Przepisy dla odporności
jadłospis na tydzień
Poniższe przepisy opracowała Pani Małgorzata Sobczyk
wiceprezeska Fundacji Szczęśliwi bez Cukru, specjalistka żywienia człowieka,
zwłaszcza z zakresu diet roślinnych. Poza konsultacjami dietetycznymi
zaangażowana w szeroko pojętą edukację żywieniową – wykłady, warsztaty
i konferencje. Współautorka książki „Uodpornij się, jedząc świadomie”.
Pani Małgorzata oraz pozostałe osoby z Fundacji Szczęśliwi bez Cukru
udzielają także indywidualnych porad dietetycznych. Zapraszamy na stronę Fundacji.
Przepisy
Kluczowymi składnikami odżywczymi, na spożycie których powinniśmy zwrócić uwagę starając się podnieść odporność organizmu są kwasy tłuszczowe omega-3, żelazo, cynk i selen.
Dzień 1
Śniadanie
Jaglanka z marchewką i pieprzem cayenne
-
2 szklanki mleka sojowego
-
3 czubate łyżki suchej kaszy jaglanej
-
Marchewka średniej wielkości
-
3 morele suszone na słońcu (ciemne)
-
Szczypta cynamonu
-
Szczypta pieprzu cayene
Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka i zalej mlekiem. Gotuj pod przykryciem ok 3-5 minut, aż kasza wchłonie mleko (możliwe, że trzeba będzie dolać jeszcze trochę mleka). Po zdjęciu z palnika dodaj do jaglanki surową marchewkę startą na tarce oraz pokrojone w drobne kawałki suszone morele oraz przyprawy do smaku.
II Śniadanie
Spring rollsy z soczewicą i białą rzodkwią
-
3 arkusze papieru ryżowego
-
⅓ szklanki suchej czerwonej soczewicy
-
70 g białej rzodkwi pokrojonej w paseczki
-
Mieszanka przypraw garam masala
-
⅓ cebuli średniej wielkości
-
Garść kiełków lucerny
Na dnie garnka podpraż posiekaną drobno cebulkę, następnie zalej ją wodą i dodaj suchą soczewicę. Gotuj do momentu aż się rozpadnie i stworzy jednolita masę. Następnie dodaj sól i przyprawę garam masala do smaku.
Papier ryżowy zwilż delikatnie wodą do momentu aż stanie się elastyczny. Na środek każdego arkusza nałóż porcję soczewicy, rzodkwi pokrojonej w paski oraz kiełki. Zawiń i poczekaj aż brzegi papieru skleją się. Spring rollsy są gotowe do jedzenia bez konieczności ich smażenia.
Obiad
Kotleciki buraczane
-
1 ½ szklanki wiórków buraczanych
-
½ małej cebuli
-
2 czubate łyżki suchej kaszy jaglanej
-
Łyżka prażonych pestek słonecznika
-
Łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli (kokosowy lub rzepakowy)
-
Sos sojowy, kolendra, papryka wędzona, papryka słodka, imbir mielony, kumin
-
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
-
Szklanka poszatkowanej sałaty (rzymska, masłowa, roszponka)
-
Garść rukoli
-
Pomidor
-
Surowa marchewka starta
-
Łyżka orzechów włoskich
-
2 łyżki oleju z pestek dyni, sól, pieprz
Cebulę poszatkuj i podsmaż na patelni. Kaszę jaglana ugotuj w proporcji 1:3 z wodą a następnie połącz z pozostałymi składnikami kotletów oraz przyprawami. Odstaw na 10-15 minut aby masa się związała. Uformuj kotleciki i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C na papierze przez ok. 30 min. Serwuj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach oraz sałatką polaną olejem z pestek dyni.
Kolacja
Sałatka z pieczonych warzyw
-
2 szklanki jarmużu
-
Korzeń pietruszki
-
Batat
-
Łyżeczka oleju
-
Pieprz, sól, kumin
Pietruszkę i batata dobrze umyj, pokrój w kostkę, ułóż na blaszce wyłożonej papierem, posmaruj odrobiną oleju, posyp przyprawami i piecz w 200 st.C przez 20 min, następnie dołóż na blachę jarmuż również posmarowany olejem i przyprawami i piecz jeszcze przez 10 minut.
Kalorie [kcal] 2055
Białko [g] 73
Żelazo [mg] 25
Tłuszcz [%] 23
Cynk [mg] 12
Węglowodany [g] 350
Selen [µg] 40
Omega 3 [mg] 16.2
Witamina C [mg] 185
Dzień 2
Śniadanie
Krem z pomidorów z syropem daktylowym i prażonym sezamem
-
4 pomidory
-
2 łyżki syropu daktylowego
-
2 łyżki tahini
-
Łyżeczka soku z cytryny
-
Pieprz, sól
-
5 listków świeżej bazylii
-
Łyżka prażonego sezamu
-
Kromka razowego pieczywa na zakwasie
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Umieść w rondelku, zblenduj i podgrzej. Następnie dodaj syrop daktylowy i tahini - dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Podawaj ze świeżą bazylią, prażonym sezamem i kromką razowego pieczywa na zakwasie.
II Śniadanie
Kotleciki z buraków hummusem
-
1 ½ szklanki wiórków buraczanych
-
½ małej cebuli
-
2 czubate łyżki suchej kaszy jaglanej
-
Łyżka prażonych pestek słonecznika
-
Łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli (kokosowy lub rzepakowy)
-
Sos sojowy, kolendra, papryka wędzona, papryka słodka, imbir mielony, kumin
-
½ szklanki hummusu
Cebulę poszatkuj i podsmaż na patelni. Kaszę jaglana ugotuj w proporcji 1:3 z wodą a następnie połącz z pozostałymi składnikami kotletów oraz przyprawami. Odstaw na 10-15 minut aby masa się związała. Uformuj kotleciki i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C na papierze przez ok. 30 min. Serwuj razem z hummusem.
Obiad
Brukselka w mleku kokosowym
-
40 g suchego makaronu ryżowego
-
2 szklanki brukselek
-
Szklanka mleka kokosowego
-
Kostka tofu wędzonego
-
Czerwona papryka średniej wielkości, poszatkowana
-
Mała cebula, poszatkowana
-
Imbir mielony, sok z cytryny, chilli, sól, curry
Brukselkę umyj, pokrój na ćwiartki i podduś razem z cebulą i papryką na niewielkiej ilości mleka kokosowego. Następnie dodaj resztę mleka, tofu pokrojone w kostkę oraz przyprawy - gotuj aż brukselka zmięknie. W między czasie zalej makaron ryżowy wrzątkiem i kiedy zmięknie połącz z warzywami w mleku kokosowym.
Kolacja
Faszerowana papryka
-
1 duza papryka
-
Szklanka ugotowanej białej fasoli
-
Łyżka musztardy
-
Łyżka soku z cytryny
-
Łyżka oleju lnianego
-
Woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
-
Pieprz, sól
-
Kiełki lucerny
Paprykę umyj, przekrój na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. Fasolę przesyp do wysokiego naczynia dodaj olej, sok z cytryny, musztardę i zblenduj na gładką pastę - dodawaj po trochu wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dopraw solą oraz pieprzem. Pastę przełóż do papryk i posyp kiełkami lucerny.
Kalorie [kcal] 2100
Białko [g] 95
Żelazo [mg] 29
Tłuszcz [%] 34
Cynk [mg] 15
Węglowodany [g] 283
Selen [µg] 72
Omega 3 [mg] 9.3
Witamina C [mg] 698
Dzień 3
Śniadanie
Kawowa jaglanka
-
2 szklanki mleka sojowego
-
3 czubate łyżki suchej kaszy jaglanej
-
Łyżka tahini
-
Łyżka syropu daktylowego
-
Łyżeczka kawy zasadowej
-
Szczypta cynamonu
-
Jedno małe jabłko
Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj pod przykryciem w mleku sojowym. Po zdjęciu z gazu dodaj syrop daktylowy, tahini, pokrojone na kawałki jabłko oraz kawę i cynamon.
II Śniadanie
Sałatka z burakiem
-
2 szklanki miksu sałat
-
Mały burak starty na tarce
-
Łyżeczka musztardy
-
Łyżeczka syropu daktylowego
-
Łyżka oleju lnianego
-
Łyżka prażonych pestek słonecznika
Olej lniany zmieszaj z syropem daktylowym i musztardą, a następnie polej wymieszane sałatę, buraka i pestki słonecznika.
Obiad
Pasztet z kiszoną kapustą z ziemniakami
-
⅓ szklanki suchej kaszy jaglanej
-
Szklanka kiszonej kapusty, drobno poszatkowanej
-
2 pomidory suszone na słońcu (bez oleju)
-
2 suszone śliwki
-
½ cebuli, poszatkowanej
-
Czosnek, sól i pieprz
-
Szklanka przecieru pomidorowego (100% pomidorów)
-
Łyżka suchej czerwonej soczewicy
-
Sól, pieprz, czosnek
-
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z pozostałymi składnikami, drobno poszatkowanymi. Część masy zblenduj aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gotową masę przełóż do foremki i piecz ok. 40 min w 180 st.C. Podawaj z sosem pomidorowym i ziemniakami w mundurkach.
Kolacja
Zupa pomidorowo-imbirowa
-
⅓ szklanki suchej czerwonej soczewicy
-
Szklanka przecieru pomidorowego
-
1 ½ szklanki bulionu warzywnego
-
2 łyżki poszatkowanego drobno imbiru
-
Papryka słodka, chilli
Soczewicę ugotuj w bulionie warzywnym. Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy.
Kalorie [kcal] 2094
Białko [g] 81
Żelazo [mg] 30
Tłuszcz [%] 20
Cynk [mg] 13
Węglowodany [g] 355
Selen [µg] 50
Omega 3 [mg] 8.5
Witamina C [mg] 104
Dzień 4
Śniadanie
Tofucznica
-
Kostka tofu wędzonego
-
Łyżeczka oleju kokosowego
-
Cebula dymka
-
1 duży pomidor
-
Kromka pieczywa razowego na zakwasie
Tofu pokrusz w dłoniach i podsmaż na oleju kokosowym razem z cebulą dymką oraz pomidorem pokrojonym w drobną kostkę. Serwuj z kromką pieczywa razowego na zakwasie.
II Śniadanie
Imbirowo-daktylowe spring rollsy
-
3 arkusze papieru ryżowego
-
⅓ szklanki suchej soczewicy czerwonej
-
2 łyżki poszatkowanego drobno imbiru
-
3 daktyle, drobno posiekane
-
Surowa marchewka, pokrojona w paseczki
-
Sok z cytryny, sól, chilli
Soczewicę ugotuj razem z daktylami, imbirem i przyprawami. Papier ryżowy zwilż delikatnie wodą do momentu aż stanie się elastyczny. Na środek każdego arkusza nałóż porcję soczewicy oraz marchewki. Zawiń i odłóż na chwilę aż brzegi papieru ryżowego się skleją.
Obiad
Brukselka z chilli
-
2 szklanki brukselek
-
Szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
-
2 szklanki przecieru pomidorowego
-
Łyżka tahini
-
½ małej cebuli, drobno poszatkowanej
-
Szczypta pestek chilli, czosnek, świeża bazylia
-
⅓ szklanki suchej kaszy gryczanej
Brukselkę umyj i pokrój na ćwiartki, a następnie podduś na niewielkiej ilości wody razem z cebulą. Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz fasolę i przyprawy - gotuj aż brukselka zmięknie. Na koniec dodaj tahini i dobrze wymieszaj.Podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną.
Kolacja
Zupa krem z marchewki
-
3 marchewki
-
Szalotka, poszatkowana
-
Szklanka mleka kokosowego
-
Łyżeczka oleju kokosowego
-
2 łyżki poszatkowanego świeżego imbiru
-
Sok z cytryny, ząbek czosnku, kilka pestek chilli
Marchewkę dokładnie umyj i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 min. Na dnie rondla podsmaż na oleju kokosowym szalotkę z przyprawami. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchew, mleko kokosowe i zmiksuj całość na krem. Na koniec dodaj sok z cytryny do smaku.
Kalorie [kcal] 1969
Białko [g] 101
Żelazo [mg] 33
Tłuszcz [%] 24
Cynk [mg] 14
Węglowodany [g] 300
Selen [µg] 83
Omega 3 [mg] 2.2
Witamina C [mg] 258
Dzień 5
Śniadanie
Jaglanka z gruszką i migdałami
-
⅓ szklanki suchej kaszy jaglanej
-
Gruszka
-
Szklanka mleka sojowego
-
Łyżka płatków migdałowych
-
Szczypta imbiru i cynamonu
Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod bieżącą wodą i ugotuj na mleku sojowym. Po zdjęciu z gazu dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki migdałowe i przyprawy.
II Śniadanie
Sałatka z kaszą gryczaną i tahini
-
⅓ szklanki suchej kaszy gryczanej
-
Szalotka
-
Łyżka tahini
-
2 szklanki miksu sałat
-
Garść kiełków rzodkiewki
-
2 łyżki orzechów włoskich
-
Mała gruszka, pokrojona w kostkę
Ugotowaną kaszę, jeszcze na ciepło, wymieszaj dokładnie z tahini i szalotką. Po ostygnięciu połącz z resztą składników.
Obiad
Kotlety jaglane z surówką z białej rzodkwi
-
½ szklanki suchej kaszy jaglanej
-
5 pomidorów suszonych na słońcu (bez oleju)
-
⅓ szklanki suchej czerwonej soczewicy
-
Oregano, sól, pieprz, tymianek
-
Szklanka startej białej rzodkwi
-
2 jabłka, starte
Kaszę jaglaną ugotuj razem z czerwoną soczewicą do odparowania wody. Następnie połącz z pozostałymi składnikami. Uformuj z powstałej masy kotlety i piecz na papierze przez 20 minut w 180 st.C. Serwuj z surówką z tartej rzodkwi i jabłka.
Kolacja
Kanapki z kiszonym burakiem
-
3 kromki razowego pieczywa na zakwasie
-
Kostka tofu naturalnego
-
Łyżeczka oleju lnianego
-
Sok z cytryny
-
10 plasterków kiszonego buraka
Tofu zmiksuj na gładką masę z olejem i sokiem z cytryny. Uzyskaną pastę nałóż na pieczywo ,a na wierzch ułóż kiszonego buraka.
Kalorie [kcal] 2034
Białko [g] 98
Żelazo [mg] 25
Tłuszcz [%] 23
Cynk [mg] 15
Węglowodany [g] 340
Selen [µg] 82
Omega 3 [mg] 4.9
Witamina C [mg] 73
Dzień 6
Śniadanie
Omlet z pomidorami i kiełkami
-
3 łyżki mąki pszennej
-
Szklanka mleka sojowego
-
4 łyżeczki poszatkowanej szalotki
-
Garść jarmużu
-
3 łyżki kiełków typu stir-fry
-
Curry, sól czarna
-
Łyżka oleju kokosowego do smażenia
Mąkę połącz z mlekiem sojowym i przyprawami. Na nagrzanej i naolejonej patelni ułóż poszatkowane dodatki i zalej ciastem. Podsmaż z obu stron.
II Śniadanie
Kanapki z grillowanym boczniakiem
-
3 kromki pieczywa razowego na zakwasie
-
Szklanka pokrojonych w paski i grillowanych boczniaków
-
Łyżka pokruszonych wodorostów
-
Łyżka musztardy
-
Łyżka oleju lnianego
Wymieszaj olej, musztardę i wodorosty. Następnie uzyskaną marynatą natrzyj boczniaki. Podawaj z pieczywem razowym.
Obiad
Pasztet z gruszką z ziemniakami i surówką z białej kapusty
-
Szklanka ugotowanej białej fasoli
-
Gruszka
-
½ małej cebuli
-
Łyżeczka oleju
-
Łyżka masła orzechowego
-
Rozmaryn, sól, pieprz
-
2 ziemniaki ugotowane na parze
-
Szklanka posiekanej białej kapusty
-
Szklanka startego jabka
-
Sok z cytryny, szczypta soli
Cebulę podsmaż na oleju, a następnie połącz z fasolą, gruszką, masłem orzechowym i przyprawami - zblenduj na gładką masę. Przełóż do foremki i piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C Podawaj z ziemniakami i surówką z białej kapusty i jabłka.
Kolacja
Zupa krem z papryki
-
2 papryki
-
2 ząbki czosnku
-
Szklanka bulionu warzywnego
-
½ szklanki mleka kokosowego
-
2 łyżki suchej czerwonej soczewicy
-
2 łyżki prażonych pestek dyni
Paprykę umyj, przekrój na pół, pozbądź się gniazd nasiennych i upiecz razem z czosnkiem w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 min. Po wyjęciu z piekarnika włóż paprykę do plastikowego woreczka i poczekaj 15 minut. Następnie wyjmij paprykę z torebki i obierz ze skórki. Soczewicę ugotuj w bulionie warzywnym. Dodaj do niej upieczoną i obraną paprykę, czosnek, zmiksuj na gładka masę i dodaj mleko kokosowe. Serwuj posypane pestkami dyni.
Kalorie [kcal] 1958
Białko [g] 79
Żelazo [mg] 25
Tłuszcz [%] 31
Cynk [mg] 13
Węglowodany [g] 284
Selen [µg] 87
Omega 3 [mg] 8.3
Witamina C [mg] 363
Dzień 7
Śniadanie
Naleśniki gryczane z kremem czekoladowym i pomarańczami
-
½ szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej
-
2 łyżki siemienia lnianego
-
⅓ szklanki mleka sojowego
-
70 ml wrzątku
-
Łyżka oleju (kokosowego lub rzepakowego)
-
½ szklanki daktyli
-
3 łyżki masła orzechowego
-
Łyżeczka kako
-
Pomarańcza
Kaszę zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia. Siemię lniane zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw aż zrobi się “kisielek”. Namoczoną kaszę zblenduj z mlekiem sojowym i kisielkiem z siemienia lnianego. W razie potrzeby olej wody aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Daktyle sparz wrzątkiem, a następnie zblenduj z masłem orzechowym i kakao. Naleśniki smaż na patelni lekko posmarowanej olejem, następnie smaruj kremem z daktyli. Do środka włóż pokrojoną w kawałki pomarańczę.
II Śniadanie
Paszteciki z gruszką
-
½ szklanki ugotowanej białej fasoli
-
Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-
½ gruszki
-
Łyżka masła orzechowego
-
Rozmaryn, sól, pieprz
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i przełóż do silikonowych foremek na muffinki. Piecz 20 min w 180 st.C
Obiad
Sałatka z ziemniaków i buraków
-
Ugotowany ziemniak
-
3 kiszone ogórki
-
Ugotowany burak
-
Łyżka oleju lnianego
-
Łyżeczka musztardy
-
Garść rukoli
Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z rukolą i polej sosem z oleju lnianego oraz musztardy.
Kolacja
Zimowe leczo z boczniakami
-
3 papryki
-
4 pomidory
-
Szklanka grillowanych i pociętych w paski boczniaków
-
½ szklanki bulionu warzywnego
-
Tymianek, bazylia, sól i pieprz
Papryki i pomidory pokrój w kostkę i podduś w bulionie warzywnym do miękkości. Na koniec dodaj boczniaki i przyprawy.
Kalorie [kcal] 2026
Białko [g] 69
Żelazo [mg] 26
Tłuszcz [%] 30
Cynk [mg] 18
Węglowodany [g] 320
Selen [µg] 57
Omega 3 [mg] 7.8
Witamina C [mg] 964
Wybrane dania dla odporności
Danie 1
Krem z pomidorów z syropem daktylowym i prażonym sezamem
Zupy są niezwykle korzystne dla kondycji naszych jelit, które są nadwyrężone przez ilość patogenów przewijających się przez nasz układ pokarmowy w okresie przeziębień i zwiększonej liczby kichających współpracowników. Sezam i pasta sezamowa tahini to genialne źródło selenu, który jest składnikiem deficytowym w diecie polaków, a jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu immunologicznego. Natomiast dodatek syropu daktylowego zaspokaja naszą naturalną ochotę na słodkości i wysokokaloryczne posiłki podczas ujemnych temperatur.
-
4 pomidory
-
2 łyżki syropu daktylowego
-
2 łyżki tahini
-
Łyżeczka soku z cytryny
-
Pieprz, sól
-
5 listków świeżej bazylii
-
Łyżka prażonego sezamu
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Umieść w rondelku, zblenduj i podgrzej. Następnie dodaj syrop daktylowy i tahini - dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Podawaj ze świeżą bazylią i prażonym sezamem.
Kalorie [kcal] 403
Białko [g] 12
Żelazo [mg] 5
Tłuszcz [g] 21,9
Cynk [mg] 3
Węglowodany [g] 50
Selen [µg] 14
Omega 3 [mg] 200
Witamina C [mg] 74
Danie 2
Imbirowo-daktylowe spring rollsy
Przyprawy takie jak imbir czy chilli podnoszą naszą odporność dzięki substancjom aktywnym, które w nich występują, ale również poprzez miejscowe “drażnienie” śluzówki gardła i nozdrzy co zmusz aje do zwiększenia produkcji wydzielin i dzięki temu usuwaniu “przyklejonych” do tych powierzchni patogenów.
-
3 arkusze papieru ryżowego
-
⅓ szklanki suchej soczewicy czerwonej
-
2 łyżki poszatkowanego drobno imbiru
-
3 daktyle, drobno posiekane
-
Surowa marchewka, pokrojona w paseczki
-
Sok z cytryny, sól, chilli
Soczewicę ugotuj razem z daktylami, imbirem i przyprawami. Papier ryżowy zwilż delikatnie wodą do momentu aż stanie się elastyczny. Na środek każdego arkusza nałóż porcję soczewicy oraz marchewki. Zawiń i odłóż na chwilę aż brzegi papieru ryżowego się skleją.
Kalorie [kcal] 444
Białko [g] 20
Żelazo [mg] 7
Tłuszcz [g] 1,5
Cynk [mg] 3
Węglowodany [g] 91
Selen [µg] 12
Omega 3 [mg] 100
Witamina C [mg] 37
Danie 3
Sałatka z kaszą gryczaną i tahini
Kiedy temperatura spada chętniej zjadamy posiłki ciepłe, ugotowane lub upieczone i raczej niechętnie sięgamy po surowe warzywa dlatego dobrym rozwiązaniem jest połączenie ugotowanej kaszy z zieleniną, która bez względu na porę roku nie powinna opuszczać naszych talerzy.
-
⅓ szklanki suchej kaszy gryczanej
-
Szalotka
-
Łyżka tahini
-
2 szklanki miksu sałat
-
Garść kiełków rzodkiewki
-
2 łyżki orzechów włoskich
-
Mała gruszka, pokrojona w kostkę
Ugotowaną kaszę, jeszcze na ciepło, wymieszaj dokładnie z tahini i szalotką. Po ostygnięciu połącz z resztą składników.
Kalorie [kcal] 433
Białko [g] 13
Żelazo [mg] 5
Tłuszcz [g] 17,8
Cynk [mg] 3
Węglowodany [g] 65
Selen [µg] 10
Omega 3 [mg] 1300
Witamina C [mg] 22