Przepisy na zimę
Sałatka na wzmocnienie
Składniki na 2 porcje:
-
2 garście zielonej sałaty
-
10 pomidorków koktajlowych
-
1 łyżka nasion dyni
-
2 łyżki Polifenum Forte
-
1 łyżka octu balsamicznego
-
1 łyżka TocoProtect
-
sól niskosodowa
-
pieprz
Przygotowanie:
Sałatę umyć,osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Połączyć z sałatą. Na wierzchu posypać nasionami dyni. W międzyczasie przygotować sos. Wymieszać Polifenum Forte, ocet balsamiczny oraz Tocoprotect. Doprawić solą i pieprzem. Polać przygotowaną sałatę.
Szybki poncz z granatem
Składniki na 1 porcję:
-
20 ml Polifenum Forte
-
2 szczypty cynamonu
-
2 szczypty imbiru w proszku
-
200 ml wody
Przygotowanie:
Połączyć w filiżance 20 ml Polifenum Forte i 2 szczypty cynamonu i imbiru. Dodać 200 ml gorącej wody, wymieszać.
Szampan z granatem
Składniki na 1 porcję:
-
5 ml granatu Polifenum forte
-
100 ml bez- lub alkoholowego wina musującego
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki lub kieliszka wlać Polifenum, napełnić szampanem i krótko zamieszać.
Wegańska śmietana dr Budwig
Składniki na 1 porcję
-
300 g jogurtu sojowego bez cukru
-
2 łyżki oleju lnianego
-
2 łyżki siemienia lnianego
-
2 łyżki Polifemum forte
-
60 g płatków owsianych
-
1 jabłko
-
cynamon
-
Steviabase
Przygotowanie:
Umyć jabłko i pokroić na małe kawałki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać lub zmiksować.
Ten wegański krem znakomicie nadaje się na pyszne i zdrowe śniadanie.
Ciasteczka Suzanne - anyżowo-lawendowe
Składniki na około 80 sztuk:
-
300 g mąki orkiszowej
-
400 g płatków owsianych
-
250 g SteviaBase
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody
-
4 łyżki anyżu
-
4 łyżki lawendy suszonej
-
50 g margaryny
-
150 ml jogurtu sojowego
-
aromat pomarańczowy
-
40 ml wody
Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki (mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę, anyż oraz lawendę) dodać margarynę, jogurt sojowy, aromat pomarańczowy i wodę. Dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Odrywać z ciasta małe kulki około 3 x 3 cm, wykładać na blachę i delikatnie spłaszczać. Piec w temperaturze ok 170 stopni przez 20 minut aż ciasteczka będą przyrumienione. Zostaw do ostygnięcia i ciesz się ich smakiem.