AminoBase
smakowite wariacje
​
AminoBase to pełnowartościowy zamiennik posiłku
zawierający wszystkie potrzebne składniki w bardzo
korzystnych proporcjach oraz w Å‚atwoprzyswajalnej
formie.
Informacje żywieniowa o zamienniku posiÅ‚ku AminoBase dotyczÄ… jednej porcji (43g, 4 miarki) zmieszanej z 200 ml mleka sojowego (zawierajÄ…cego 2,3 g cukru i 120 mg wapnia na 100 ml). Czekoladowe i waniliowe mleko sojowe zwiÄ™kszajÄ… zawartość cukru i kalorii w produkcie gotowym do spożycia. OczywiÅ›cie można również użyć mleko owsiane, co spowoduje jedynie nieznaczne zmiany wartoÅ›ci energetycznych. Mleko owsiane zawiera wiÄ™cej wÄ™glowodanów i mniej biaÅ‚ka niż mleko sojowe.
AminoBase smakuje najlepiej jako mus lub gÄ™sta zupa. Bardzo polecamy Å‚Ä…czenie musu ze Å›wieżymi lub mrożonymi owocami takimi jak jagody, maliny i borówki, a także z owocami suszonymi (rodzynki, żurawina, jagody tybetaÅ„skie goji (godzi)) a także orzechami wÅ‚oskimi, wiórkami kokosowymi, migdaÅ‚ami. Wprawdzie zwiÄ™ksza to nieznacznie kaloryczność, ale bardzo podnosi i różnicuje walory smakowe oraz zmienia konsystencjÄ™ posiÅ‚ku.
Jeżeli lubisz AminoBase na sÅ‚odko, możesz użyć liÅ›ci stewii (sÅ‚odycz bez żadnych kalorii) lub innych niskokalorycznych naturalnych substancji sÅ‚odzÄ…cych jak: ksylitol, syrop z agawy, syrop klonowy, melasa, miód lub nieoczyszczony cukier trzcinowy.
Jeden z gÅ‚ównych skÅ‚adników AminoBase – dmuchany amarantowiec – po wytworzeniu zajmuje dużo przestrzeni. W zależnoÅ›ci od sposobu przesyÅ‚ania opakowania AminoBase może siÄ™ on bar- dziej lub mniej „ubić” w opakowaniu, co może dawać pozornie różne iloÅ›ci produktu w poszczególnych opakowaniach. Dlatego też w poniższych przepisach zalecamy 4-5 pÅ‚askich miarek AminoBase. Najlepszym sposobem na precyzyjne dawkowanie AminoBase jest ważenie go na wadze kuchennej, by sprawdzić ile miarek daje 43g.
Efekt uzyskiwany za pomocą Aminobase może przynieść wiele korzyści. Jednakże, aby spotęgować
i utrwalić jego dziaÅ‚anie, a w szczególnoÅ›ci wspomóc efekt odchudzania, spróbuj zastosować MetodÄ™ Dr. Jacob’a. Metoda ta to sposób odżywiania i styl życia, które bardzo sprzyjajÄ… utrzymaniu zdrowia, optymalnej wagi, witalnoÅ›ci i dobrego samopoczucia. WiÄ™cej o Metodzie Dr. Jacob’a w „Czytelni”.
Musy wielosmakowe (na zimno)
Prosty mus niskokaloryczny
4-5 miarek (43 g) AminoBase wymieszać trzepaczką w 200 ml mleka sojowego lub owsianego.
Mus kakaowy
składniki:
-
200 ml mleka sojowego
-
1 łyżka czystego kakao (w proszku) lub Flavochino
-
43 g AminoBase
Wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase i kakao do miski i wymieszać trzepaczką z 200 ml mleka sojowego. Dosłodzić według upodobania.
Mus Chi-Cafe
składniki:
-
200 ml waniliowego mleka sojowego
-
2 Å‚yżeczki Cafe Chi-balans (produkt Dr. Jacob’s)
-
1 łyżeczka czystego kakao w proszku lub Flavochino
-
43 g AminoBase
-
1 garść malin (lub jagód, borówek, itp.)
Do miski wlać 200 ml waniliowego mleka sojowego a następnie wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase, Chi Cafe i kakao. Wymieszać trzepaczką a następnie udekorować malinami.
Mus waniliowo-migdałowy
składniki:
​
-
200 ml waniliowego mleka sojowego
-
1 Å‚yżka pÅ‚atków migdaÅ‚owych
-
1 szczypta cukru waniliowego
-
43 g AminoBase
Mleko wlać do miski a następnie wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase, cukier waniliowy i płatki migdałowe.Dobrze wymieszać trzepaczką.
Mus waniliowo-migdałowy
składniki:
​
-
200 ml waniliowego mleka sojowego
-
1 Å‚yżka pÅ‚atków migdaÅ‚owych
-
1 szczypta cukru waniliowego
-
43 g AminoBase
Mleko wlać do miski a następnie wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase, cukier waniliowy i płatki migdałowe.Dobrze wymieszać trzepaczką.
Mus bananowy
składniki:
-
1 dojrzały banan
-
200 ml mleka migdałowego
-
wiórki czekoladowe
-
43 g AminoBase
-
według uznania łyżeczka miodu
Banana rozgnieść widelcem w misce, dodać 4-5 miarek (43 g) AminoBase oraz mleko migdałowe
i dobrze wymieszać trzepaczkÄ…. Udekorować wiórkami czekoladowymi, ewentualnie dosÅ‚odzić miodem.
Mus cytrynowy
składniki:
-
200 ml mleka migdałowego
-
4 krople aromatu cytrynowego
-
sok z jednej cytryny
-
1 szczypta cukru waniliowego
-
43 g AminoBase
Do miski wlać mleko migdałowe, sok z cytryny i olejek cytrynowy, a następnie wsypać 4-5 miarek (43g) AminoBase i cukier waniliowy i dobrze wymieszać trzepaczką.
Mus jogurtowo-owocowy
składniki:
-
200ml jogurtu owocowego lub sojowego
-
43 g AminoBase
-
nieco ulubionych owoców
Do miski wlać jogurt, wsypać 4-5 miarek (43 g) AminoBase i wymieszać trzepaczką. Udekorować owocami.
Coś na miły początek lub koniec dnia
Åšniadanie sezamowo-morelowe
-
30 g prażony sezam
-
5 suszonych owoców moreli (namoczone)
-
200ml mleka owsianego
-
1 łyżeczka miodu
-
43g AminoBase
4-5 miarek (43g) AminoBase wsypać do miski, dodać mleko owsiane (można je wczeÅ›niej podgrzać) i miód a nastÄ™pnie dobrze wymieszać z trzepaczkÄ…. Na koniec dodać nasiona sezamu i posiekane morele.
Kaszka migdałowo -żurawinowa
-
30g suszonej żurawiny
-
200ml mleka migdałowego
-
1 szczypta cukru waniliowego
-
1 Å‚yżka pÅ‚atków migdaÅ‚owych
-
43g AminoBase
4-5 miarki (43 g) AminoBase i cukier waniliowy wsypać do miski, dodać mleko migdałowe (może być podgrzane) i dobrze wymieszać trzepaczką. Przybrać migdałami i żurawiną.
Koktajle i miksy (na zimno)
Koktajl niskokaloryczny
Do miksera wlej 200ml mleka sojowego i 200ml wody, wsypać 4-5 miarki (43g) AminoBase i dobrze zmiksuj. Zamiast mleka sojowego można użyć owsianego, które zawiera wiÄ™cej wÄ™glowodanów i mniej biaÅ‚ka i jest smacznÄ… i zdrowÄ… alternatywÄ….
Koktajl waniliowy
​
-
200ml waniliowego mleka sojowego
-
200 ml wody
-
43 g AminoBase
Do miksera wsyp 4-5 miarek (43g) AminoBase, zalej waniliowym mlekiem sojowym i wodÄ….
Dobrze zmiksuj.
Koktajl owocowy
​
-
200ml mleka sojowego
-
200 ml gęstego soku owocowego lub marchewkowego
-
43 g AminoBase
Do miksera wsyp 4-5 miarki (43g) AminoBase i zalej 200ml mleka sojowego i 200ml gÄ™stego soku owocowego lub warzywnego (np. marchewkowego) i dobrze zmiksuj. Zamiast lub oprócz soku można dodać Å›wieże lub suszone owoce.
Koktajl czekoladowo-cynamonowy
-
½ Å‚yżeczki mielonego cynamonu
-
400 ml mleka owsianego
-
1 czubata łyżka kakao
-
43g AminoBase
Do miksera wsyp 4-5 miarki (43g) AminoBase i zalej mlekiem owsianym, dodaj cynamon i kakao i wszystko dobrze zmiksuj .
Koktajl wiśnia i mango
​
-
250 ml soku z wiśni
-
150 ml mleka migdałowego
-
połowa mango
-
43g AminoBase
Do miksera wsyp 4-5 miarki (43g) AminoBase, pokrojone kawałki mango, zalej mlekiem migdałowym i sokiem wiś-
niowym i dobrze zmiksuj. Jeśli nie masz mango, możesz zastąpić je gruszką.
Koktajl ogórek i miÄ™ta
​
-
100g ogórka
-
3 gałązki świeżej mięty
-
200 ml mleka migdałowego
-
200 ml wody
-
43g AminoBase
-
sól do smaku (może być Sól Niskosodowa Dr. Jacob’s)
Wszystkie składniki wsypać do miksera i dobrze zmiksować.
Koktajl malinowy
​
-
200 ml mleka migdałowego
-
100 ml wody
-
2 garście świeżych lub mrożonych malin
-
1 łyżka miodu
-
43g AminoBase
Wszystkie składniki wsypać do miksera i dobrze zmiksować.
Koktajl z truskawek i orzechów nerkowca
​
-
30g niesolonych orzechów nerkowca
-
300 ml wody
-
2 garście truskawek (świeże lub mrożone)
-
43g AminoBase
W mikserze zmielić najpierw orzechy na drobny proszek i stopniowo dodawać wodę. Następnie dodać truskawki i na końcu wsypać AminoBase.
Zupy (na ciepło)
Zupa niskokaloryczna
4-5 miarek AminoBase wsypać do 500ml soku warzywnego lub wywaru z warzyw i wymieszać trzepaczkÄ…. MieszajÄ…c od spodu podgrzać do ok. 70°C. WedÅ‚ug uznania takÄ… podstawowÄ… zupÄ™ można urozmaicać dodatkowymi skÅ‚adnikami.
Zupa marchewka z pietruszkÄ…
​
-
400 ml wody
-
1 ½ Å‚yżeczki bulionu warzywnego
-
2 łyżki rozdrobnionej marchewki
-
43g AminoBase
-
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Bulion i AminoBase wymieszać w garnku trzepaczkÄ… dodajÄ…c powoli 400 ml wody, dodać marchewkÄ™ i przyprawić do smaku. Stale mieszajÄ…c podgrzać do okoÅ‚o 70°C. Na talerzu przybrać natkÄ… pietruszki.
Zupa wiosenna
-
2 Å‚yżki różnych ulubionych zióÅ‚ (majeranek, kolendra, czÄ…ber, koperek, nać pietruszki, itp.)
-
2 łyżki śmietany zwykłej lub sojowej
-
300 ml wody
-
bulion warzywny do smaku
-
43 g AminoBase
AminoBase wymieszaj trzepaczką z wodą i śmietaną. Dodaj zioła i dopraw bulionem warzywnym. Stale mieszając
podgrzej do okoÅ‚o 70°C.
Zupa marchwiowo-imbirowa
-
500 ml soku z marchwi
-
1 mały kawałek świeżego imbiru (pokrojony)lub imbirowy sproszkowany
-
2 odrobina trawy cytrynowej lub kilka kropli aromatu cytrynowego
-
około 2 łyżki tartej marchewki
-
papryka w proszku
-
pieprz
-
sól
-
43 g AminoBase
Wlej sok z marchwi do garnka, dodaj AminoBase i wymieszaj trzepaczkÄ…. NastÄ™pnie dodaj imbir, przyprawy, tartÄ… marchewkÄ™ i trawÄ™ cytrynowÄ… (lub aromat cytrynowy). Stale mieszajÄ…c podgrzej do okoÅ‚o 70°C.
Zupa curry kokosowe
-
100ml mleka kokosowego
-
400 ml wody
-
2 łyżeczki curry
-
2 Å‚yżki wiórek kokosowych
-
½ Å‚yżeczki mielonego Imbiru
-
Sok z ½ limonki lub cytryny
-
43 g AminoBase
AminoBase wymieszaj trzepaczkÄ… z wodÄ… i mlekiem kokosowym. Dodaj curry, imbir, wiórki kokosowe i sok z limonki. Stale mieszajÄ…c podgrzać do okoÅ‚o 70°C.
Zupa Å›ródziemnomorska
-
500 ml soku warzywnego
-
2-3 łyżeczki sosu pesto* (wg smaku)
-
1 Å‚yżka orzechów piniowych lub prażonych migdaÅ‚ów
-
1 łyżka oliwy
-
43 g AminoBase
AminoBase wymieszać trzepaczkÄ… w garnku z sokiem warzywnym i pesto. Stale mieszajÄ…c podgrzać do okoÅ‚o 70°C. Na koÅ„cu – już na talerzu – dodać orzeszki piniowe i oliwÄ™.
*Sos pesto możesz zrobić w domu:
​
-
1 duży pęczek bazylii, ok. 100g
-
1 garść orzeszków pinii, ok. 50g
-
1 zÄ…bek czosnku
-
ok. 40–50g startego parmezanu lub pecorino
-
ok. 100ml oliwy z oliwek
-
sok z cytryny (opcjonalnie)
-
sól
-
pieprz
Liście bazylii, pokrojony czosnek, lekko podprażone orzeszki piniowe i szczyptę soli wkładamy do blendera. Miksujemy, powoli wlewając oliwę, ok. połowy. Gdy pasta jest ciągle gęsta (po chwili miksowania) dodajemy jeszcze oliwy. Następnie starty ser (parmezan lub pecorino) i dolewamy oliwy tyle, aby pesto było dość wilgotne, w sumie wlałam ok. 100ml.
Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny (będzie bardziej wyraziste) i ewentualnie jeszcze solą. Przekładamy do słoiczka, na wierzch wlewamy kilka łyżeczek oliwy i zakręcamy. Przepis pochodzi ze strony foodmag.pl.
Zupa Tarte
​
-
100g wędzonego tofu
-
2 łyżki podsmażonej cebuli
-
300 ml wody
-
Sól i pieprz
-
43g AminoBase
70 g wÄ™dzonego tofu, AminoBase i 400 ml wody zmiksuj w blenderze na jednolitÄ… masÄ™. Przelej do garnka, dopraw solÄ… i pieprzem, dodaj resztÄ™ tofu pokrojonego w drobne kosteczki, Stale mieszajÄ…c podgrzać do okoÅ‚o 70°C. Udekorować podsmażonÄ… cebulkÄ….
Pomidorowa po włosku
-
500 ml soku pomidorowego
-
50g pokrojonego w drobną kostkę wędzonego tofu
-
2 Å‚yżki zióÅ‚ – bazylia i oregano
-
43g AminoBase
AminoBase i sok pomidorowy wymieszaj w garnku trzepaczkÄ…. Dopraw Å›wieżymi lub mrożonymi zioÅ‚ami (bazylia, oregano). Stale mieszajÄ…c podgrzej do okoÅ‚o 70°C. Na koÅ„cu dodaj drobno pokrojone wÄ™dzone tofu.