Przepisy dla alergików

jadłospis na tydzień

 

 

 

Poniższe przepisy opracowała Pani Małgorzata Sobczyk

wiceprezeska Fundacji Szczęśliwi bez Cukru, specjalistka żywienia człowieka,

zwłaszcza z zakresu diet roślinnych. Poza konsultacjami dietetycznymi

zaangażowana w szeroko pojętą edukację żywieniową – wykłady, warsztaty

i konferencje. Współautorka książki „Uodpornij się, jedząc świadomie”.

Pani Małgorzata oraz pozostałe osoby z Fundacji Szczęśliwi bez Cukru

udzielają także indywidualnych porad dietetycznych. Zapraszamy na stronę Fundacji.

 

Przepisy

 

 

Coraz więcej osób pojawiających się w gabinetach dietetyków odkrywa u siebie alergię lub nietolerancję pokarmowe. Na początku bardzo często jest uczucie zagubienia, jak przygotować posiłek bez mąki, jaj, czy mleka lub sera. Dlatego prezentujemy jadłospis, obfitujący w dania mączne i wypieki lecz w wersjach pozbawionych najbardziej popularnych alergenów, czyli mleka, pszenicy, glutenu, soi, jaj, ryb.

 

 

Dzień 1

 

Śniadanie:

 

Ryż na mleku

 

Składniki:

  • Ryż, suchy, basmati - 2 łyżki

  • Mleko ryżowe - szklanka

  • Mrożone maliny - szklanka

  • Wiórki kokosowe, niesiarkowane - 2 łyżki

  • Witamina D3K2 FORTE dr.Jacob’s - kropelka

 

Przygotowanie:

Ugotuj ryż na mleku ryżowym. Następnie dodaj maliny i wiórki kokosowe. Gotuj jeszcze kilka minut. Zdejmij z gazu - kiedy danie będzie gotowe do jedzenia dodaj kropelkę Witaminy D3K3 FORTE i dokładnie wymieszaj.

 

 

II śniadanie:

 

Zielone smoothie

 

Składniki:

  • Mleko ryżowe - szklanka

  • Mrożone maliny - szklanka

  • Jarmuż - garść

  • Mix sałat - garść

  • Sok z jednej cytryny

  • Banany - 2 sztuki

 

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.

 

 

Obiad:

 

Nadziewana papryka

 

Składniki:

  • Papryka czerwona, duża - 2 sztuki

  • Kasza jaglana, sucha - 3 łyżki

  • Cieciorka, ugotowana - szklanka

  • Natka pietruszki, poszatkowana - 4 łyżki

  • Sól, pieprz, curry

  • Nerkowce, namoczone przez noc - ¼ szklanki

  • Marchewka - ½ sztuki

  • Ziemniak - ½ sztuki

  • Cebula, poszatkowana - 2 łyżki

  • Bulion warzywny - ¾ szklanki

  • Płatki drożdżowe - łyżka

 

Przygotowanie:

Marchewkę, ziemniaki i cebulę pokrojone w drobną kostkę podduś do miękkości na niewielkiej ilości bulionu warzywnego. Następnie zmiksuj razem z nerkowcami oraz płatkami drożdżowymi na gładki sos “serowy” - aby uzyskać odpowiednią konsystencję dodaj bulionu warzywnego.

 

Kaszę jaglaną ugotuj “na sypko”, wymieszaj z cieciorką i poszatkowaną natką pietruszki, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i curry.

 

Papryki umyj, wydrąż i wypełnij nadzieniem z kaszy jaglanej i cieciorki. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i polej sosem “serowym”. Zapiekaj ok. 20 minut w 180 st.C.

 

 

Kolacja:

 

 

Zielony krem z kaszy gryczanej

 

Składniki:

  • Kasza gryczana niepalona, moczona przez 24 godz. - ⅓ szklanki

  • Mleko ryżowe - szklanka

  • Szpinak, młody - szkalnka

  • Sok z cytryny, sól, pieprz

  • Ogórek, świeży- sztuka

 

Przygotowanie:

Kasza gryczana po namoczeniu powinna być kleista. Opłucz ją i zblenduj razem ze szpinakiem i mlekiem ryżowym. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Serwuj z pokrojonym w plasterki świeżym ogórkiem.

 

Kalorie [kcal]                    2019

Białko [g]                           57,4

Wapń [mg]                        1 326

Tłuszcz [%]                       18

Magnez [mg]                     751,7

Węglowodany [g]             389

Cynk [mg]                         11,5

Błonnik [g]                        85

Żelazo [mg]                      20,7

 

 

 

Dzień 2

 

Śniadanie:

 

Placki owsiane z gruszką

 

Składniki:

  • Płatki owsiane, bezglutenowe - ¼ szklanki

  • Mąka owsiana, bezglutenowa - ¼ szklanki

  • Agar - łyżeczka

  • Soda oczyszczona - ½ łyżeczki

  • Cynamon

  • Erytrol - łyżka

  • Mleko migdałowe - ⅓ szklanki

  • Jogurt kokosowy - ⅓ szklanki

  • Masło orzechowe - łyżeczka

  • Tłuszcz do smażenia

  • Gruszka - sztuka

 

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszaj dokładnie w misce. W osobnym naczyniu połącz mleko migdałowe z jogurtem, a następnie dodaj do suchych składników. Tak uzyskaną masę smaż na niewielkiej ilości tłuszczu i podawaj z pokrojoną gruszką.

 

 

II Śniadanie:

 

Koktajl jaglany

 

Składniki:

  • Kasza jaglana, sucha - 2 łyżki

  • Lactirelle dr.Jacob’s - 5 ml

  • Mleko migdałowe - szklanka

  • Banan - sztuka

  • Masło migdałowe - łyżka

  • Sok z cytryny - łyżka

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie bez dodatku soli, a następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami na gęsty koktajl.

 

 

Obiad:

 

Gryczotto z bobem

 

Składniki:

  • Kasza gryczana, palona, sucha - ½ szklanki

  • Bób, mrożony - 2 szklanki

  • Bulion warzywny - 2 szklanki

  • Płatki drożdżowe - łyżka

  • Cebula dymka - sztuka

  • Szczypior z cebuli dymki - 10 sztuk

  • Tahini - łyżka

  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni ugotuj na bulionie warzywnym kaszę z pozostałymi składnikami. Na koniec odparuj nadmiar bulionu i dopraw do smaku tahini, sola i pieprzem. Posyp świeżym szczypiorem.

 

 

Kolacja:

 

Paszteciki z brukselki i soczewicy

 

Składniki:

  • Soczewica czerwona, sucha - ⅓ szklanki

  • Brukselka, pokrojona w ćwiartki - 3 szklanki

  • Mleko migdałowe - szklanka

  • Woda - szklanka + szklanka

  • Batat, pokrojony w kostkę - ⅓ szklanki

  • Cebula, poszatkowana - 2 łyżki

  • Olej rzepakowy - łyżka

  • Płatki owsiane bezglutenowe - 2 łyżki

  • Czosnek, majeranek, lubczyk, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Brukselkę ugotuj w mleku wymieszanym z wodą i solą. Soczewicę ugotuj razem z batatem w posolonej wodzie. Brukselkę, soczewicę i batata zblenduj na gładką masę. Dodaj podduszoną wcześniej cebulę, przyprawy, płatki owsiane i olej rzepakowy. Wymieszaj i zapiekaj w silikonowych foremkach do muffinek przez 20 min. W 180 st.C.

 

Kalorie [kcal]                  1981

Białko [g]                         79,2

Wapń [mg]                      1568,8

Tłuszcz [%]                      26

Magnez [mg]                   618

Węglowodany [g]            321,7

Cynk [mg]                        10,3

Błonnik [g]                        72,1

Żelazo [mg]                      20,3

 

 

Dzień 3

 

Śniadanie:

 

Granola z jogurtem kokosowym

 

Składniki:

  • Jogurt kokosowy - szklanka

  • Płatki jaglane, sparzone - 4 łyżki

  • Morele suszone, niesiarkowane - 4 sztuki

  • Żurawina suszona, niesłodzona - łyżka

  • Orzechy włoskie - łyżka

  • Nasiona lnu - łyżka

  • Jabłko

 

Przygotowanie:
Jabłko pokrój w kostkę i razem z pozostałymi składnikami wymieszaj z jogurtem kokosowym.

 

II Śniadanie:

 

 

Bananowiec

 

Składniki:

  • Olej rzepakowy - łyżka

  • Mleko ryżowe - ⅓ szklanki

  • Syrop daktylowy - łyżka

  • Sok pomarańczowy - ⅓ szklanki

  • Banan, dojrzały, puree - sztuka

  • Mąka kukurydziana - 4 łyżki

  • Mąka jaglana - 4 łyżki

  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - łyżeczka

  • Ekstrakt waniliowy

 

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach łączymy mokre i suche składniki. Następnie dodaj mokre składniki do suchych. Masę przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i piecz przez ok 35 minut w temperaturze 180 st.C

 

 

Obiad:

 

 

Stek z kalafiora

 

Składniki:

  • Mały kalafior - sztuka

  • Syrop daktylowy - łyżka

  • Olej rzepakowy - 2 łyżki

  • Musztarda - łyżka

  • Wędzona papryka, czosnek, sól, pieprz

  • Ziemniaki, małe - 3 sztuki

  • Mix sałat - szklanka

  • Mrożone maliny - ⅓ szklanki

  • Ocet balsamiczny - łyżka

 

Przygotowanie:

Kalafiora pokrój w plastry o średnicy 2-3 cm. Posmaruj marynatą z syropu daktylowego, oleju, musztardy i przypraw. Odstaw na 30 min, a następnie piecz ok. 20 min w 190 st.C. Podawaj z ziemniakami z wody i sałatką z dressingiem ze zmiksowanych malin i octu balsamicznego.

 

 

Kolacja:

 

 

Krem z kalarepy i zielonego groszku

 

Składniki:

  • Kalarepa - duża

  • Zielony groszek, mrożony - szklanka

  • Bulion warzywny - szklanka

  • Ziemniak, mały - sztuka

  • Cebula, poszatkowana - 2 łyżki

  • Sól, pieprz biały

 

Przygotowanie:

Warzywa pokrój drobno i ugotuj na bulionie warzywnym. Gdy zmiękną, zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku.

 

Kalorie [kcal]                2000

Białko [g]                       40,4

Wapń [mg]                     840,4

Tłuszcz [%]                    27

Magnez [mg]                 560,1

Węglowodany [g]          347,5

Cynk [mg]                      6,8

Błonnik [g]                     54,9

Żelazo [mg]                    9,8

 

 

Dzień 4

 

Śniadanie:

 

Mamałyga z warzywami

 

Składniki:

  • Kasza kukurydziana - ½ szklanki

  • Bulion warzywny - ½ szklanki

  • Mleko migdałowe - ½ szklanki

  • Marchew - sztuka

  • Burak - sztuka

  • Cebula, poszatkowana - 2 łyżki

  • Szpinak - szklanka

  • Imbir, poszatkowany - łyżka

  • Czosnek, sól, chilli, kurkuma

  • Olej kokosowy - łyżeczka

 

Przygotowanie:

Warzywa umyj, obierz, pokrój w paski lub kostkę i podduś z przyprawami na oleju kokosowym. Do garnka wlej bulion i mleko migdałowe, zagotuj i dodaj kaszę kukurydzianą cały czas energicznie mieszając. Gotuj ok. 15 minut. Podawaj z duszonymi warzywami.

 

 

II Śniadanie:

 

Babeczki ze szpinakiem i banan

 

Składniki:

  • Szpinak, świeży - szklanka

  • Mąka amarantusowa - 3 łyżki

  • Mąka kukurydziana - 3 łyżki

  • Mąka gryczana - 3 łyżki

  • Erytrol - 3 łyżki

  • Soda oczyszczona - łyżeczka

  • Siemię lniane, mielone - łyżka

  • Woda - 100 ml

  • Olej kokosowy, roztopiony - 2 łyżki

  • Syrop daktylowy - łyżka

  • Sok z cytryny - łyżka

  • Banan

 

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach połącz suche i mokre składniki. Siemię lniane zalej 100 ml wody i odstaw na 5 minut aż zgęstnieje. Zblenduj szpinak z olejem, kisielkiem z siemienia lnianego, sokiem z cytryny i syropem daktylowym. Mokre składniki wlej do suchych i dobrze wymieszaj. Piecz w foremkach na muffinki ok. 20 min.w 190 st.C

 

 

Obiad:

 

Pieczony falafel z piklami i kaszą jaglaną

 

Składniki:

  • Kasza jaglana, sucha - ⅓ szklanki

  • Buraki marynowane - ½ szklanki

  • Rzepa marynowana - ½ szklanki

  • Śliwki marynowane - ⅓ szklanki

  • Ciecierzyca, namoczona przez noc - 100 g

  • Daktyle - 5 sztuk

  • Cebula - ½ sztuki

  • Olej rzepakowy - łyżka

  • Czosnek, kolendra, kumin, cynamon, chilli, sól

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę, daktyle, cebulę i przyprawy zblenduj na jednolitą masę. Jeżeli jest taka potrzeba dodaj wody do uzyskania kleistej masy. Formuj kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki posmaruj tłuszczem i piecz ok.15-20 min w 200 st.C. Podawaj z ugotowaną kaszą jaglana i piklami.

 

 

Kolacja:

 

Carpaccio z kalarepy i jabłek

 

Składniki:

  • Jabłko - sztuka

  • Kalarepa, mała - sztuka

  • Orzechy włoskie - łyżka

  • Ocet jabłkowy - łyżeczka

  • Sok jabłkowy - łyżka

  • Musztarda - łyżeczka

  • Pieprz, sól

 

Przygotowanie:

Jabłko i kalarepę pokrój w plasterki, polej dressingiem z octu, soku jabłkowego, musztardy, posyp przyprawami oraz orzechami.

 

Kalorie [kcal]                  2036

Białko [g]                         61,1

Wapń [mg]                      883,4

Tłuszcz [%]                     23

Magnez [mg]                  421,7

Węglowodany [g]           375,7

Cynk [mg]                       5,5

Błonnik [g]                      84,9

Żelazo [mg]                    17,6

 

 

Dzień 5

 

Śniadanie:

 

Różowe racuchy

 

Składniki:

  • Płatki owsiane, bezglutenowe - ¼ szklanki

  • Mąka owsiana, bezglutenowa - ¼ szklanki

  • Agar - łyżeczka

  • Soda oczyszczona - ½ łyżeczki

  • Erytrol - łyżka

  • Sok z buraka - ⅓ szklanki

  • Jogurt kokosowy - ⅓ szklanki

  • Masło migdałowe - łyżeczka

  • Tłuszcz do smażenia

  • Banan - sztuka

 

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszaj dokładnie w misce. W osobnym naczyniu połącz sok z buraka z jogurtem, a następnie dodaj do suchych składników. Tak uzyskaną masę smaż na niewielkiej ilości tłuszczu i podawaj z pokrojonym bananem.

 

II Śniadanie:

 

Łódeczki z kiszoną kapustą i hummusem

 

Składniki:

  • Cykoria, liście - kilka

  • Kapusta kiszona - szklanka

  • Jabłko - sztuka

  • Hummu - ¾ szklanki

 

Przygotowanie:

Na spód liści cykorii połóż hummus, a na górze kiszona kapustę wymieszaną z tartym jabłkiem.

 

Obiad:

 

Gulasz warzywny z różowymi kluskami

 

Składniki:

  • Ziemniaki, ugotowane - 2 sztuki

  • Burak, mały, ugotowany - ½ sztuki

  • Skrobia ziemniaczana - 4 łyżki

  • Szczypta soli

  • Bulion warzywny - szklanka

  • Soczewica czerwona, sucha - ¼ szklanki

  • Cukinia, mała - sztuka

  • Batat, mały - sztuka

  • Marchew - sztuka

  • Por, mały - sztuka

  • Garam masala, sól, czosnek, kolendra

 

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z puree z buraka i skrobią ziemniaczaną i solą. Formuj kluseczki i wrzuć do osolonego wrzątku. Warzywa na gulasz pokrój w kostkę i razem z soczewicą podduś na bulionie warzywnym do miękkości warzyw.

 

 

Kolacja:

 

 

Krem z kalafiora

 

Składniki:

  • Kalafior, podzielony na różyczki - 2 szklanki

  • Mleko ryżowe - szklanka

  • Bulion warzywny - szklanka

  • Cebula, poszatkowana - 2 łyżki

  • Olej lniany - łyżka

  • Olej rzepakowy - łyżeczka

  • Czosnek, sól, pieprz biały, kolendra

 

Przygotowanie:

Cebulę podsmaż na oleju rzepakowym, następnie zalej bulionem i mlekiem - ugotuj kalafiora. Całość zmiksuj na krem i dopraw do smaku. Podawaj z olejem lnianym dodawanym na talerzu i świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

 

Kalorie [kcal]               2042

Białko [g]                      52,7

Wapń [mg]                    1094,6

Tłuszcz [%]                   20

Magnez [mg]                527,6

Węglowodany [g]         382,6

Cynk [mg]                     8,3

Błonnik [g]                    60,4

Żelazo [mg]                  17,1

 

 

Dzień 6

 

Śniadanie:

 

Kanapki z pastą z grochu i batata

 

Składniki:

  • Pieczywo bezglutenowe - 2 kromki

  • Puree z grochu - ⅓ szklanki

  • Puree z batata - ⅓ szklanki

  • Olej lniany - łyżeczka

  • Cebula, poszatkowana - łyżka

  • Czosnek, sól, kumin, chilli, kurkuma

  • Kiełki lucerny - 2 łyżki

  • Pomidor - 4 grube plastry

 

Przygotowanie:

Wymieszaj puree z grochu i batata, dodaj olej, cebulę i przyprawy. Podawaj z pieczywem, pomidorem i kiełkami.

 

 

II Śniadanie:

 

Zielony koktajl jaglany

 

Składniki:

  • Płatki jaglane - 3 łyżki

  • Mleko migdałowe - szklanka

  • Kiwi - 2 sztuki

  • Jarmuż - garść

  • Masło migdałowe - łyżka

  • Banan - sztuka

  •  

Przygotowanie:
Zblenduj wszystkie składniki.

 

Obiad:

 

Krokiety ziemniaczane z soczewicą

 

Składniki:

  • Duży ziemniak, gotowany w skórce - 2 sztuki

  • Skrobia ziemniaczana - łyżka

  • Cebula, mała - ½ sztuki

  • Siemię lniane, mielone - łyżka

  • Woda - 100 ml

  • Por, mały - sztuka

  • Seler naciowy - 2 łodygi

  • Jarmuż - szklanka

  • Soczewica czerwona, sucha - łyżka

  • Bulion warzywny - szklanka

  • Olej kokosowy - łyżka

  • Sól, garam masala

 

Przygotowanie:

Ziemniaki utłucz razem z podsmażoną wcześniej cebulą oraz zamiennikiem jaja (siemię lniane połączone z wodą). Dopraw solą i pieprzem, a następnie formuj krokiety i piecz ok.20 min w 190 st.C. Warzywa na gulasz poszatkuj oraz podsmaż na oleju kokosowym, a następnie duś razem z soczewicą na bulionie warzywnym i dopraw do smaku solą oraz mieszanką przypraw garam masala.

 

 

Kolacja:

 

Sałatka z kalafiorem curry

 

Składniki:

  • Rukola - szklanka

  • Mix sałat - szklanka

  • Kalafior, różyczki - szklanka

  • Olej kokosowy - łyżka

  • Curry, sól, chilli, czosnek

  • Pomidor - 2 sztuki

  • Pestki słonecznika prażone - łyżka

 

Przygotowanie:

Podzielonego na różyczki kalafiora wysmaruj marynatą z oleju kokosowego i przypraw, piecz ok. 20 min. W 190 st.C. Po wystygnięciu dodaj do sałatki.

 

Kalorie [kcal]               1952

Białko [g]                      51,4

Wapń [mg]                   1084,7

Tłuszcz [%]                   27

Magnez [mg]                611,6

Węglowodany [g]         324,5

Cynk [mg]                     11,5

Błonnik [g]                    56,1

Żelazo [mg]                  22,8

 

Dzień 7

 

Śniadanie:

 

Naleśniki gryczane z musem z mrożonych malin

 

Składniki:

  • Mąka gryczana - ⅓ szklanki

  • Erytrol - łyżka

  • Soda oczyszczona - ½ łyżeczki

  • Szczypta soli

  • Sok z cytryny - łyżeczka

  • Mleko migdałowe - ½ szklanki

  • Masło migdałowe - łyżeczka

  • Olej rzepakowy - łyżka

  • Maliny, mrożone - szklanka

 

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach wymieszaj składniki mokre i suche. Następnie dodaj składniki mokre do suchych, dokładnie wymieszaj  i smaż za posmarowanej tłuszczem patelni. Naleśniki podawaj z musem z mrożonych malin.

 

 

II Śniadanie:

 

 

Sushi z awokado, ogórkiem i marchewką

 

Składniki:

  • Ryż do sushi - 100g

  • Arkusz nori - sztuka

  • Ocet ryżowy - łyżka

  • Erytrol - łyżka

  • Sól

  • Kiszony ogórek - sztuka

  • Awokado - sztuka

  • Marchewka - sztuka

  • Sezam - łyżka

 

Przygotowanie:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wyłóż na duży talerz do ostygnięcia, skrop octem z dodatkiem erytrolu. Warzywa i awokado pokrój w paski. Na zwilżonym arkuszu nori wyłóż ryż oraz ułożone w paski warzywa. Zwiń rolkę i pokrój w plasterki.

 

 

Obiad:

 

 

Spaghetti

 

Składniki:

  • Makaron ryżowy, ugotowany - 2 szklanki

  • Przecier pomidorowy - szklanka

  • Soczewica czerwona, ugotowana - szklanka

  • Arkusz nori - sztuka

  • Cebula, mała - sztuka

  • Olej rzepakowy - łyżeczka

  • Marchewki - 2 sztuki

  • Nerkowce, prażone - łyżka

  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę podduś na oleju. Dodaj przecier pomidorowy, ugotowaną soczewicę, pokruszony płat nori i dobrze wymieszaj. Duś kilka minut, dodaj ugotowany makaron, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj posypane prażonymi nerkowcami.

 

 

Kolacja:

 

 

Kolendrowe kotleciki

 

Składniki:

  • Cieciorka, ugotowana - ½ szklanki

  • Kolendra w ziarnach - łyżeczka

  • Kolendra świeża - pęczek

  • Kumin, sól, pieprz

  • Mąka jaglana - 3 łyżki

  • Jarmuż, sparzony - szklanka

  • Pomarańcz - sztuka

 

Przygotowanie:

Cieciorkę zblenduj razem z przyprawami, dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Formuj kotleciki i piecz na blaszce wyłożonej papierem przez 2o min w 190 st.C. Kotleciki podawaj z sałatką z jarmużu i pokrojonej w cząstki pomarańczy

 

Kalorie [kcal]                 2041

Białko [g]                        62,3

Wapń [mg]                      911,7

Tłuszcz [%]                     30

Magnez [mg]                  555,1

Węglowodany [g]           319,7

Cynk [mg]                       12,2

Błonnik [g]                      69,6

Żelazo [mg]                    21,4

 

 

Wyszczególnione dania

 

Danie 1

 

Ryż na mleku

 

Składniki:

  • Ryż, suchy, basmati - 2 łyżki

  • Mleko ryżowe - szklanka

  • Mrożone maliny - szklanka

  • Wiórki kokosowe, niesiarkowane - 2 łyżki

  • Witamina D3K2 FORTE dr.Jacobs’a - kropelka

 

Przygotowanie:

Ugotuj ryż na mleku ryżowym. Następnie dodaj maliny i wiórki kokosowe. Gotuj jeszcze kilka minut. Zdejmij z gazu - kiedy danie będzie gotowe do jedzenia dodaj kropelkę Witaminy D3K3 FORTE i dokładnie wymieszaj.

 

Kalorie [kcal]                  406

Białko [g]                         7,5

Wapń [mg]                       372

Tłuszcz [%]                      22

Magnez [mg]                   99,5

Węglowodany [g]            77,8

Cynk [mg]                         1,6

Błonnik [g]                        21,0

Witamina D [µg]               50

 

 

Danie 2

 

 

Koktajl jaglany

 

Składniki:

  • Kasza jaglana, sucha - 2 łyżki

  • Lactirelle dr.Jacob’s - 5 ml

  • Mleko migdałowe - szklanka

  • Banan - sztuka

  • Masło migdałowe - łyżka

  • Sok z cytryny - łyżka

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie bez dodatku soli, a następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami na gęsty koktajl.

 

Kalorie [kcal]               332

Białko [g]                      9,8

Wapń [mg]                    535,2

Tłuszcz [%]                  34

Magnez [mg]               121,1

Węglowodany [g]         49,8

B12 [µg]                       1,5

Błonnik [g]                    6,8

Żelazo [mg]                  4,1

 

Dołącz do nas na:

  • Wix Facebook page

Dr. Jacob's Poland

ul. Kasprzaka 7 / U 1

01-211 Warszawa

Tel.: 22 490 94 30
 

Biuro i sklep firmowy czynne:

pon. - pt. w godz. 9.00 - 16.00

e-mail: biuro@drjacobs.pl  

Mapa dojazdu.

 

NIP 522 165 58 31  

Regon 012745096 

Współpraca handlowa

Test Zdrowia Dr. Jacob's

 

Strony internetowe: 

www.DrJacobs.pl   

www.sklep.DrJacobs.pl

www.ChiCafe.pl

Firma Dr. Jacob's Poland

jest bezpośrednim przedstawicielem

Dr. Jacob's Medical GmbH, Niemcy.

 

© 2015-2019 Dr. Jacob's Poland 

 

Katalog produktów

 

A_Katalog_2019_02_okładka_150x213.jpg

The products'

catalogue