top of page

Kwas mlekowy i cholina dla jelit i wątroby

 

Jelita i wątroba są narządami kluczowymi dla metabolizmu oraz równowagi kwasowo-zasadowej. Jelito to, po skórze, największa część układu odpornościowego, ma więcej neuronów niż rdzeń kręgowy. Liczba aktywnych metabolicznie bakterii jelitowych jest większa niż liczba komórek ciała.

Zdrowe jelito grube ma pH lekko kwaśne – to wynik aktywności bakterii bifido i lactobacilli. Jest ono idealne dla procesów trawienia oraz dla rozwoju i utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej. Bakterie te są osłabiane lub giną w przypadku gdy pH jelita grubego przechodzi w zasadowe. Dzieje się tak często z powodu nieprawidłowej diety lub spożywania innych produktów, które zmieniają pH przewodu pokarmowego (np. niewłaściwych suplementów diety na „odkwaszanie”).

Zasadowe pH jelita zwykle skutkuje powstawaniem nadmiaru toksyn i kwasów zatruwających organizm. Nadmiernie namnażają się też w nim szkodliwe bakterie gnilne. Wtedy, w trakcie trawienia białek, powstaje zwiększona ilość toksyn metabolicznych obciążających wątrobę, w tym amoniak (procesowi temu sprzyja duża ilość mięsa i mała substancji balastowych, ale również przyjmowanie niewłaściwych środków zasadowych). Amoniak, silna substancja zasadowa, jest tysiąc razy bardziej szkodliwy niż alkohol. W zdrowym jelicie grubym amoniak wiązany jest w nieszkodliwą sól i wydalany z kałem. Nie obciąża już wątroby i może ona bez przeszkód odkwaszać organizm i wytwarzać energię. Jeżeli w jelicie grubym panuje pH zasadowe, amoniak (jako gaz) jest całkowicie wchłaniany do krwi. Blokuje metabolizm energetyczny w komórkach oraz rozkład kwasów metabolicznych w wątrobie. Wątroba to organ najważniejszy dla równowagi kwasowo-zasadowej i wytwarzania energii. Zatruwana amoniakiem cierpi na rodzaj „kaca amoniakowego”. Jego objawy to: chroniczne zmęczenie, rozbicie, rozdrażnienie, brak energii – podobnie jak w przypadku łagodnego kaca alkoholowego.

Jelita_109369436__©_3drenderings.jpg

Wiele osób, dla wzmocnienia flory bakteryjnej, spożywa okresowo probiotyki, czyli produkty z bakteriami jelitowymi. Warto to robić aby odnawiać bakterie jelitowe, które mogą być osłabiane przez niewłaściwą dietę, styl życia lub niektóre kuracje i leki. Warto wtedy sięgnąć po sprawdzony probiotyk z bogatym zestawem bakterii jelitowych taki jak LactoBifido.

​​​​Jeżeli jednak w jelitach panuje nieprawidłowe pH, działanie takie nie przyniesie to większej korzyści na dłuższą metę. Zasadowe pH jelit będzie działało na te bakterie jak antybiotyk.

Dlatego spożywanie probiotyków warto wspomagać poprzez przyjmowanie produktów z kwasem mlekowym. Wpływa on korzystnie nie tylko na balans kwasowo-zasadowy w jelitach ale także na procesy trawienia. Stanowi pożywienie dla bakterii jelitowych – trawią go i rozkładają na kwas masłowy, który to odżywia błonę śluzową jelit i działa na nią jak balsam. Kwas ten w większości trawiony jest w jelitach, a jeżeli trafi do krwi, stanowi dobre „paliwo” dla układu nerwowego. Zdrowa flora jelitowa chroni organizm przed powstawaniem w jelitach toksyn i infekcji.

Kwas mlekowy znajduje się w produktach kiszonych (kwaśne mleko, kapusta, ogórki, buraki, itd.). Jednakże nie każdy dobrze toleruje te produkty, a u wielu osób powodują one rozpuszczanie szkliwa i podrażnienie zębów. Dlatego dobrze jest spożywać kwas mlekowy w formie suplementu diety, np. Lactacholin.

Kapusta_kiszona_i_ogórki__©_Maciej_Czeka

Prawoskrętny L (+) kwas mlekowy pomaga przywrócić zdrowe, lekko kwaśne środowisko w jelicie grubym. Bakterie jelitowe rozkładają kwas mlekowy na kwas masłowy – związek odżywiający i pielęgnujący błonę jelitową.


​Według znanego onkologa dr. Seegera, prawoskrętny kwas mlekowy może zwiększyć oddychanie komórkowe nawet o 350%. Dr Fryda zalecała zwiększone spożycie prawoskrętnego kwasu mlekowego by zakwaszona tkanka mogła oddać obciążający ją kwas do krwiobiegu. Dodatkowo sprawia on, że zasadowa sól kwasu mlekowego (mleczan) dostaje się do komórek i służy tam za bufor. Kwas mlekowy ma zatem wszechstronne działanie regulacyjne dla równowagi kwasowo-zasadowej (środowisko jelitowe, odciążenie wątroby, krew i komórki) i ożywia metabolizm.

Mleczan służy jako molekuła sygnałowa dla czerwonych ciałek i tkanek. Przy regularnym zaopatrywaniu organizmu w kwas mlekowy (poprzez sposób odżywiania lub uprawianie sportu) transportery mleczanu są na stałe wbudowane w ściany komórkowe krwinek czerwonych. Dzięki temu mogą one lepiej przyswajać kwas mlekowy z otoczenia oraz transportować go do tkanek, które zużywają mleczany. To transportowanie kwasu mlekowego powoduje odkwaszenie tkanek. Transportery mleczanu przy wzmożonym zakwaszeniu pełnią najważniejszą rolę w regulacji poziomu pH w organizmie, ponieważ ich zdolność transportowa w razie potrzeby może się znacznie zwiększyć.

Na poprawionym transporcie zyskują również mięsień sercowy i mózg, ponieważ potrafią one wykorzystywać mleczany jako źródło energii. Jest to jeden z powodów, dla których po uprawianiu sportu mamy szczególnie dobrą wydolność umysłową.

Nakarm bakterie błonnikiem

 

Nasz przewód pokarmowy nie trawi błonnika, ale jest on ważny dla zdrowia, ponieważ bakterie jelitowe żywią się takimi resztkami pokarmowymi. Poza tym wspomaga on ruchy robaczkowe i procesy oczyszczania jelita z toksyn.

Współcześnie spożywamy zbyt mało błonnika. Wprawdzie oświata zdrowotna daje efekty i wiele osób zwraca uwagę, by ten cenny składnik znajdował się w pożywieniu, ale nadal sytuacja daleka jest od ideału. Błonnik występuje w różnych włóknach roślinnych, otrębach, warzywach, owocach. Jest bardzo ważny dla odżywiania bakterii jelitowych, a co za tym idzie utrzymanie prawidłowego składu flory jelitowej. To jest zaś podstawą prawidłowego pH w jelicie.

Warto zadbać by codziennie dostarczać organizmowi pożywienie bogate w błonnik. Jednym z dobrych sposobów jest nawyk dosypywania porcji otrębów zbożowych do zup, gotowanych warzyw, puree ziemniaczanego czy innych potraw.

Lactobacillus_137704717__©_nobeastsofier

Usprawnienie pracy wątroby

Wątroba jest centralnym organem przemiany materii oraz neutralizatorem wielu substancji kwaśnych. Aby wspomóc jej prawidłowe funkcje można zastosować suplement diety zawierający cholinę.

Cholina (zwana również witaminą B4), z greckiego chole (żółć), jest składnikiem żółci. Nie jest wytwarzana przez organizm w wystarczającej ilości, a zatem jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który musi znaleźć się w pożywieniu.

Cholina jest bardzo istotna dla prawidłowej pracy wątroby i bieżącego oczyszczania wątroby z nadmiaru tłuszczów. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów. Niedobór choliny może prowadzić do zatrzymywania tłuszczu w wątrobie (stłuszczenie wątroby).

Na skutek spożycia alkoholu następuje obniżenie poziomu choliny we krwi i w wątrobie. Ciągłe nadużywanie alkoholu może prowadzić do stłuszczenia wątroby i zaburzeń jej czynności. Przy nadmiernym spożywaniu alkoholu należy także uzupełniać witaminy B.

 

Cholina jest istotna dla funkcji, ochrony i elastyczności błon komórkowych. Wchodzi w skład błony komórkowej (fosfolipidy) oraz osłonek komórek nerwowych, szczególnie ich osłonek mielinowych. Jest niezbędna dla transportu i metabolizmu tłuszczów i cholesterolu. Gra ważną rolę w metabolizowaniu homocysteiny (szkodliwy dla układu krążenia aminokwas) i w neutralizacji toksyn w wątrobie (leki, alkohol, pestycydy, itp.).

Cholina odgrywa też bardzo istotną rolę w pracy mózgu i układu nerwowego – jest niezbędna do budowania komórek układu nerwowego. Bierze także udział w powstawaniu neuroprzekaźnika – acetylocholiny, która warunkuje prawidłową pracę mięśni, pamięci i funkcji układu nerwowego. Obniżony poziom acetylocholiny w mózgu występuje np. w chorobie Alzheimera.

 


Ciąża

W okresie ciąży i karmienia piersią występuje wyższe zapotrzebowanie na cholinę (minimum 450 mg dziennie – zalecana porcja dzienna Lactacholinu zawiera 500 mg choliny).


Dzieci kobiet przyjmujących podczas ciąży odpowiednie porcje choliny, są odporniejsze na stres, mają większą zdolność uczenia się i zapamiętywania, mniejsze ryzyko chorób związanych ze stresem (np. nadciśnienie tętnicze). Niedobór choliny u kobiety przed zajściem w ciążę i w jej trakcie zwiększa ryzyko wystąpienia u płodu wad cewy nerwowej (bez względu na odpowiednią podaż kwasu foliowego).


 

Ile choliny nam potrzeba?

Analiza danych z NHANES (2003-2004) pokazują, że dzienna porcja choliny spożywana przez młodzież i kobiety w ciąży jest znacznie poniżej zalecanego poziomu spożycia i osiąga maksymalnie tylko 10% zalecanej dawki (Jensen i in., 2007).

Zalecane ilości spożycia choliny przez Zarząd Żywności i Żywienia (USA, 1998) to 425 mg dziennie dla kobiet, 450 mg dziennie dla kobiet w ciąży, 550 mg dziennie dla mężczyzn. Porcja Lactacholinu zalecana do spożycia w ciągu dnia zawiera ok. 500 mg choliny.


 

Wiele osób, nie tylko wegetarianie i weganie, mogą mieć problemy z odpowiednią ilością choliny, ponieważ głównym jej źródłem są produkty zwierzęce.


Możliwe skutki niedoboru choliny:

  • podwyższony poziom homocysteiny,

  • stłuszczenie wątroby,

  • zaburzenia czynności nerek,

  • zaburzenia pamięci i procesów uczenia się,

  • bezpłodność,

  • zmniejszona produkcja czerwonych krwinek,

  • zaburzenia rozwoju płodu.

 

Poziom choliny obniża się dwukrotnie we krwi i wątrobie przy zwiększonym spożyciu alkoholu.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaleca dzienne spożycie 550 mg choliny. Większość osób spożywa tylko ok. 10% tej porcji. Cholina występuje w produktach sojowych i z lecytyną. Obfitym źródłem betainy, która działa podobnie jak cholina, jest komosa ryżowa (quinoa). Cholina jest też dostępna w suplementach diety, jak np. Lactacholin (z choliną, witaminami z grupy B i prawoskrętnym kwasem mlekowym).

Wątroba_83892092__©_eranicle__cmyk.jpg

Kwas mlekowy, cholina i witaminy z grupy B

 

Wspominany już w tym artykule suplement diety Lactacholin to produkt stworzony dla wspomożenia jelit, wątroby oraz metabolizmu energetycznego. 

Lactacholin zawiera prawoskrętny L-(+)-kwas mlekowy uzyskany w procesie fermentacji (nie zawiera składników mleka), cholinę i witaminy z grupy B. Takie połączenie składników optymalnie wspiera metabolizm energetyczny (wytwarzanie energii w komórkach). Ma także bardzo dobry wpływ na pracę wątroby, metabolizm tłuszczów i homocysteiny. Homocysteina jest szkodliwym produktem powstającym w procesie rozkładu białek. Do jej unieszkodliwiania, oprócz choliny, potrzebne są także witaminy B6 i B12.

 

Składniki zawarte w Lactacholinie mają naukowo udowodniony korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu:

  • Prawidłowe funkcjonowanie wątroby - cholina

  • Metabolizm lipidów - cholina (budowa błony komórkowej, transport oraz metabolizm tłuszczu i cholesterolu)

  • Metabolizm homocysteiny - cholina, witaminy B6 i B12

  • Metabolizm energetyczny i zmniejszenie poczucia zmęczenia - witaminy B2, B6, B12, niacyna

  • Funkcje psychologiczne i praca układu nerwowego - witaminy B1, B6, B12, niacyna

  • Ochrona skóry i błon śluzowych - witamina B2 i niacyna

  • Funkcja serca - witamina B1

  • Układ odpornościowy - witaminy B6 i B12

Porcja Lactacholinu zawiera więcej kwasu mlekowego niż 300 g kiszonej kapusty i zalecaną dzienną porcję choliny..

Lactacholin Dr Jacobs.jpg
bottom of page