top of page

Równowaga kwasowo-zasadowa

 

Oferowane przez nas produkty zasadowe możemy podzielić na dwie grupy:

 

  • uzupełniające ważne dla zdrowia i wielu funkcji życiowych minerały zasadowe (potas, magnez, wapń), dobrane w odpowiednich proporcjach i ze składnikami istotnymi dla ich wchłaniania i przyswajania,

  • wspomagające prace organów, które zajmują się oczyszczaniem organizmu oraz eliminacją kwasów (wątroba, nerki, jelita) oraz flory jelitowej, która pełni bardzo ważną rolę w zachowaniu balansu pH organizmu.

 

Co to jest pH?

 

pH jest to pojęcie określające odczyn danej substancji, w naszym przypadku różnych płynów organizmu oraz średniej całego ustroju. pH niskie nazywamy odczynem kwaśnym, pH bliskie 7 to pH neutralne, a powyżej 7,5 to już odczyn zasadowy.

 

Nasze ciało nieustannie stara się utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Krew, limfa, płyn mózgowo-rdzeniowy muszą mieć ściśle określony odczyn pH. Nawet małe odchylenia od normy mogą powodować stany niebezpieczne dla zdrowia. Ilość substancji kwaśnych i zasadowych ciągle się zmienia i jest zależna od wielu czynników. Groźne dla zdrowia jest zarówno zbytnie przesunięcie się pH w stronę kwaśną (kwasica) jak i zasadową (zasadowica, alkaloza). Jednakże, najczęściej spotykane jest zakwaszenie w swojej przewlekłej postaci.

 

Skąd te kwasy?


Głównymi źródłami kwasów są:

 

  • stres

  • nadmierna praca fizyczna lub umysłowa

  • intensywne uprawianie sportu

  • dieta bogata w mięso, wędliny, ryby, jajka, sery

  • cukier i słodycze, napoje słodzone

  • produkty z białej mąki

  • kawa

  • alkohol i nikotyna

 

Kwasy obciążają cały organizm, w szczególności nerki i wątrobę. Ciało musi je szybko balansować, a używa do tego substancji zasadowych jak: wapń, potas, magnez. Dlatego ważnym jest, by w diecie nie zabrakło pokarmów oraz substancji o działaniu zasadowym: warzyw, owoców, jagód, kaszy jaglanej, wapnia, potasu, magnezu, cytrynianów.


Przewlekłe zakwaszenie


Medycyna zna niebezpieczeństwo ostrej kwasicy i potrafi sobie z nią radzić, lecz mało kto mówi o zakwaszeniu przewlekłym, które dotyka bardzo wiele osób. Zakwaszenie takie powstaje jeżeli w pożywieniu brak odpowiedniej ilości minerałów zasadowych, które neutralizują kwasy dostarczane z pożywieniem i powstające w procesie przemiany materii. Organizm musi neutralizować kwasy więc pobiera minerały z zapasów – z tkanek i kości. Stan taki może to doprowadzić do wyjałowienia organizmu z minerałów zasadowych. Przewlekłe zakwaszenie jest trudne do dostrzeżenia gdyż powstaje powoli. Odmineralizowanie organizmu prowadzi w dłuższym okresie do osłabienia zębów i kości, obniżenia siły mięśniowej, wydolności nerwowej, możliwości umysłowych oraz wielu innych niekorzystnych efektów. Kwasy powstałe w procesach metabolicznych zatruwają organizm a także obciążają wątrobę oraz nerki. Powodują także „przyduszanie” metabolizmu komórkowego, co w efekcie powoduje poczucie zmęczenia oraz braku energii.

 

Czy masz zakwaszony organizm? Poniżej znajdziesz test.


Kwasy powodują ból, zasady przynoszą ulgę


Kwasy drażnią zakończenia nerwowe odpowiedzialne za odczuwanie bólu. Im więcej kwasów w organizmie, tym silniej odczuwamy ból. Każdy doświadczył zakwasów w mięśniach i bólu, jaki im towarzyszył – niekiedy uniemożliwiał on nawet poruszanie się. Osoby z zakwaszeniem znacznie mocniej odczuwają dolegliwości bólowe, szczególnie te, które towarzyszą chorobom ze stanami zapalnymi (np. bóle reumatyczne), gdyż stan zapalny sam w sobie powoduje wytwarzanie kwasów i ból. Samo tylko odkwaszenie organizmu może znacząco obniżyć odczuwanie takiego bólu.

 

Podobnie osoby zestresowane są bardziej podatne na odczuwanie bólu, bardziej drażliwe, nerwowe.

 

Więcej związków zasadowych to więcej energii


Przemiana materii i wytwarzanie energii w komórce odbywa się podczas skomplikowanego procesu chemicznego (cykl Krebsa). Składnikami umożliwiającymi jego prawidłowy przebieg są m.in. działające zasadowo cytryniany. Ich niedobór powoduje znaczące utrudnienie metabolizmu. W komórkach powstaje mało energii oraz dużo niezmetabolizowanych „odpadów” i kwasów. Minerały zasadowe jak magnez oraz wapń przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Ważne jest jednak aby przyjmować je nie w czystej postaci, lecz jako cytryniany, gdyż taka forma nie powoduje zmiany pH żołądka i jelit.

 

Przykładowe popularne produkty spożywcze i ich działanie

  • Silnie zakwaszające: mięso, kiełbasa, ryby, jajka, ser, cukier oraz słodycze, napoje słodzone typu lemoniada lub cola, produkty z białej mąki, kawa, alkohol, nikotyna.

  • Lekko zakwaszające: śmietana, twaróg, produkty z pełnej mąki, orzechy, strączkowe.

  • Neutralne: naturalne tłuszcze roślinne (nierafinowane), oleje, masło.

  • Lekko zasadowe: suszone owoce, mleko, grzyby.

  • Silnie zasadowe: warzywa, ziemniaki, owoce, jagody, kasza jaglana, wapń, potas, magnez.

 

Więcej informacji znajdziesz dziale Czytelnia w broszurze "Balans kwasowo-zasadowy".

Jednak pamiętać należy, że smak pokarmu nie ma wiele z efektem jaki wywołuje w organizmie. Przykładowo słodkie ciastko czy cola mają działanie zakwaszające, podczas gdy kwaśna cytryna jest silnie zasadowa, gdyż zawiera dużo cytrynianów. Pokarm kwaśny wcale nie musi zakwaszać organizmu! Kwas mlekowy działa zupełnie inaczej gdy jest efektem nadmiernej pracy mięśni (powoduje zakwasy), niż kiedy jest spożywany z pokarmem i stanowi świetne pożywienie dla bakterii jelitowych.

 

Czy mam zakwaszony organizm?

 

Możesz to sprawdzić poprzez krótki test lub badania pH moczu za pomocą papierków lakmusowych.

 

Test
 

Odpowiedz na pytania i podlicz uzyskane punkty (są w nawiasach).


1. Ile razy dziennie jesz owoce i warzywa?    do 2 razy (2)   3 - 4 razy (1)   5 i więcej (0)
2. Czy często jesz słodycze, ciasta, słodzone płatki?    Tak (1)   Nie (0)
3. Czy pijesz codziennie alkohol?    Tak (1)   Nie (0)
4. Czy co dzień pijesz napoje słodzone, colę, kawę, herbatę, soki?  Tak (1)  Nie (0)
5. Jak często robisz wysiłek fizyczny?    2 razy w tyg. i więcej (0)   do 2 razy w tyg. (1)
6. Mięsa, wędlin, sera spożywasz dziennie:  do 50g (0)  50 - 100g (1)  ponad 100g (2)
7. Czy regularnie jadasz wieczorami większe posiłki?    Tak (1)   Nie (0)
8. Czy często ulegasz sytuacjom stresowym w domu lub w pracy?    Tak (1)   Nie (0)
9. Czy dziennie pijesz ok. 2 l wody lub herbaty ziołowej?    Tak (0)   Nie (1)
10. Czy cierpisz na nadwagę lub otyłość?    Tak (1)   Nie (0)
11. Czy regularnie zażywasz środki przeciwbólowe?    Tak (1)   Nie (0)
12. Czy palisz?    Tak (1)   Nie (0)


Od 0 do 3: twój styl życia sprzyja równowadze kwasowo-zasadowej. Oby tak dalej!

Od 4 do 9: nie jest źle, ale możesz łatwo pomóc sobie poprzez zmianę niezdrowych nawyków. Postaraj się mieć na talerzu więcej warzyw oraz owoców i... więcej ruchu.


Od 10 do 14: twój styl życia wyprowadza organizm z równowagi. Ogranicz jedzenie mięsa na rzecz owoców i warzyw. Znajdź czas na ruch i relaks. Pomocna dla równo- wagi będzie regeneracja flory jelitowej i uzupełnienie diety w cytryniany.

 

Oczywiście powyższy test służy tylko ogólnemu przyjrzeniu się wpływowi nawyków na gospodarkę kwasowo-zasadową. Jednakże może on wzbudzić zainteresowanie tematem i pomóc w przyjęciu zdrowych nawyków.

 

Badanie pH moczu

 

Wykonuje się je za pomocą papierków lakmusowych, czyli wskaźników pH. Instrukcja takiego pomiaru otworzy się w formacie pdf po kliknięciu na zdjęcie papierków lakmusowych.

Papierki lakmusowe 33  Dr Jacobs 1.jpg

Więcej na temat zakwaszenia znajdziesz w naszej Czytelni.

 

 

Produkty zasadowe Dr. Jacob's

 

Jak pisaliśmy powyżej, nasze produkty dzielimy na dwie grupy:

 

1) uzupełniające ważne dla zdrowia i wielu funkcji życiowych minerały zasadowe (po- tas, magnez, wapń), dobrane w odpowiednich proporcjach i ze składnikami istotnymi dla ich wchłaniania i przyswajania:

 

FizjoBalans - cytryniany (wapń, potas, magnez), glukozamina, cynk, witamina D, krzem, witamina B1.

Magnez Potas Wapń Cytryniany PLUS - cytryniany (wapń, potas, magnez), cynk, witamina D, witamina B1.

Magnez Potas Wapń Cytryniany - cytryniany (wapń, potas, magnez), cynk, krzem, witamina D.

Magnez Potas Wapń Cytryniany tabletki - cytryniany (wapń, potas, magnez), cynk,  krzem, witamina D, inulina.

MelisaBalans tabletki zasadowe - cytryniany (potas, magnez, wapń), witamina D, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, B12, kwas foliowy.

pH balans GOLD - minerały i witaminy w tabletkach do ssania o smaku mango.

Sól Niskosodowa - alternatywa dla soi kuchennej - zawiera aż o 50% mniej sodu za to dużo potasu.

 

2) wspomagające prace organów, które zajmują się oczyszczaniem organizmu oraz eliminacją kwasów (wątroba, nerki, jelita) oraz flory jelitowej, która pełni bardzo ważną rolę w zachowaniu balansu pH organizmu:

 

Lactacholin - prawoskrętny kwas mlekowy, cholina i wszystkie witaminy z grupy B.

 

 

​Produkt dodatkowy w tej kategorii:

 

Papierki lakmusowe - do badania pH moczu.

Papierki lakmusowe 33  Dr Jacobs 1.jpg
bottom of page