki

Ponieważ danie składa się z surowych warzyw spełnia już całodzienne zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy, a dzięki cieciorce całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na żelazo. Dania z surowych warzyw to dobre rozwiązanie dla kulinarnych leniuchów a także dobra propozycja na cieplejsze dni.

Składniki:

  • Kalafior – mała sztuka

  • Pomidor – 2 sztuki

  • Ciecierzyca, ugotowana – ½ szklanki

  • Kiełki stir-fry - szklanka

  • Jogurt sojowy – 150 ml

  • Ogórek małosolny – 2 sztuki

  • Ogórek kiszony – sztuka

  • Czosnek, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kalafiora dokładnie umyj a następnie sparz wrzątkiem. Podziel na drobne różyczki i wymieszaj w misce z ugotowaną cieciorką, poszatkowanymi pomidorami i kiełkami. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt z drobno poszatkowanymi ogórkami małosolnymi i ogórkiem kiszonym. Dodaj czosnek, sól, pieprz i poszatkowany koperek. Polej sosem jogurtowym warzywa i dokładnie wymieszaj.

Kalorie [kcal]                   501

Białko [g]                         25,2

Błonnik [g]                       26,2

Tłuszcz [%]                     13

Magnez [mg]                  268

Węglowodany [g]           94,6

Witamina B6  [mg]         1,2

Cukry [g]                          40,3

Żelazo [mg]                     8,6

 

Danie 2

 

Koktajl owsiany

To dobra propozycja dla osób, które zapominają o śniadaniu. Jest to posiłek, który powinien pojawić się do godziny po przebudzeniu, a jego brak sprzyja zaostrzaniu się apetytu na wieczór i wybieraniu bardziej kalorycznych przekąsek w drugiej połowie dnia, a więc Ci którzy zapominają o śniadaniu częściej mają problem z utrzymaniem prawidłowej wagi. Jeżeli rano twój żołądek jest jeszcze ściśnięty i nie masz ochoty na kanapki taki koktajl to idealne rozwiązanie.

 

Składniki:

  • Mleko sojowe – 1,5 szklanki

  • Płatki owsiane – 4 łyżki,

  • Lactocholin dr.Jacob’s – 3 ml

  • Truskawki – 2 szklanki

  • Banan - sztuka

  • Szpinak – garść

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj razem na gładki koktajl.

Kalorie [kcal]                   397

Białko [g]                         18,6

Błonnik [g]                       15,7

Tłuszcz [%]                      18

Magnez [mg]                   183

Węglowodany [g]            70,5

Witamina B6  [mg]          0,8

Cukry [g]                          31,1

Żelazo [mg]                     4,8

 

 

Danie 3

Awanturka z tofu

Roślinna wersja popularnego dania nie tylko dla odchudzających się. Duża dawka białka szczególnie na noc działa sycąco i zmniejsza ochotę na wieczorne podjadanie.

Składniki:

  • tofu naturalne - kostka

  • jogurt sojowy – 150 ml

  • ogórek małosolny - sztuka

  • rzodkiewka – 5 sztuk

  • szczypiorek, poszatkowany – ½ szklanki

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Tofu rozgnieć widelcem, połącz z jogurtem i sokiem z cytryny, a następnie dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę ogórka małosolnego, rzodkiewki i poszatkowany szczypiorek. Dopraw do smaku sola i pieprzem.

 

Kalorie [kcal]                  386

Białko [g]                        34,5

Błonnik [g]                      5,4

Tłuszcz [%]                     37

Magnez [mg]                  198,6

Węglowodany [g]           30

Witamina B6  [mg]         0,3

Cukry [g]                         13,4

Żelazo [mg]                    7,5

bottom of page