Przepisy na napoje
i pyszności z użyciem Flavochino
Flavochino bananowe
-
1 banan
-
200 ml mleka owsianego, sojowego, zwykłego
-
2 czubate łyżeczki Flavochino
Wszystkie składniki dobrze zmiksować na pyszny,
czekoladowo-kremowy koktajl.
Flavochino z nasionami chia
-
3 łyżeczki Flavochino
-
200 ml mleka owsianego, sojowego, zwykłego
-
1 łyżka nasion chia
Flavochino wymieszać z mlekiem w mikserze. Dodać nasiona Chia i odstawić na 1/2 – 1 godziny. Wymieszać przed spożyciem. Można udekorować malinami, jagodami, miÄ™tÄ….
Flavochino kokosowe
-
3 łyżeczki Flavochino
-
200 ml zimnego mleka kokosowego
Składniki zmiksować w mikserze kuchennym. Można ewentualnie dosłodzić naturalnym słodzikiem (SteviaBase).
Flavochino kokosowe frappé
Składniki na 1 porcję:
-
3 łyżki Flavochino
-
200 ml zimnego mleka kokosowego
50 ml mleka kokosowego zamrozić w pojemnikach lub woreczkach do kostek lodu.
Do wysokiego naczynia wlać pozostałą ilość mleka, dodać kostki lodu i Flavochino. Całość wymieszać mikserem.
Flavochino mousse
Składniki na 6 porcji:
-
250 ml śmietany owsianej
-
1 łyżeczka agar-agar
-
400 g Tofu (o jak najbardziej neutralnym smaku)
-
4 łyżki Flavochino
Zagotować Å›mietanÄ™ owsianÄ… z agarem (okoÅ‚o 2 minut). W oddzielnej misce dokÅ‚adnie wymieszać tofu i Flavochino. Dodać Å›mietankÄ™ z agarem i zmiksować. Można dosÅ‚odzić SteviaBase. Wstawić do lodówki na minimum godzinÄ™.
Powidła śliwkowo-czekoladowe
Pyszne powidła - w zimę przypomną zapachy i ciepło lata.
Składniki:
-
2-3 kg śliwek, najlepiej dojrzałych węgierek
-
15 łyżeczek Flavochino
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Gotować bez przykrycia na małym ogniu (przez ok. 2 godziny), co raz mieszając, tak, aby odparować wodę i uzyskać konsystencję powideł. Wyłączyć ogień i dodać Flavochino. Nie trzeba dosładzać - śliwka ma już swoją słodycz a we Flavochino jest nieco słodkiego ksylitolu.
​
Powidła można podawać po ostygnięciu lub wypełnić nimi słoiki (przepłukane wrzątkiem) i zawekować (dla pewności słoiki można wstawić do garnka z gorącą wodą (na dnie umieść ściereczkę), powoli doprowadzić wodę do wrzenia a potem przez chwilę pasteryzować).