top of page

AminoBase

smakowite wariacje

​

AminoBase to pełnowartościowy zamiennik posiłku

zawierający wszystkie potrzebne składniki w bardzo

korzystnych proporcjach oraz w Å‚atwoprzyswajalnej

formie.

 

Informacje żywieniowa o zamienniku posiÅ‚ku AminoBase dotyczÄ… jednej porcji (43g, 4 miarki) zmieszanej z 200 ml mleka sojowego (zawierajÄ…cego 2,3 g cukru i 120 mg wapnia na 100 ml). Czekoladowe i waniliowe mleko sojowe zwiÄ™kszajÄ… zawartość cukru i kalorii w produkcie gotowym do spożycia. OczywiÅ›cie można również użyć mleko owsiane, co spowoduje jedynie nieznaczne zmiany wartoÅ›ci energetycznych. Mleko owsiane zawiera wiÄ™cej wÄ™glowodanów i mniej biaÅ‚ka niż mleko sojowe.

AminoBase smakuje najlepiej jako mus lub gÄ™sta zupa. Bardzo polecamy Å‚Ä…czenie musu ze Å›wieżymi lub mrożonymi owocami takimi jak jagody, maliny i borówki, a także z owocami suszonymi (rodzynki, żurawina, jagody tybetaÅ„skie goji (godzi)) a także orzechami wÅ‚oskimi, wiórkami kokosowymi, migdaÅ‚ami. Wprawdzie zwiÄ™ksza to nieznacznie kaloryczność, ale bardzo podnosi i różnicuje walory smakowe oraz zmienia konsystencjÄ™ posiÅ‚ku.


Jeżeli lubisz AminoBase na sÅ‚odko, możesz użyć liÅ›ci stewii (sÅ‚odycz bez żadnych kalorii) lub innych niskokalorycznych naturalnych substancji sÅ‚odzÄ…cych jak: ksylitol, syrop z agawy, syrop klonowy, melasa, miód lub nieoczyszczony cukier trzcinowy.

Jeden z gÅ‚ównych skÅ‚adników AminoBase – dmuchany amarantowiec – po wytworzeniu zajmuje dużo przestrzeni. W zależnoÅ›ci od sposobu przesyÅ‚ania opakowania AminoBase może siÄ™ on bar- dziej lub mniej „ubić” w opakowaniu, co może dawać pozornie różne iloÅ›ci produktu w poszczególnych opakowaniach.  Dlatego też w poniższych przepisach zalecamy 4-5 pÅ‚askich miarek AminoBase. Najlepszym sposobem na precyzyjne dawkowanie AminoBase jest ważenie go na wadze kuchennej, by sprawdzić ile miarek daje 43g.


Efekt uzyskiwany za pomocą Aminobase może przynieść wiele korzyści. Jednakże, aby spotęgować

i utrwalić jego dziaÅ‚anie, a w szczególnoÅ›ci wspomóc efekt odchudzania, spróbuj zastosować MetodÄ™ Dr. Jacob’a. Metoda ta to sposób odżywiania i styl życia, które bardzo sprzyjajÄ… utrzymaniu zdrowia, optymalnej wagi, witalnoÅ›ci i dobrego samopoczucia. WiÄ™cej o Metodzie Dr. Jacob’a w „Czytelni”.



Musy wielosmakowe (na zimno)



Prosty mus niskokaloryczny
4-5 miarek (43 g) AminoBase wymieszać trzepaczką w 200 ml mleka sojowego lub owsianego.

 

Mus kakaowy


składniki:

  • 200 ml mleka sojowego

  • 1 Å‚yżka czystego kakao (w proszku) lub Flavochino

  • 43 g AminoBase

 

Wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase i kakao do miski i wymieszać trzepaczką z 200 ml mleka sojowego. Dosłodzić według upodobania.

Mus Chi-Cafe


składniki:

  • 200 ml waniliowego mleka sojowego

  • 2 Å‚yżeczki Cafe Chi-balans (produkt Dr. Jacob’s)

  • 1 Å‚yżeczka czystego kakao w proszku lub Flavochino

  • 43 g AminoBase

  • 1 garść malin (lub jagód, borówek, itp.)

 

Do miski wlać 200 ml waniliowego mleka sojowego a nastÄ™pnie wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase, Chi Cafe i kakao.  Wymieszać trzepaczkÄ… a nastÄ™pnie udekorować malinami.

AminoBase  Dr Jacobs 1.jpg

Mus waniliowo-migdałowy

składniki:

​

  • 200 ml waniliowego mleka sojowego

  • 1 Å‚yżka pÅ‚atków migdaÅ‚owych

  • 1 szczypta cukru waniliowego

  • 43 g AminoBase

 

Mleko wlać do miski a następnie wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase, cukier waniliowy i płatki migdałowe.Dobrze wymieszać trzepaczką.

Mus waniliowo-migdałowy

składniki:

​

  • 200 ml waniliowego mleka sojowego

  • 1 Å‚yżka pÅ‚atków migdaÅ‚owych

  • 1 szczypta cukru waniliowego

  • 43 g AminoBase

 

Mleko wlać do miski a następnie wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase, cukier waniliowy i płatki migdałowe.Dobrze wymieszać trzepaczką.

Mus bananowy


składniki:

  • 1 dojrzaÅ‚y banan

  • 200 ml mleka migdaÅ‚owego

  • wiórki czekoladowe

  • 43 g AminoBase

  • wedÅ‚ug uznania Å‚yżeczka miodu

 

Banana rozgnieść widelcem w misce, dodać 4-5 miarek (43 g) AminoBase oraz mleko migdałowe

i dobrze wymieszać trzepaczkÄ…. Udekorować wiórkami czekoladowymi, ewentualnie dosÅ‚odzić miodem.

Mus cytrynowy


składniki:

  • 200 ml mleka migdaÅ‚owego

  • 4 krople aromatu cytrynowego

  • sok z jednej cytryny

  • 1 szczypta cukru waniliowego

  • 43 g AminoBase

 

Do miski wlać mleko migdałowe, sok z cytryny i olejek cytrynowy, a następnie wsypać 4-5 miarek (43g) AminoBase i cukier waniliowy i dobrze wymieszać trzepaczką.

Mus jogurtowo-owocowy


składniki:

  • 200ml jogurtu owocowego lub sojowego

  • 43 g AminoBase

  • nieco ulubionych owoców

 

Do miski wlać jogurt, wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase i wymieszać trzepaczką. Udekorować owocami.

Coś na miły początek lub koniec dnia

Åšniadanie sezamowo-morelowe

  • 30 g prażony sezam

  • 5 suszonych owoców moreli (namoczone)

  • 200ml mleka owsianego

  • 1 Å‚yżeczka miodu

  • 43g AminoBase

 

4-5 miarek (43g) AminoBase wsypać do miski, dodać mleko owsiane (można je wczeÅ›niej podgrzać) i miód a nastÄ™pnie dobrze wymieszać z trzepaczkÄ…. Na koniec dodać nasiona sezamu i posiekane morele.

Kaszka migdałowo -żurawinowa

  • 30g suszonej żurawiny

  • 200ml mleka migdaÅ‚owego

  • 1 szczypta cukru waniliowego

  • 1 Å‚yżka pÅ‚atków migdaÅ‚owych

  • 43g AminoBase

 

4-5 miarki (43 g) AminoBase i cukier waniliowy wsypać do miski, dodać mleko migdałowe (może być podgrzane) i dobrze wymieszać trzepaczką. Przybrać migdałami i żurawiną.



Koktajle i miksy (na zimno)

 

Koktajl niskokaloryczny


Do miksera wlej 200ml mleka sojowego i 200ml wody, wsypać 4-5 miarki (43g) AminoBase i dobrze zmiksuj. Zamiast mleka sojowego można użyć owsianego, które zawiera wiÄ™cej wÄ™glowodanów i mniej biaÅ‚ka i jest smacznÄ… i zdrowÄ… alternatywÄ….

Koktajl waniliowy

​

  • 200ml waniliowego mleka sojowego

  • 200 ml wody

  • 43 g AminoBase

 

Do miksera wsyp 4-5 miarek (43g) AminoBase, zalej waniliowym mlekiem sojowym i wodÄ….

Dobrze zmiksuj.

Koktajl owocowy

​

  • 200ml mleka sojowego

  • 200 ml gÄ™stego soku owocowego lub marchewkowego

  • 43 g AminoBase

 

Do miksera wsyp 4-5 miarki (43g) AminoBase i zalej 200ml mleka sojowego i 200ml gÄ™stego soku owocowego lub warzywnego (np. marchewkowego) i dobrze zmiksuj. Zamiast lub oprócz soku można dodać Å›wieże lub suszone owoce.

Koktajl czekoladowo-cynamonowy

  • ½ Å‚yżeczki mielonego cynamonu

  • 400 ml mleka owsianego

  • 1 czubata Å‚yżka kakao

  • 43g AminoBase

 

Do miksera wsyp 4-5 miarki (43g) AminoBase i zalej mlekiem owsianym, dodaj cynamon i kakao i wszystko dobrze zmiksuj .

Koktajl wiśnia i mango

​

  • 250 ml soku z wiÅ›ni

  • 150 ml mleka migdaÅ‚owego

  • poÅ‚owa mango

  • 43g AminoBase

 

Do miksera wsyp 4-5 miarki (43g) AminoBase, pokrojone kawałki mango, zalej mlekiem migdałowym i sokiem wiś-

niowym i dobrze zmiksuj. Jeśli nie masz mango, możesz zastąpić je gruszką.

Koktajl ogórek i miÄ™ta

​

  • 100g ogórka

  • 3 gaÅ‚Ä…zki Å›wieżej miÄ™ty

  • 200 ml mleka migdaÅ‚owego

  • 200 ml wody

  • 43g AminoBase

  • sól do smaku (może być Sól Niskosodowa Dr. Jacob’s)

 

Wszystkie składniki wsypać do miksera i dobrze zmiksować.

Koktajl malinowy

​

  • 200 ml mleka migdaÅ‚owego

  • 100 ml wody

  • 2 garÅ›cie Å›wieżych lub mrożonych malin

  • 1 Å‚yżka miodu

  • 43g AminoBase

 

Wszystkie składniki wsypać do miksera i dobrze zmiksować.

Koktajl z truskawek i orzechów nerkowca

​

  • 30g niesolonych orzechów nerkowca

  • 300 ml wody

  • 2 garÅ›cie truskawek (Å›wieże lub mrożone)

  • 43g AminoBase

 

W mikserze zmielić najpierw orzechy na drobny proszek i stopniowo dodawać wodę. Następnie dodać truskawki i na końcu wsypać AminoBase.



Zupy (na ciepło)

 

Zupa niskokaloryczna


4-5 miarek AminoBase wsypać do 500ml soku warzywnego lub wywaru z warzyw i wymieszać trzepaczkÄ…. MieszajÄ…c od spodu podgrzać do ok. 70°C. WedÅ‚ug uznania takÄ… podstawowÄ… zupÄ™ można urozmaicać dodatkowymi skÅ‚adnikami.


Zupa marchewka z pietruszkÄ…

​

  • 400 ml wody

  • 1 ½ Å‚yżeczki bulionu warzywnego

  • 2 Å‚yżki rozdrobnionej marchewki

  • 43g AminoBase

  • 1 Å‚yżka posiekanej natki pietruszki

 

Bulion i AminoBase wymieszać w garnku trzepaczkÄ… dodajÄ…c powoli 400 ml wody, dodać marchewkÄ™ i przyprawić do smaku. Stale mieszajÄ…c podgrzać do okoÅ‚o 70°C. Na talerzu przybrać natkÄ… pietruszki.

Zupa wiosenna

  • 2 Å‚yżki różnych ulubionych zióÅ‚ (majeranek, kolendra, czÄ…ber, koperek, nać pietruszki, itp.)

  • 2 Å‚yżki Å›mietany zwykÅ‚ej lub sojowej

  • 300 ml wody

  • bulion warzywny do smaku

  • 43 g AminoBase

 

AminoBase wymieszaj trzepaczką z wodą i śmietaną. Dodaj zioła i dopraw bulionem warzywnym. Stale mieszając

podgrzej do okoÅ‚o 70°C.

Zupa marchwiowo-imbirowa

  • 500 ml soku z marchwi

  • 1 maÅ‚y kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru (pokrojony)lub imbirowy sproszkowany

  • 2 odrobina trawy cytrynowej lub kilka kropli aromatu cytrynowego

  • okoÅ‚o 2 Å‚yżki tartej marchewki

  • papryka w proszku

  • pieprz

  • sól

  • 43 g AminoBase

 

Wlej sok z marchwi do garnka, dodaj AminoBase i wymieszaj trzepaczkÄ…. NastÄ™pnie dodaj imbir,  przyprawy, tartÄ… marchewkÄ™ i trawÄ™ cytrynowÄ… (lub aromat cytrynowy). Stale mieszajÄ…c podgrzej do okoÅ‚o 70°C.

Zupa curry kokosowe

  • 100ml mleka kokosowego

  • 400 ml wody

  • 2 Å‚yżeczki curry

  • 2 Å‚yżki wiórek kokosowych

  • ½ Å‚yżeczki mielonego Imbiru

  • Sok z ½ limonki lub cytryny

  • 43 g AminoBase

 

AminoBase wymieszaj trzepaczkÄ… z wodÄ… i mlekiem kokosowym. Dodaj curry, imbir, wiórki kokosowe i sok z limonki. Stale mieszajÄ…c podgrzać do okoÅ‚o 70°C.

Zupa Å›ródziemnomorska

  • 500 ml soku warzywnego

  • 2-3 Å‚yżeczki sosu pesto* (wg smaku)

  • 1 Å‚yżka orzechów piniowych lub prażonych migdaÅ‚ów

  • 1 Å‚yżka oliwy

  • 43 g AminoBase

 

AminoBase wymieszać trzepaczkÄ… w garnku z sokiem warzywnym i pesto. Stale mieszajÄ…c podgrzać do okoÅ‚o 70°C. Na koÅ„cu – już na talerzu – dodać orzeszki piniowe i oliwÄ™.

*Sos pesto możesz zrobić w domu:

​

  • 1 duży pÄ™czek bazylii, ok. 100g

  • 1 garść orzeszków pinii, ok. 50g

  • 1 zÄ…bek czosnku

  • ok. 40–50g startego parmezanu lub pecorino

  • ok. 100ml oliwy z oliwek

  • sok z cytryny (opcjonalnie)

  • sól

  • pieprz

 

LiÅ›cie bazylii, pokrojony czosnek, lekko podprażone orzeszki piniowe i szczyptÄ™ soli wkÅ‚adamy do blendera.  Miksujemy, powoli wlewajÄ…c oliwÄ™, ok. poÅ‚owy. Gdy pasta jest ciÄ…gle gÄ™sta (po chwili miksowania) dodajemy jeszcze oliwy. NastÄ™pnie starty ser (parmezan lub pecorino) i dolewamy oliwy tyle, aby pesto byÅ‚o dość wilgotne, w sumie wlaÅ‚am ok. 100ml.


Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny (będzie bardziej wyraziste) i ewentualnie jeszcze solą. Przekładamy do słoiczka, na wierzch wlewamy kilka łyżeczek oliwy i zakręcamy. Przepis pochodzi ze strony foodmag.pl.

Zupa Tarte

​

  • 100g wÄ™dzonego tofu

  • 2 Å‚yżki podsmażonej cebuli

  • 300 ml wody

  • Sól i pieprz

  • 43g AminoBase


70 g wÄ™dzonego tofu, AminoBase i 400 ml wody zmiksuj w blenderze na jednolitÄ… masÄ™. Przelej do garnka, dopraw solÄ… i pieprzem, dodaj resztÄ™ tofu pokrojonego w drobne kosteczki, Stale mieszajÄ…c podgrzać do okoÅ‚o 70°C. Udekorować podsmażonÄ… cebulkÄ….

Pomidorowa po włosku

  • 500 ml soku pomidorowego

  • 50g pokrojonego w drobnÄ… kostkÄ™ wÄ™dzonego tofu

  • 2 Å‚yżki zióÅ‚ – bazylia i oregano

  • 43g AminoBase

 

AminoBase i sok pomidorowy wymieszaj w garnku trzepaczkÄ…. Dopraw Å›wieżymi lub mrożonymi zioÅ‚ami (bazylia, oregano). Stale mieszajÄ…c podgrzej do okoÅ‚o 70°C. Na koÅ„cu dodaj drobno pokrojone wÄ™dzone tofu.

bottom of page