
Witamina D3K2 FORTE
suplement diety
krople
zawartość netto: 20 ml
640 kropli-porcji po
50μg (2000 j.m.) (1000% RWS*) witaminy D3
i 50 μg (67%*) witaminy K2 (MK-7)
* % referencyjnych wartości spożycia
Wysokiej jakości witaminy D3 i K2 (menachinon-7, MK-7, MenaQ-7) rozpuszczone w hipoalergicznym oleju MCT z kokosa.
Witamina D3 Dr. Jacob's pozyskiwana jest z lanoliny z wełny owczej (ekstrahowana za pomocą naświetlania promieniami UV).
Witamina K2 Dr. Jacob's jest szczególna, gdyż uzyskujemy ją z olejków eterycznych. To zapewnia najwyższą ilość czystego menachinonu-7 (MK-7), jego świetną przyswajalność oraz bioaktywność oraz brak zanieczyszczeń GMO (więcej na końcu opisu).
Produkt wegetariański.
Połączenie bardzo istotnych dla zdrowia witamin. Ich ilość i proporcje są dobrane tak, aby nie tylko prawidłowo przyswajać wapń, ale i aby trafił on w organizmie tam, gdzie powinien, np. do kości, a nie do ścianek naczyń krwionośnych.
Produkt łatwoprzyswajalny: witaminy D i K już rozpuszczone w wysokiej jakości, hipoalergicznym oleju MCT z kokosa.
Witaminy D3 i K2 mają naukowo udowodniony korzystny
wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu:
Witamina D3 dla:
- dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
- dla utrzymania zdrowych kości i zębów,
- przyczynia się do normalnego wzrostu i rozwoju kości u dzieci,
- dla utrzymania prawidłowej funkcji mięśni,
- dla dobrego wchłaniania wapnia oraz fosforu,
- dla prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
- bierze udział w prawidłowych podziałach komórek.
Witamina K2 (menachinon-7) dla:
– prawidłowej krzepliwości krwi
– bierze udział w budowie kości i zębów.
Witamina D jest produkowana przez skórę wystawioną na odpowiednią ilość światła słonecznego. W przypadku niedostatecznej ilości słońca (w Polsce większa część roku) lub opalania się z użyciem kremu z filtrem, sama żywność nie zaspokoi zapotrzebowania na tę witaminę. W naszym klimacie zbyt mała podaż witaminy D jest powszechna. Zdolność wytwarzania witaminy D przez skórę zmniejsza się wraz z wiekiem.
Witamina K2 w formie menachinonu-7 (MK-7) jest szczególnie dobrze przyswajalna i ma długi okres stabilnego trwania. Witamina ta ma korzystny wpływ na krzepliwość krwi. Wraz z witaminą D współdziała ona w tworzeniu oraz odnawianiu zdrowych mocnych kości i zębów.
Składniki: olej MCT z kokosa (89%), przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli (naturalna witamina E), cholekalcyferol (witamina D3), witamina K2 (all-trans menachinon7).
Witamina D3K2 FORTE Dr. Jacob's rozpuszczona jest w oleju MCT z kokosa. Zapewnia on bioaktywność i stabilne trwanie witaminy przez min. 2 lata oraz daje pewność świeżości i skuteczności produktu.
Olej MCT
W produktach Dr. Jacob’s z witaminami A, D, E i K w płynie stosujemy frakcję kwasów tłuszczowych MCT, pozyskiwaną z oleju kokosowego. W przeciwieństwie do samego oleju kokosowego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, które, jako produkt spożywczy, nie są korzystne dla zdrowia, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT mają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych oraz dietetycznych, z których wiele jest potwierdzona naukowo. Jedną z nich jest to, że MCT nie wpływa negatywnie na profil lipidowy krwi i nie zwiększa ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
Zastosowanie MCT ma bardzo korzystny wpływ na trwałość witamin rozpuszczonych w tym oleju. W porównaniu z innymi olejami, MCT ma także znacznie większą odporność na jełczenie. Dzięki temu witaminy Dr. Jacob’s mogą mieć maksymalny dopuszczalny termin przydatności do spożycia (2 lata) i zachowują świeżość długo od momentu pierwszego otwarcia buteleczki. Olej MCT nie ma smaku.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia:
– osoby dorosłe zdrowe do 75. roku życia, kobiety w ciąży i karmiące, osoby pracujące w nocy lub z ciemną karnacją skóry, otyłe (BMI 30+ kg/m2) – kropla;
– wyłącznie dorośli zdrowi powyżej 75. roku życia – 2 krople.
Okres ciąży i karmienia - przyjmowanie produktów z witaminą D podczas ciąży oraz karmienia powinno być skonsultowane z lekarzem.
Podać na łyżeczce lub zakroplić do jamy ustnej i rozprowadzić po niej językiem.
W przypadku połykania kropli produktu, zawartość bioaktywnej witaminy E może u niektórych osób powodować poczucie lekkiego "drapania" w gardle.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 6 do 25 °C, ale nie w lodówce. Chronić przed światłem słonecznym. Zużyć w ciągu 6 miesięcy. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.


1000% zalecanego dziennego spożycia nie oznacza przedawkowania. 50 μg jest bardzo bezpieczną porcją.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 10 do 25 °C, ale nie w lodówce. Chronić przed światłem słonecznym. Zużyć w ciągu 12 miesięcy. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.
Uwaga: Produkt nie powinien być spożywany przez osoby przyjmujące środki przeciwzakrzepowe zawierające antagonistów witaminy K (np. warfaryna i acenokumarol). Osoby takie powinny skonsultować przyjmowanie produktu z lekarzem!
Więcej informacji w broszurce:
Sposoby pozyskiwania MK7:
z fermentacji soi lub z olejków eterycznych
Istnieją dwa sposoby pozyskiwania witaminy K2 – w procesie fermentacji soi lub z roślinnych olejków eterycznych.
Fermentacja soi
Przy produkcji witaminy K2 MK-7 w procesie fermentacji, do soi dodaje się preparaty bakteryjne oraz specjalne rozpuszczalniki. W wyniku stosowania tej metody zawsze powstaje wiele substancji ubocznych, w tym innych menachinonów, np.: MK-4, -8, -9. Wiele z nich jest zbędnych lub mają formy cis (nie są biodostępne). Ilość takich zanieczyszczeń zależy od jakości fermentacji.
Ponieważ do produkcji użyta jest soja, w ostatecznym ekstrakcie mogą znajdować się także jej alergeny. Niestety często nie jest też podana informacja, czy użyta soja jest modyfikowana genetycznie. Witamina K2 uzyskiwana w ten sposób jest określana przez producentów: „z natto”, „z fermentacji soi”, itp.
Pozyskiwanie z roślinnych olejków eterycznych
Metoda pozyskiwania czystego K2 MK-7 z olejków eterycznych została wynaleziona w 2006 roku przez norweskiego badacza dr Inger'a Reidun'a Aukrust'a i jego zespół. Znaleźli oni sposób wytwarzania czystej postaci all-trans MK-7 (menachinon-7, MenaQ-7) witaminy K2 z naturalnych roślinnych olejków eterycznych: geraniolu* i farnezolu**, w ściśle kontrolowanym procesie syntezy organicznej (synteza oznacza proces łączenia, nie mylić z syntetyczny - sztuczny).
Istnieją dwa rodzaje postaci molekuł witaminy K2 – cis i trans. Formy cis są biologicznie nieaktywne, podczas gdy formy trans mają pełny potencjał biologiczny. Większość z produktów z witaminą K2 dostępnych na rynku pochodzi z procesu fermentacji i zawiera K2 w formach cis oraz trans.
Zaletą metody pozyskiwania K2 z olejków eterycznych jest to, że uzyskiwana jest tylko witamina K2 w czystej, najlepszej i w pełni biodostępnej*** postaci MK-7. I taka forma jest w produktach Dr. Jacob's.
Ponieważ w procesie tym nie jest używana soja, unika się także ewentualnych zanieczyszczeń GMO oraz uzyskuje produkt bezpieczny dla alergików.
*Geraniol – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach. Uzyskuje się go z olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego.
**Farnezol – organiczny związek chemiczny, alkohol z grupy terpenów, stosowany głównie jako środek zapachowy o zapachu konwalii. Jest składnikiem wielu olejków eterycznych, między innymi konwaliowego, lipowego, muszkatołowego oraz akacjowego. Otrzymuje się go z olejków kwiatu lipy. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjno–kosmetycznym
***Biodostępność (dostępność biologiczna) – określa stopień wchłaniania substancji, jaka dostaje się do krążenia i jest faktycznie wykorzystana przez organizm.