top of page

Przepisy na napoje

i pyszności z użyciem Flavochino

 

 

 

Flavochino bananowe

  • 1 banan

  • 200 ml mleka owsianego, sojowego, zwykłego

  • 2 czubate łyżeczki Flavochino

 

Wszystkie składniki dobrze zmiksować na pyszny,

czekoladowo-kremowy koktajl.

Flavochino z nasionami chia

  • 3 łyżeczki Flavochino

  • 200 ml mleka owsianego, sojowego, zwykłego

  • 1 łyżka nasion chia

 

Flavochino wymieszać z mlekiem w mikserze. Dodać nasiona Chia i odstawić na 1/2 – 1 godziny. Wymieszać przed spożyciem. Można udekorować malinami, jagodami, miętą.

Flavochino kokosowe

  • 3 łyżeczki Flavochino

  • 200 ml zimnego mleka kokosowego


Składniki zmiksować w mikserze kuchennym. Można ewentualnie dosłodzić naturalnym słodzikiem (SteviaBase).

Flavochino kokosowe frappé

Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki Flavochino

  • 200 ml zimnego mleka kokosowego

 

50 ml mleka kokosowego zamrozić w pojemnikach lub woreczkach do kostek lodu.

Do wysokiego naczynia wlać pozostałą ilość mleka, dodać kostki lodu i Flavochino. Całość wymieszać mikserem.

Flavochino mousse

Składniki na 6 porcji:

  • 250 ml śmietany owsianej

  • 1 łyżeczka agar-agar

  • 400 g Tofu (o jak najbardziej neutralnym smaku)

  • 4 łyżki Flavochino

 

Zagotować śmietanę owsianą z agarem (około 2 minut). W oddzielnej misce dokładnie wymieszać tofu i Flavochino. Dodać śmietankę z agarem i zmiksować. Można dosłodzić SteviaBase. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

 

Powidła śliwkowo-czekoladowe
 

Pyszne powidła - w zimę przypomną zapachy i ciepło lata.

 

Składniki:

  • 2-3 kg śliwek, najlepiej dojrzałych węgierek

  • 15 łyżeczek Flavochino

 

Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Gotować bez przykrycia na małym ogniu (przez ok. 2 godziny),  co raz mieszając, tak, aby odparować wodę i uzyskać konsystencję powideł. Wyłączyć ogień i dodać Flavochino. Nie trzeba dosładzać - śliwka ma już swoją słodycz a we Flavochino jest nieco słodkiego ksylitolu.

Powidła można podawać po ostygnięciu lub wypełnić nimi słoiki (przepłukane wrzątkiem) i zawekować (dla pewności słoiki można wstawić do garnka z gorącą wodą (na dnie umieść ściereczkę), powoli doprowadzić wodę do wrzenia a potem przez chwilę pasteryzować).

Flavochino kakao  Dr Jacobs 1.jpg
bottom of page