top of page

AminoBase

smakowite wariacje

AminoBase to pełnowartościowy zamiennik posiłku

zawierający wszystkie potrzebne składniki w bardzo

korzystnych proporcjach oraz w łatwoprzyswajalnej

formie.

 

Informacje żywieniowa o zamienniku posiłku AminoBase dotyczą jednej porcji (43g, 4 miarki) zmieszanej z 200 ml mleka sojowego (zawierającego 2,3 g cukru i 120 mg wapnia na 100 ml). Czekoladowe i waniliowe mleko sojowe zwiększają zawartość cukru i kalorii w produkcie gotowym do spożycia. Oczywiście można również użyć mleko owsiane, co spowoduje jedynie nieznaczne zmiany wartości energetycznych. Mleko owsiane zawiera więcej węglowodanów i mniej białka niż mleko sojowe.

AminoBase smakuje najlepiej jako mus lub gęsta zupa. Bardzo polecamy łączenie musu ze świeżymi lub mrożonymi owocami takimi jak jagody, maliny i borówki, a także z owocami suszonymi (rodzynki, żurawina, jagody tybetańskie goji (godzi)) a także orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi, migdałami. Wprawdzie zwiększa to nieznacznie kaloryczność, ale bardzo podnosi i różnicuje walory smakowe oraz zmienia konsystencję posiłku.


Jeżeli lubisz AminoBase na słodko, możesz użyć liści stewii (słodycz bez żadnych kalorii) lub innych niskokalorycznych naturalnych substancji słodzących jak: ksylitol, syrop z agawy, syrop klonowy, melasa, miód lub nieoczyszczony cukier trzcinowy.

Jeden z głównych składników AminoBase – dmuchany amarantowiec – po wytworzeniu zajmuje dużo przestrzeni. W zależności od sposobu przesyłania opakowania AminoBase może się on bar- dziej lub mniej „ubić” w opakowaniu, co może dawać pozornie różne ilości produktu w poszczególnych opakowaniach.  Dlatego też w poniższych przepisach zalecamy 4-5 płaskich miarek AminoBase. Najlepszym sposobem na precyzyjne dawkowanie AminoBase jest ważenie go na wadze kuchennej, by sprawdzić ile miarek daje 43g.


Efekt uzyskiwany za pomocą Aminobase może przynieść wiele korzyści. Jednakże, aby spotęgować

i utrwalić jego działanie, a w szczególności wspomóc efekt odchudzania, spróbuj zastosować Metodę Dr. Jacob’a. Metoda ta to sposób odżywiania i styl życia, które bardzo sprzyjają utrzymaniu zdrowia, optymalnej wagi, witalności i dobrego samopoczucia. Więcej o Metodzie Dr. Jacob’a w „Czytelni”.



Musy wielosmakowe (na zimno)



Prosty mus niskokaloryczny
4-5 miarek (43 g) AminoBase wymieszać trzepaczką w 200 ml mleka sojowego lub owsianego.

 

Mus kakaowy


składniki:

  • 200 ml mleka sojowego

  • 1 łyżka czystego kakao (w proszku) lub Flavochino

  • 43 g AminoBase

 

Wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase i kakao do miski i wymieszać trzepaczką z 200 ml mleka sojowego. Dosłodzić według upodobania.

Mus Chi-Cafe


składniki:

  • 200 ml waniliowego mleka sojowego

  • 2 łyżeczki Cafe Chi-balans (produkt Dr. Jacob’s)

  • 1 łyżeczka czystego kakao w proszku lub Flavochino

  • 43 g AminoBase

  • 1 garść malin (lub jagód, borówek, itp.)

 

Do miski wlać 200 ml waniliowego mleka sojowego a następnie wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase, Chi Cafe i kakao.  Wymieszać trzepaczką a następnie udekorować malinami.

AminoBase  Dr Jacobs 1.jpg

Mus waniliowo-migdałowy

składniki:

  • 200 ml waniliowego mleka sojowego

  • 1 łyżka płatków migdałowych

  • 1 szczypta cukru waniliowego

  • 43 g AminoBase

 

Mleko wlać do miski a następnie wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase, cukier waniliowy i płatki migdałowe.Dobrze wymieszać trzepaczką.

Mus waniliowo-migdałowy

składniki:

  • 200 ml waniliowego mleka sojowego

  • 1 łyżka płatków migdałowych

  • 1 szczypta cukru waniliowego

  • 43 g AminoBase

 

Mleko wlać do miski a następnie wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase, cukier waniliowy i płatki migdałowe.Dobrze wymieszać trzepaczką.

Mus bananowy


składniki:

  • 1 dojrzały banan

  • 200 ml mleka migdałowego

  • wiórki czekoladowe

  • 43 g AminoBase

  • według uznania łyżeczka miodu

 

Banana rozgnieść widelcem w misce, dodać 4-5 miarek (43 g) AminoBase oraz mleko migdałowe

i dobrze wymieszać trzepaczką. Udekorować wiórkami czekoladowymi, ewentualnie dosłodzić miodem.

Mus cytrynowy


składniki:

  • 200 ml mleka migdałowego

  • 4 krople aromatu cytrynowego

  • sok z jednej cytryny

  • 1 szczypta cukru waniliowego

  • 43 g AminoBase

 

Do miski wlać mleko migdałowe, sok z cytryny i olejek cytrynowy, a następnie wsypać 4-5 miarek (43g) AminoBase i cukier waniliowy i dobrze wymieszać trzepaczką.

Mus jogurtowo-owocowy


składniki:

  • 200ml jogurtu owocowego lub sojowego

  • 43 g AminoBase

  • nieco ulubionych owoców

 

Do miski wlać jogurt, wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase i wymieszać trzepaczką. Udekorować owocami.

Coś na miły początek lub koniec dnia

Śniadanie sezamowo-morelowe

  • 30 g prażony sezam

  • 5 suszonych owoców moreli (namoczone)

  • 200ml mleka owsianego

  • 1 łyżeczka miodu

  • 43g AminoBase

 

4-5 miarek (43g) AminoBase wsypać do miski, dodać mleko owsiane (można je wcześniej podgrzać) i miód a następnie dobrze wymieszać z trzepaczką. Na koniec dodać nasiona sezamu i posiekane morele.

Kaszka migdałowo -żurawinowa

  • 30g suszonej żurawiny

  • 200ml mleka migdałowego

  • 1 szczypta cukru waniliowego

  • 1 łyżka płatków migdałowych

  • 43g AminoBase

 

4-5 miarki (43 g) AminoBase i cukier waniliowy wsypać do miski, dodać mleko migdałowe (może być podgrzane) i dobrze wymieszać trzepaczką. Przybrać migdałami i żurawiną.



Koktajle i miksy (na zimno)

 

Koktajl niskokaloryczny


Do miksera wlej 200ml mleka sojowego i 200ml wody, wsypać 4-5 miarki (43g) AminoBase i dobrze zmiksuj. Zamiast mleka sojowego można użyć owsianego, które zawiera więcej węglowodanów i mniej białka i jest smaczną i zdrową alternatywą.

Koktajl waniliowy

  • 200ml waniliowego mleka sojowego

  • 200 ml wody

  • 43 g AminoBase

 

Do miksera wsyp 4-5 miarek (43g) AminoBase, zalej waniliowym mlekiem sojowym i wodą.

Dobrze zmiksuj.

Koktajl owocowy

  • 200ml mleka sojowego

  • 200 ml gęstego soku owocowego lub marchewkowego

  • 43 g AminoBase

 

Do miksera wsyp 4-5 miarki (43g) AminoBase i zalej 200ml mleka sojowego i 200ml gęstego soku owocowego lub warzywnego (np. marchewkowego) i dobrze zmiksuj. Zamiast lub oprócz soku można dodać świeże lub suszone owoce.

Koktajl czekoladowo-cynamonowy

  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

  • 400 ml mleka owsianego

  • 1 czubata łyżka kakao

  • 43g AminoBase

 

Do miksera wsyp 4-5 miarki (43g) AminoBase i zalej mlekiem owsianym, dodaj cynamon i kakao i wszystko dobrze zmiksuj .

Koktajl wiśnia i mango

  • 250 ml soku z wiśni

  • 150 ml mleka migdałowego

  • połowa mango

  • 43g AminoBase

 

Do miksera wsyp 4-5 miarki (43g) AminoBase, pokrojone kawałki mango, zalej mlekiem migdałowym i sokiem wiś-

niowym i dobrze zmiksuj. Jeśli nie masz mango, możesz zastąpić je gruszką.

Koktajl ogórek i mięta

  • 100g ogórka

  • 3 gałązki świeżej mięty

  • 200 ml mleka migdałowego

  • 200 ml wody

  • 43g AminoBase

  • sól do smaku (może być Sól Niskosodowa Dr. Jacob’s)

 

Wszystkie składniki wsypać do miksera i dobrze zmiksować.

Koktajl malinowy

  • 200 ml mleka migdałowego

  • 100 ml wody

  • 2 garście świeżych lub mrożonych malin

  • 1 łyżka miodu

  • 43g AminoBase

 

Wszystkie składniki wsypać do miksera i dobrze zmiksować.

Koktajl z truskawek i orzechów nerkowca

  • 30g niesolonych orzechów nerkowca

  • 300 ml wody

  • 2 garście truskawek (świeże lub mrożone)

  • 43g AminoBase

 

W mikserze zmielić najpierw orzechy na drobny proszek i stopniowo dodawać wodę. Następnie dodać truskawki i na końcu wsypać AminoBase.



Zupy (na ciepło)

 

Zupa niskokaloryczna


4-5 miarek AminoBase wsypać do 500ml soku warzywnego lub wywaru z warzyw i wymieszać trzepaczką. Mieszając od spodu podgrzać do ok. 70°C. Według uznania taką podstawową zupę można urozmaicać dodatkowymi składnikami.


Zupa marchewka z pietruszką

  • 400 ml wody

  • 1 ½ łyżeczki bulionu warzywnego

  • 2 łyżki rozdrobnionej marchewki

  • 43g AminoBase

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Bulion i AminoBase wymieszać w garnku trzepaczką dodając powoli 400 ml wody, dodać marchewkę i przyprawić do smaku. Stale mieszając podgrzać do około 70°C. Na talerzu przybrać natką pietruszki.

Zupa wiosenna

  • 2 łyżki różnych ulubionych ziół (majeranek, kolendra, cząber, koperek, nać pietruszki, itp.)

  • 2 łyżki śmietany zwykłej lub sojowej

  • 300 ml wody

  • bulion warzywny do smaku

  • 43 g AminoBase

 

AminoBase wymieszaj trzepaczką z wodą i śmietaną. Dodaj zioła i dopraw bulionem warzywnym. Stale mieszając

podgrzej do około 70°C.

Zupa marchwiowo-imbirowa

  • 500 ml soku z marchwi

  • 1 mały kawałek świeżego imbiru (pokrojony)lub imbirowy sproszkowany

  • 2 odrobina trawy cytrynowej lub kilka kropli aromatu cytrynowego

  • około 2 łyżki tartej marchewki

  • papryka w proszku

  • pieprz

  • sól

  • 43 g AminoBase

 

Wlej sok z marchwi do garnka, dodaj AminoBase i wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj imbir,  przyprawy, tartą marchewkę i trawę cytrynową (lub aromat cytrynowy). Stale mieszając podgrzej do około 70°C.

Zupa curry kokosowe

  • 100ml mleka kokosowego

  • 400 ml wody

  • 2 łyżeczki curry

  • 2 łyżki wiórek kokosowych

  • ½ łyżeczki mielonego Imbiru

  • Sok z ½ limonki lub cytryny

  • 43 g AminoBase

 

AminoBase wymieszaj trzepaczką z wodą i mlekiem kokosowym. Dodaj curry, imbir, wiórki kokosowe i sok z limonki. Stale mieszając podgrzać do około 70°C.

Zupa śródziemnomorska

  • 500 ml soku warzywnego

  • 2-3 łyżeczki sosu pesto* (wg smaku)

  • 1 łyżka orzechów piniowych lub prażonych migdałów

  • 1 łyżka oliwy

  • 43 g AminoBase

 

AminoBase wymieszać trzepaczką w garnku z sokiem warzywnym i pesto. Stale mieszając podgrzać do około 70°C. Na końcu – już na talerzu – dodać orzeszki piniowe i oliwę.

*Sos pesto możesz zrobić w domu:

  • 1 duży pęczek bazylii, ok. 100g

  • 1 garść orzeszków pinii, ok. 50g

  • 1 ząbek czosnku

  • ok. 40–50g startego parmezanu lub pecorino

  • ok. 100ml oliwy z oliwek

  • sok z cytryny (opcjonalnie)

  • sól

  • pieprz

 

Liście bazylii, pokrojony czosnek, lekko podprażone orzeszki piniowe i szczyptę soli wkładamy do blendera.  Miksujemy, powoli wlewając oliwę, ok. połowy. Gdy pasta jest ciągle gęsta (po chwili miksowania) dodajemy jeszcze oliwy. Następnie starty ser (parmezan lub pecorino) i dolewamy oliwy tyle, aby pesto było dość wilgotne, w sumie wlałam ok. 100ml.


Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny (będzie bardziej wyraziste) i ewentualnie jeszcze solą. Przekładamy do słoiczka, na wierzch wlewamy kilka łyżeczek oliwy i zakręcamy. Przepis pochodzi ze strony foodmag.pl.

Zupa Tarte

  • 100g wędzonego tofu

  • 2 łyżki podsmażonej cebuli

  • 300 ml wody

  • Sól i pieprz

  • 43g AminoBase


70 g wędzonego tofu, AminoBase i 400 ml wody zmiksuj w blenderze na jednolitą masę. Przelej do garnka, dopraw solą i pieprzem, dodaj resztę tofu pokrojonego w drobne kosteczki, Stale mieszając podgrzać do około 70°C. Udekorować podsmażoną cebulką.

Pomidorowa po włosku

  • 500 ml soku pomidorowego

  • 50g pokrojonego w drobną kostkę wędzonego tofu

  • 2 łyżki ziół – bazylia i oregano

  • 43g AminoBase

 

AminoBase i sok pomidorowy wymieszaj w garnku trzepaczką. Dopraw świeżymi lub mrożonymi ziołami (bazylia, oregano). Stale mieszając podgrzej do około 70°C. Na końcu dodaj drobno pokrojone wędzone tofu.

bottom of page