top of page

Lactacholin

 

suplement diety

 

zawartość netto: 100 ml

na min. 30 porcji

 

cholina, prawoskrętny L(+)-kwas mlekowy (40%),

wszystkie witaminy z grupy B.

Teraz aż 150 mg choliny w porcji !

(wcześniej 125 mg)

 

✓ 40% prawoskrętnego kwasu mlekowego

✓ Z kompleksem choliny i witamin B

✓ Z kwasem mlekowym z fermentacji (bez składników mleka)

✓ Bez cukru

 

Lactacholin - z choliną i witaminami z grupy B.

Lactacholin zawiera L-(+)-kwas mlekowy uzyskany w procesie fermentacji (nie zawiera składników mleka), cholinę oraz witaminy z grupy B. Takie połączenie składników optymalnie wspiera metabolizm energetyczny (wytwarzanie energii w komórkach). Ma także bardzo dobry wpływ na pracę wątroby, metabolizm tłuszczów i homocysteiny. Homocysteina jest szkodliwym produktem powstającym w procesie rozkładu białek. Do jej unieszkodliwiania, oprócz choliny, potrzebne są także witaminy B6 i B12.

 

Składniki zawarte w Lactacholinie mają naukowo udowodniony korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu:

  • Prawidłowe funkcjonowanie wątroby - cholina

  • Metabolizm lipidów - cholina (budowa błony komórkowej, transport oraz metabolizm tłuszczu i cholesterolu)

  • Metabolizm homocysteiny - cholina, witaminy B6 i B12

  • Metabolizm energetyczny i zmniejszenie poczucia zmęczenia - witaminy B2, B6, B12, niacyna

  • Funkcje psychologiczne i praca układu nerwowego - witaminy B1, B6, B12, niacyna

  • Ochrona skóry i błon śluzowych - witamina B2 i niacyna

  • Funkcja serca - witamina B1

  • Układ odpornościowy - witaminy B6 i B12

 

Cholina (dawniej witamina B4)
 

Lactacholin jest doskonałym źródłem łatwoprzyswajalnej choliny. Cholina jest niezbędna dla prawidłowego metabolizmu tłuszczów i prawidłowego funkcjonowania wątroby. Wspomaga procesy oczyszczania wątroby ze złogów tłuszczowych.

Cholina była wcześniej nazywana witaminą B4. Jest ona ważna dla każdego, ale spożywanie jej jest szczególnie ważne w okresie ciąży i laktacji, przy regularnym spożywaniu alkoholu, przy diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Większość osób spożywa jedynie 10% dziennego zapotrzebowania na cholinę. Tylko 10% nastolatków i dorosłych w USA osiąga zalecaną dzienną dawkę 450-550 mg (dane dla Polski są niestety niedostępne).

 

Dla kogo polecana jest suplementacja choliny:

  • w okresie przed ciążą, w jej trakcie i w okresie laktacji,

  • osobom spożywającym alkohol (wspomożenie wątroby, zapobieganie stłuszczeniu),

  • wegetarianom i weganom (zapobieganie niedoborom witamin z grupy B),

  • pracującym umysłowo, uczącym się,

  • dzieciom i młodzieży (prawidłowy rozwój układu nerwowego i jego funkcji, w tym zdolności zapamiętywania         i uczenia się),

  • po 40 roku życia w celu utrzymywania sprawności ukł. nerwowego i pamięci, dla wzroku,

  • przy zapotrzebowaniu na energię (uprawiający sport, osoby starsze, chore).

 

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia:

1 - 2 x 1,5 ml (ok. 33 krople) rozcieńczone w 200 - 300 ml wody lub soku.

Spożywać podczas posiłku, najlepiej razem z Magnez Potas Wapń Cytryniany Dr. Jacob‘s.

Nigdy nie pić nierozcieńczonego!

Nie stosować przy nadwrażliwości żołądka na kwasy.

Przed użyciem wstrząsnąć.

 

Składniki: L-(+) kwas mlekowy (40%), woda, wodorocytrynian choliny (23%), substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, niacyna (witamina B3), chlorowodorek tiaminy (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), cyjanokobalamina (witamina B12).

​Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.

Lactacholin Dr Jacobs tabela 1.jpg
A Bez-Vegan-G-L-S-C.png

Kuracja Cholinowa

Lactacholin doskonale uzupełnienia się z pH balans (proszek zasadowy Dr. Jacob’s) tworząc Kurację Cholinową. Kuracja i płynące z niej korzyści opisane są pod poniższym linkiem (kliknij na obrazek). 

Kuracja Cholinowa banner.jpg

Lactacholin - opisy składników

 

Prawoskrętny L (+)-kwas mlekowy

 

  • L-(+)-kwas mlekowy stanowi pożywienie dla bakterii jelitowych, które rozkładają go na kwas masłowy (Bourriaud C, 2005). Kwas masłowy jest najważniejszym składnikiem odżywczym dla błony śluzowej jelit.

  • L-(+)-kwas mlekowy utrzymuje lekko kwaśne środowisko jelita grubego. Taki lekko kwaśny odczyn neutralizuje zasadowy amoniak i wspomaga jego wydalanie (amoniak – gaz powstający podczas przemiany materii). 

  • L (+)-kwas mlekowy zmniejsza tendencje erytrocytów (krwinki czerwone) do zlepiania się w naczynkach włosowatych.

  • Kwas mlekowy stanowi rezerwuar energii – jest rozkładany na kwas masłowy, a ten wykorzystywany jest przy zwiększonym zapotrzebowaniu na energię  przez mięsień sercowy i komórki nerwowe (także mózg).

 

 

Ciekawostka:

Wytwarzanie kwasu mlekowego można osiągnąć poprzez uprawianie sportu lub pracę fizyczną (kwas mlekowy wydziela się wtedy w mięśniach). Suplementacja diety kwasem mlekowym jest alternatywą dla ludzi, którzy       nie mogą uprawiać sportu lub nie pracują fizycznie.

 

 

Cholina

 

  • Cholina wchodzi w skład błony komórkowej (fosfolipidy) oraz osłonek komórek nerwowych, szczególnie ich osłonek mielinowych.

  • Cholina jest niezbędna do powstawania neuroprzekaźnika – acetylocholiny,  która warunkuje prawidłową pracę mięśni, pamięci i funkcji układu nerwowego. Obniżony poziom acetylocholiny w mózgu występuje np. w chorobie Alzheimera.

  • Wiele osób, w tym wegetarianie i weganie, mogą mieć problemy z odpowiednią ilością choliny, ponieważ głównym jej źródłem są produkty zwierzęce.

 

Ile choliny nam potrzeba?

 

Analiza danych z NHANES (2003-2004) pokazują, że dzienna porcja choliny spożywana przez młodzież i kobiety w ciąży jest znacznie poniżej zalecanego poziomu spożycia i osiąga maksymalnie tylko 10% zalecanej dawki (Jensen i in., 2007).

 

Zalecane ilości spożycia choliny przez Zarząd Żywności i Żywienia (USA, 1998) to 425 mg dziennie dla kobiet, 450 mg dziennie dla kobiet w ciąży, 550 mg dziennie dla mężczyzn. Porcja Lactacholinu zalecana do spożycia w ciągu dnia zawiera ok. 500 mg choliny.

 

Ciąża

 

W okresie ciąży i karmienia piersią występuje wyższe zapotrzebowanie na cholinę (minimum 450 mg dziennie – zalecana porcja dzienna Lactacholinu zawiera 500 mg choliny).

 

Profesor Caudill badał znaczenie choliny w okresie ciąży i zauważył jej zasadnicze funkcje:

- składnik  błon (fosfatydylocholina)

- składnik neuroprzekaźnika (acetylocholina)

 

Inni badacze zaobserwowali u dzieci suplementowanych choliną zmniejszenie podatności na niepokój, lepszą wydajność uczenia się i pamięci oraz mniejsze ryzyko zaburzeń związanych ze stresem.

 

Wątroba i metabolizm

 

Cholina jest bardzo istotna dla prawidłowej pracy wątroby i bieżącego oczyszczania wątroby z nadmiaru tłuszczów. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów. Niedobór choliny może prowadzić do zatrzymywania tłuszczu w wątrobie (stłuszczenie wątroby). 

 

Nazwa cholina pochodzi od greckiego słowa chole (żółć). Cholina jest składnikiem żółci i odgrywa dużą rolę w zdrowiu wątroby.

 

Alkohol

 

Na skutek spożycia alkoholu następuje obniżenie poziomu choliny we krwi i w wątrobie. Ciągłe nadużywanie alkoholu może prowadzić do stłuszczenia wątroby i zaburzeń jej czynności. Przy nadmiernym spożywaniu alkoholu należy także uzupełniać witaminy B.

 

 

Witaminy z grupy B

 

Działanie witamin z grupy B zatwierdzone przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności):

 

B1 (tiamina)

Ważna dla funkcji serca, metabolizmu wytwarzającego energię. Ma korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego oraz na funkcje psychologiczne.

 

B2 (ryboflawina) 

Ważna dla wytwarzania energii i metabolizmu żelaza. Wspomaga utrzymywanie w dobrym stanie skóry i błon śluzowych. Bierze udział w funkcjonowaniu krwinek czerwonych. Ważna dla dobrej kondycji wzroku. Chroni przed wolnymi rodnikami. Działa korzystnie na układ nerwowy – zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.

 

B3 (niacyna)

Ważna dla wytwarzania energii i dobrej kondycji układu nerwowego. Bierze udział w regeneracji skóry i błon śluzowych. Normalizuje funkcje psychologiczne, zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.

 

B6 (pirydoksyna)

 

Bierze udział w metabolizmie glikogenu i białka. Ważna dla układu nerwowego, odpornościowego, aktywności hormonalnej i dla tworzenia krwinek czerwonych. Bierze także udział w procesach wytwarzania energii. Ważna dla funkcji psychologicznych, zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.

B12 (cyjanokobalamina)

Ważna w procesach wytwarzania krwinek czerwonych i podziałach komórkowych. Bierze udział przy procesach wytwarzania energii. Warunkuje prawidłowe działanie układu odpornościowego, nerwowego oraz funkcje psychologiczne. Wspomaga metabolizm homocysteiny, przez co korzystnie wpływa na serce. Zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.

bottom of page