top of page

Przepisy dla odchudzajÄ…cych siÄ™

jadłospis na tydzień

 

 

 

Poniższe przepisy opracowała Pani Małgorzata Sobczyk

wiceprezeska Fundacji Szczęśliwi bez Cukru, specjalistka żywienia człowieka,

zwłaszcza z zakresu diet roślinnych. Poza konsultacjami dietetycznymi

zaangażowana w szeroko pojÄ™tÄ… edukacjÄ™ żywieniowÄ… – wykÅ‚ady, warsztaty

i konferencje. WspóÅ‚autorka książki „Uodpornij siÄ™, jedzÄ…c Å›wiadomie”.

​

Pani Małgorzata oraz pozostałe osoby z Fundacji Szczęśliwi bez Cukru

udzielają także indywidualnych porad dietetycznych. Zapraszamy na stronę Fundacji.

 

Przepisy

 

Poniższe przepisy na dania dla osób odchudzajÄ…cych siÄ™ majÄ… wartość kalorycznÄ… ok. 1600 kcal.

​

PrzewagÄ… stosowania diety roÅ›linnej w trakcie odchudzania jest fakt, że zachowujÄ…c niskÄ… kaloryczność diety objÄ™toÅ›ciowo możemy zjeść caÅ‚kiem sporo - zdecydowanie wiÄ™cej niż na diecie zawierajÄ…cej produkty odzwierzÄ™ce. Jednak, jak podczas każdej diety zakÅ‚adajÄ…cej redukcjÄ™ masy ciaÅ‚a i ograniczenie spożycia pewnych produktów, należy pamiÄ™tać o jej jak najwiÄ™kszej różnorodnoÅ›ci aby zabezpieczyć siÄ™ przed powstaniem niedoborów. Najczęściej deficytowe skÅ‚adniki odżywcze w dietach odchudzajÄ…cych to sam tÅ‚uszcz i witaminy w nim rozpuszczalne (A i E), żelazo oraz witaminy z grupy B.

​

​

 

 

Dzień 1

 

Åšniadanie

 

Wege omlet ze szparagami

​

Składniki:

  • MÄ…ka gryczana – 2 Å‚yżki

  • Mleko sojowe – szklanka

  • PÅ‚atki owsiane – 2 Å‚yżki

  • Olej kokosowy – Å‚yżeczka

  • Tofu z bazyliÄ… – ½ kostki

  • Szparagi, pokrojone – szklanka

  • Cebula, poszatkowana – Å‚yżka

  • Nasiona chia – Å‚yżeczka

  • Czarna sól – Å‚yżeczka

  • Pieprz biaÅ‚y – do smaku

  • Pomidor – sztuka

 

Przygotowanie:

W misce poÅ‚Ä…cz przy użyciu trzepaczki mleko, mÄ…kÄ™, pÅ‚atki owsiane, nasiona chia, sól czarnÄ… i pieprz biaÅ‚y. Na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy, uÅ‚óż poszatkowanÄ… cebulÄ™, szparagi i tofu a nastÄ™pnie zalej ciastem uzyskanym z mÄ…ki i suchych skÅ‚adników. Podsmaż z obu stron i serwuj z pokrojonym w kostkÄ™, Å›wieżym pomidorem.

​

​

II Åšniadanie

​

Baton Zasadowy Dr. Jacob’s

​

Obiad

​

Tabbouleh

​

Składniki:

  • Kasza bulgur, sucha – ½ szklanki

  • Ogórek, caÅ‚y – 2 sztuki

  • Pomidor – 2 sztuki

  • Cebula, poszatkowana – 5 Å‚yżek

  • Oliwa z oliwek – Å‚yżeczka

  • Natka pietruszki – pÄ™czek

  • Mieta, Å›wieża – ½ pÄ™czka

  • Imbir, Å›wieży, tarty – Å‚yżka

  • Sok z poÅ‚owy limonki

  • Cynamon, kumin, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

KaszÄ™ ugotuj z dodatkiem soli. Ogórka i pomidor pokrój w drobnÄ… kostkÄ™. Åšwieże zioÅ‚a poszatkuj. Kiedy kasza już siÄ™ ugotuje przepÅ‚ucz jÄ… pod zimnÄ… wodÄ… i wymieszaj z resztÄ… skÅ‚adników, oliwÄ… i przyprawami. Na koniec skrop sokiem z limonki.

​

​

Podwieczorek

​

Garść orzechów wÅ‚oskich, obranych

​

​

Kolacja

​

ChÅ‚odnik z zielonego ogórka

​

Składniki:

  • Ogórki Å›wieże – 2 sztuki

  • Ogórki maÅ‚osolne – 2 sztuki

  • Jogurt sojowy – szklanka

  • Cieciorka, ugotowana – 4 Å‚yżki

  • Sok z cytryny, sól, pieprz, koperek

 

Przygotowanie:

Ogórki zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkÄ™. Wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solÄ… i pieprzem. ChÅ‚odnik serwuj z dodatkiem cieciorki i posypany koperkiem.

 

Kalorie [kcal]                     1 551

BiaÅ‚ko [g]                            72,8

BÅ‚onnik [g]                         52,9

TÅ‚uszcz [%]                        29

Magnez [mg]                     924,2

WÄ™glowodany [g]              200,8

Witamina B6  [mg]           2,0

Cukry [g]                           60,9

Å»elazo [mg]                      20,2

​

​

​

Dzień 2

​

Åšniadanie:

​

SaÅ‚atka z awokado i pomidorów

​

Składniki:

  • Awokado - sztuka

  • Pomidory – sztuka

  • Ciecierzyca, ugotowana – 3 Å‚yżki

  • Cebula, poszatkowana – 2 Å‚yżki

  • Kolendra, poszatkowana – ½ szklanki

  • Sok z limonki, sól, pieprz

  • Pieczywo razowe, żytnie na zakwasie – kromka

​

Przygotowanie:

Awokado i pomidora pokrój w kostkÄ™ i wymieszaj z ciecierzycÄ…, poszatkowanÄ… kolendrÄ… oraz przyprawami. KromkÄ™ pieczywa podpraż na suchej patelni.

​

​

II Åšniadanie

​

Koktajl rabarbarowy

​

Składniki:

  • Rabarbar – jednak Å‚odyga

  • Mleko ryżowe – szklanka

  • Banan – ½ sztuk

 

Przygotowanie:

Rabarbar obierz i odkrój twardsze elementy. Poszatkuj w kostkÄ™ a nastÄ™pnie zmiksuj razem z mlekiem i bananem.

​

​

Obiad

​

Wiosenna grochówka

​

Składniki:

  • Groch, suchy – 1/3 szklanki

  • Bulion warzywny – 2 szklanki

  • WÄ™dzone tofu – ½ kostki

  • Pomidory, Å›wieże – 2 sztuki

  • Cebula dymka

  • Tahini – Å‚yżeczka

 

Przygotowanie:

Groch przepÅ‚ucz pod bieżącÄ… wodÄ… a nastÄ™pnie ugotuj do miÄ™kkoÅ›ci w bulionie. NastÄ™pnie dodaj poszatkowane tofu i tahini. Tuż przed podaniem doÅ‚óż do miski z zupÄ… poszatkowane w kostkÄ™ lub Å‚ódeczki pomidory i dymkÄ™.

​

​

Podwieczorek

 

Garść nerkowców – ok 30 g

​

​

Kolacja

 

Komosa ryżowa z rabarbarem

​

Składniki:

  • Komosa ryzowa, sucha – 3 Å‚yżki

  • Rabarbar – 2 Å‚odygi

  • Mleko ryżowe – szklanka

  • Tofu naturalne – ½ kostki

  • Daktyl – sztuka

 

Przygotowanie:

Komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą a następnie ugotuj w mleku ryżowym razem z obranym i pokrojonym w kostkę rabarbarem, tofu i daktylem.

​

​

Kalorie [kcal]                   1614

BiaÅ‚ko [g]                          73,2

BÅ‚onnik [g]                        54,1

TÅ‚uszcz [%]                      30

Magnez [mg]                    496,4

WÄ™glowodany [g]             223,8

Witamina B6  [mg]          2,2

Cukry [g]                          71,8

Å»elazo [mg]                     15,5

 

 

 

Dzień 3

 

Åšniadanie

 

Kanapki z pastą z wędzonego tofu

​

Składniki:

  • Pieczywo żytnie na zakwasie – 3 kromki

  • Tofu, wÄ™dzone – ½ kostki

  • Pomidory suszone – 4 sztuki

  • Czarna sól – szczypta

  • Czarnuszka – szczypta

  • SaÅ‚ata rzymska – 3 liÅ›cie

  • Pomidor – sztuka

 

Przygotowanie:

Tofu pokrusz w dłoniach, przesyp do naczynia blendera i zmiksuj razem z suszonymi pomidorami, czasną solą. Czarnuszkę dodaj do gotowej pasty i wymieszaj.

​

​

II Åšniadanie:

​

Jogurt sojowy (100 g) z 2 plastrami świeżego melona

​

​

Obiad:

​

Kalafior z sosem tzatzyki

​

Składniki:

  • Kalafior – maÅ‚a sztuka

  • Pomidor – 2 sztuki

  • Ciecierzyca, ugotowana – ½ szklanki

  • KieÅ‚ki stir-fry - szklanka

  • Jogurt sojowy – 150 ml

  • Ogórek maÅ‚osolny – 2 sztuki

  • Ogórek kiszony – sztuka

  • Czosnek, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kalafiora dokÅ‚adnie umyj a nastÄ™pnie sparz wrzÄ…tkiem. Podziel na drobne różyczki i wymieszaj w misce z ugotowanÄ… cieciorkÄ…, poszatkowanymi pomidorami i kieÅ‚kami. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt z drobno poszatkowanymi ogórkami maÅ‚osolnymi i ogórkiem kiszonym. Dodaj czosnek, sól, pieprz i poszatkowany koperek. Polej sosem jogurtowym warzywa i dokÅ‚adnie wymieszaj.

​

​

Podwieczorek

 

Orzechy brazylijskie (3 sztuki), truskawki (szklanka)

 

 

Kolacja

 

Sałatka z melonem

​

Składniki:

  • Rukola – szklanka

  • Mix saÅ‚at – szklanka

  • Melon, pokrojony w kostkÄ™ – szklanka

  • Pestki dyni, prażone – 2 Å‚yżki

  • Tofu naturalne, pokrojone w kostkÄ™ – ½ kostki

  • Pieprz, sól

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw do smaku pieprzem oraz solą.

​

​

Kalorie [kcal]                          1525

BiaÅ‚ko [g]                                 78,9

BÅ‚onnik [g]                               49,1

TÅ‚uszcz [%]                              25

Magnez [mg]                           705

WÄ™glowodany [g]                    229,5

Witamina B6  [mg]                  2,4

Cukry [g]                                  108,8

Å»elazo [mg]                             20,1

 

​

​

Dzień 4

​

Åšniadanie

 

Koktajl owsiany

​

Składniki:

  • Mleko sojowe – 1,5 szklanki

  • PÅ‚atki owsiane – 4 Å‚yżki,

  • Lactocholin Dr.Jacob’s – 3 ml

  • Truskawki – 2 szklanki

  • Banan - sztuka

  • Szpinak – garść

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj razem na gładki koktajl.

​

​

II Åšniadanie:

 

Baton zasadowy Dr. Jacob’s

​

Obiad:

​

Stek z kalafiora

Składniki:

  • Kalafior – sztuka, maÅ‚y

  • Olej rzepakowy – Å‚yżka

  • Sos sojowy – 2 Å‚yżki

  • Tahini - Å‚yżeczka

  • Papryka sÅ‚odka, chilli, sól, kurkuma, imbir

  • Ziemniaki – 3 sztuki

  • Szparagi – 12 sztuk

 

Przygotowanie:

Kalafiora umyj i pokrój w plastry o szerokoÅ›ci 5 cm a nastÄ™pnie uÅ‚óż na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Zmieszaj razem olej rzepakowy, sos sojowy, tahini i przyprawy – posmaruj kalafiora marynatÄ… i piecz 30 min w 190 st.C. Ziemniaki dokÅ‚adnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Szparagi pozbaw zdrewniaÅ‚ych lub twardych koÅ„cówek, dokÅ‚adnie umyj i ugotuj w posolonej wodzie.

​

​

​

Podwieczorek

​

Figi suszone (4 sztuki), orzechy wÅ‚oskie (5 poÅ‚ówek)

​

​

Kolacja

​

Awanturka z tofu

​

Składniki:

  • tofu naturalne - kostka

  • jogurt sojowy – 150 ml

  • ogórek maÅ‚osolny - sztuka

  • rzodkiewka – 5 sztuk

  • szczypiorek, poszatkowany – ½ szklanki

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Tofu rozgnieć widelcem, poÅ‚Ä…cz z jogurtem i sokiem z cytryny, a nastÄ™pnie dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkÄ™ ogórka maÅ‚osolnego, rzodkiewki i poszatkowany szczypiorek. Dopraw do smaku sola i pieprzem.

 

 

Kalorie [kcal]                          1557

BiaÅ‚ko [g]                                 75,4

BÅ‚onnik [g]                               43,7

TÅ‚uszcz [%]                              28

Magnez [mg]                           580,7

WÄ™glowodany [g]                    227,5

Witamina B6  [µg]                   3,0

Cukry [g]                                  72,6

Å»elazo [mg]                             18

 

 

 

Dzień 5

 

​

Åšniadanie

 

Wege omlet z rabarbarem

 

Składniki:

  • MÄ…ka gryczana – 2 Å‚yżki

  • Mleko sojowe – szklanka

  • PÅ‚atki owsiane – 2 Å‚yżki

  • Olej kokosowy – Å‚yżeczka

  • Tofu z chilli – ½ kostki

  • Rabarbar, pokrojony – Å‚odyga

  • Cebula, poszatkowana – Å‚yżka

  • Nasiona chia – Å‚yżeczka

  • Czarna sól – Å‚yżeczka

  • Pieprz, cynamon – do smaku

 

Przygotowanie:

W misce poÅ‚Ä…cz przy użyciu trzepaczki mleko, mÄ…kÄ™, pÅ‚atki owsiane, nasiona chia, sól czarnÄ… i pieprz i cynamon. Na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy, uÅ‚óż poszatkowanÄ… cebulÄ™, rabarbar i tofu a nastÄ™pnie zalej ciastem uzyskanym z mÄ…ki i suchych skÅ‚adników. Podsmaż z obu stron.

 

​

II Åšniadanie

​

Gruszka, migdały (6 sztuk)

 

​

Obiad

​

SaÅ‚atka a’la gyros

 

Składniki:

  • Kotlety sojowe, tekturki – 5 sztuk

  • Bulion warzywny – szklanka

  • Olej rzepakowy – Å‚yżeczka

  • Mieszanka przypraw gyros

  • SaÅ‚ata pekiÅ„ska, poszatkowana - szklanka

  • SaÅ‚ata rzymska, poszatkowana - szklanka

  • Ogórek Å›wieży – sztuka

  • Kukurydza, ugotowana - szklanka

  • Cebula czerwona – ½ sztuki

  • Jogurt sojowy – 100 ml

  • Czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kotlety sojowe ugotuj w bulionie, a nastÄ™pnie pokrój w kostkÄ™ i natrzyj przyprawa do gyrosa. Podsmaż na patelni i odstaw do ostygniÄ™cia. Ostudzone kotlety sojowe wymieszaj z poszatkowanÄ… saÅ‚atÄ…, ogórkiem i cebulÄ…. Jogurt sojowy wymieszaj z przeciÅ›niÄ™tym przez praskÄ™ czosnkiem i przyprawami, a nastÄ™pnie polej saÅ‚atkÄ™ i dokÅ‚adnie wymieszaj.

 

​

Podwieczorek

​

Gruszka, świeży sok buraczany (100 ml)

 

​

Kolacja

​

Hummus z warzywami

 

Składniki:

  • Hummus – 150 g

  • Pita, razowa – sztuka

  • Marchew, surowa – sztuka

  • Ogórek, surowy – sztuka

  • Papryka, surowa - sztuka

 

Przygotowanie:

Warzywa dokÅ‚adnie umyj i pokrój w paseczki. Serwuj z hummusem i pitÄ….

​

​

Kalorie [kcal]                          1605

BiaÅ‚ko [g]                                 83,8

BÅ‚onnik [g]                              58,4

TÅ‚uszcz [%]                             26

Magnez [mg]                          592,2

WÄ™glowodany [g]                   246

Witamina B6  [mg]                 2,1

Cukry [g]                                 88,7

Å»elazo [mg]                            16,4

 

​

Dzień 6

 

​

Åšniadanie

​

Kanapki z kotletem sojowym

 

Składniki:

  • Pieczywo żytnie – 2 kromki

  • Kotlety sojowe, tekturki – 2 sztuki

  • Bulion warzywny – ½ szklanki

  • Przyprawa do gyrosa

  • Olej rzepakowy - Å‚yżeczka

  • Awokado – 2 Å‚yżki

  • Musztarda – 2 Å‚yżeczki

  • Pomidor – sztuka

  • SaÅ‚ata – 4 liÅ›cie

  • Ogórek maÅ‚osolny - sztuka

 

Przygotowanie:

Kotlety przygotuj jak w przypadku „SaÅ‚atki a’la gyros” tylko bez krojenia  w kostkÄ™. Kromki pieczywa posmaruj awokado zamiast masÅ‚a/margaryny. UÅ‚óż saÅ‚atÄ™, kotlety sojowe a nastÄ™pnie pozostaÅ‚e dodatki.

 

​

II Åšniadanie

​

Truskawki (2 szklanki), ekspandowana gryka (szklanka)

​

 

Obiad

​

Zupa z młodej kapusty

​

Składniki:

  • Bulion warzywny – 2 szklanki

  • Kapusta mÅ‚oda – 1/2 gÅ‚ówki

  • Tofu naturalne – 1/2kostki

  • Wodorosty wakame – Å‚yżka

  • Grzyby mun – Å‚yżka

  • Ryż, suchy – 4 Å‚yżki

  • Cebula dymka, poszatkowana razem ze szczypiorem – sztuka

  • Kurkuma, imbir, pieprz, sos sojowy o niskiej zawartoÅ›ci sodu

 

Przygotowanie:

KapustÄ™ poszatkuj i ugotuj w bulionie warzywnym z dodatkiem przypraw. Grzyby mun zalej wrzÄ…tkiem i poczekaj aż napÄ™czniejÄ…. Do kapusty dodaj pokrojone w kostkÄ™ tofu, wodorosty wakame oraz przyprawy do smaku. Gotuj aż tofu napÄ™cznieje. W osobnym rondelku ugotuj ryż w osolonej wodzie. Do miski naÅ‚óż ugotowany ryż, zalej zupÄ…, z góry posyp dymkÄ… oraz grzybami mun.

 

​

Podwieczorek

​

Morele suszone (1/2 szklanki)

 

​

Kolacja

​

Sałatka z młodej kapusty

 

Składniki:

  • Kapusta mÅ‚oda – ½ gÅ‚ówki

  • JabÅ‚ko – sztuka

  • Marchewka - sztuka

  • Cebula – ½ sztuki

  • Olej lniany – Å‚yżka

  • Sok z cytryny, sól, pieprz

  • Pita, razowa

 

Przygotowanie:

KapustÄ™ drobno poszatkuj, posyp solÄ… i odstaw na bok. JabÅ‚ko i marchewkÄ™ dokÅ‚adnie umyj a nastÄ™pnie zetrzyj na tarce razem ze skórkÄ…. Wymieszaj z kapustÄ…, dodaj olej lniany, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Jedz zagryzajÄ…c razowÄ… pitÄ….

 

​

Kalorie [kcal]                           1627

BiaÅ‚ko [g]                                  65,8

BÅ‚onnik [g]                                61,8

TÅ‚uszcz [%]                               20

Magnez [mg]                            390,5

WÄ™glowodany [g]                     286,3

Witamina B6  [mg]                   2,2

Cukry [g]                                   122,7

Å»elazo [mg]                              19,9

 

 

 

 

Dzień 7

 

Åšniadanie

 

Koktajl z melonem

 

Składniki:

  • Mleko sojowe – szklanka

  • Melon, pokrojony w kostkÄ™ – szklanka

  • PÅ‚atki jaglane – 3 Å‚yżki

  • Jarmuż – garść

  • Lactocholin dr.Jacob’s – 3 ml

  • Banan – sztuka

 

II śniadanie

 

Baton zasadowy Dr. Jacob’s

 

 

Obiad

Szparagi z kaszÄ… jaglanÄ…

 

Składniki:

  • Szparagi – 12 sztuk

  • Kasza jaglana, sucha – 5 Å‚yżek

  • Pomidorki koktajlowe – 12 sztuk

  • Cieciorka, ugotowana – ½ szklanki

  • Pistacje – Å‚yzka

  • Natka pietruszki – pÄ™czek

  • MiÄ™ta – pÄ™czek

  • Oliwa – Å‚yżka

  • Kumin, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kasze jaglanÄ… ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Szparagi umyj oczyść i ugotuj w posolonej wodzie, pokrój w 5 cm kawaÅ‚ki. ZioÅ‚a poszatkuj drobno, wymieszaj ze szparagami i kaszÄ…. Dodaj pozostaÅ‚e skÅ‚adniki. Dopraw do smaku solÄ…, pieprzem i kuminem.

 

​

Podwieczorek

​

Krem z melona

 

Składniki:

  • Melon, pokrojony w kostkÄ™ – 2 szklanki

  • MiÄ™ta – pÄ™czek

  • Sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Zmiksuj melona z miętą. Dodaj soku z cytryny do smaku.

 

​

Kolacja

 

Sałatka ze szparagami

 

Składniki:

  • Szparagi – 12 sztuk

  • PÅ‚atki migdaÅ‚ów – 2 Å‚yżki

  • SaÅ‚ata rzymska, poszatkowana – szklanka

  • Cieciorka, ugotowana – szklanka

  • Jogurt sojowy – 100 ml

  • Ocet jabÅ‚kowy, pÅ‚atki drożdżowe, czarna sól, musztarda

 

Przygotowanie:

Szparagi oczyść, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pokrój w 5 cm kawaÅ‚ki i wymieszaj z cieciorkÄ… oraz saÅ‚atÄ…. Jogurt sojowy wymieszaj z przyprawami i polej saÅ‚atkÄ™. Na koniec posyp pÅ‚atkami migdaÅ‚ów.

 

Kalorie [kcal]                   1590

BiaÅ‚ko [g]                          62,7

BÅ‚onnik [g]                       41,6

TÅ‚uszcz [%]                      25

Magnez [mg]                   639,3

WÄ™glowodany [g]            235,4

Witamina B6  [µg]           2,1

Cukry [g]                          88,6

Å»elazo [mg]                     14,9

 

 

​

Danie 1

 

Kalafior z sosem tzatzyki

​

Ponieważ danie skÅ‚ada siÄ™ z surowych warzyw speÅ‚nia już caÅ‚odzienne zapotrzebowanie na bÅ‚onnik pokarmowy, a dziÄ™ki cieciorce caÅ‚kowicie pokrywa zapotrzebowanie na żelazo. Dania z surowych warzyw to dobre rozwiÄ…zanie dla kulinarnych leniuchów a także dobra propozycja na cieplejsze dni.

​

Składniki:

  • Kalafior – maÅ‚a sztuka

  • Pomidor – 2 sztuki

  • Ciecierzyca, ugotowana – ½ szklanki

  • KieÅ‚ki stir-fry - szklanka

  • Jogurt sojowy – 150 ml

  • Ogórek maÅ‚osolny – 2 sztuki

  • Ogórek kiszony – sztuka

  • Czosnek, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kalafiora dokÅ‚adnie umyj a nastÄ™pnie sparz wrzÄ…tkiem. Podziel na drobne różyczki i wymieszaj w misce z ugotowanÄ… cieciorkÄ…, poszatkowanymi pomidorami i kieÅ‚kami. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt z drobno poszatkowanymi ogórkami maÅ‚osolnymi i ogórkiem kiszonym. Dodaj czosnek, sól, pieprz i poszatkowany koperek. Polej sosem jogurtowym warzywa i dokÅ‚adnie wymieszaj.

​

Kalorie [kcal]                   501

BiaÅ‚ko [g]                         25,2

BÅ‚onnik [g]                       26,2

TÅ‚uszcz [%]                     13

Magnez [mg]                  268

WÄ™glowodany [g]           94,6

Witamina B6  [mg]         1,2

Cukry [g]                          40,3

Å»elazo [mg]                     8,6

​

 

Danie 2

 

Koktajl owsiany

To dobra propozycja dla osób, które zapominajÄ… o Å›niadaniu. Jest to posiÅ‚ek, który powinien pojawić siÄ™ do godziny po przebudzeniu, a jego brak sprzyja zaostrzaniu siÄ™ apetytu na wieczór i wybieraniu bardziej kalorycznych przekÄ…sek w drugiej poÅ‚owie dnia, a wiÄ™c Ci którzy zapominajÄ… o Å›niadaniu częściej majÄ… problem z utrzymaniem prawidÅ‚owej wagi. Jeżeli rano twój żoÅ‚Ä…dek jest jeszcze Å›ciÅ›niÄ™ty i nie masz ochoty na kanapki taki koktajl to idealne rozwiÄ…zanie.

 

Składniki:

  • Mleko sojowe – 1,5 szklanki

  • PÅ‚atki owsiane – 4 Å‚yżki,

  • Lactocholin dr.Jacob’s – 3 ml

  • Truskawki – 2 szklanki

  • Banan - sztuka

  • Szpinak – garść

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj razem na gładki koktajl.

​

Kalorie [kcal]                   397

BiaÅ‚ko [g]                         18,6

BÅ‚onnik [g]                       15,7

TÅ‚uszcz [%]                      18

Magnez [mg]                   183

WÄ™glowodany [g]            70,5

Witamina B6  [mg]          0,8

Cukry [g]                          31,1

Å»elazo [mg]                     4,8

 

 

Danie 3

​

Awanturka z tofu

RoÅ›linna wersja popularnego dania nie tylko dla odchudzajÄ…cych siÄ™. Duża dawka biaÅ‚ka szczególnie na noc dziaÅ‚a sycÄ…co i zmniejsza ochotÄ™ na wieczorne podjadanie.

​

Składniki:

  • tofu naturalne - kostka

  • jogurt sojowy – 150 ml

  • ogórek maÅ‚osolny - sztuka

  • rzodkiewka – 5 sztuk

  • szczypiorek, poszatkowany – ½ szklanki

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Tofu rozgnieć widelcem, poÅ‚Ä…cz z jogurtem i sokiem z cytryny, a nastÄ™pnie dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkÄ™ ogórka maÅ‚osolnego, rzodkiewki i poszatkowany szczypiorek. Dopraw do smaku sola i pieprzem.

 

Kalorie [kcal]                  386

BiaÅ‚ko [g]                        34,5

BÅ‚onnik [g]                      5,4

TÅ‚uszcz [%]                     37

Magnez [mg]                  198,6

WÄ™glowodany [g]           30

Witamina B6  [mg]         0,3

Cukry [g]                         13,4

Å»elazo [mg]                    7,5

bottom of page