top of page

Po co nam witamina D?

 

Witamina D ma naukowo potwierdzony korzystny wpływ na zdrowie:

 

  • dla prawidÅ‚owego funkcjonowania ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego,

  • dla utrzymania zdrowych koÅ›ci i zÄ™bów,

  • przyczynia siÄ™ do normalnego wzrostu i rozwoju koÅ›ci u dzieci,

  • dla utrzymania prawidÅ‚owej funkcji mięśni,

  • dla dobrego wchÅ‚aniania wapnia oraz fosforu,

  • dla prawidÅ‚owego poziomu wapnia we krwi,

  • bierze udziaÅ‚ w prawidÅ‚owych podziaÅ‚ach komórek.

 

ŹródÅ‚a pozyskiwania witaminy D

 

  • wytwarzanie w skórze pod wpÅ‚ywem promieni sÅ‚onecznych

  • pożywienie

  • suplementacja

 

Wytwarzanie w skórze pod wpÅ‚ywem promieni sÅ‚onecznych

 

Skóra może jÄ… syntezować tylko gdy sÅ‚oÅ„ce jest na odpowiedniej wysokoÅ›ci i docierajÄ… do niej odpowiednie pasma promieniowania ultrafioletowego (UV). Mieszkamy w kraju, który leży w strefie z dosyć maÅ‚ym nasÅ‚onecznieniem. Przez przeważajÄ…cÄ… część roku w Polsce wytwarzanie witaminy D w skórze jest niemożliwe. Synteza taka jest możliwa tylko od koÅ„ca kwietnia do poczÄ…tku wrzeÅ›nia i tylko w sÅ‚oneczne dni, pomiÄ™dzy godzinÄ… 10.00 a 15.00. NajwiÄ™cej energii sÅ‚onecznej jest u nas w czerwcu i lipcu. W pozostaÅ‚ej części roku promienie UV sÄ… rozproszone w górnych warstwach atmosfery i w praktycznie w caÅ‚oÅ›ci pochÅ‚oniÄ™te przez warstwÄ™ ozonowÄ…. Aby uzyskać dziennÄ… porcjÄ™ witaminy D ze sÅ‚oÅ„ca należy w sÅ‚oneczny dzieÅ„ w wymienionym okresie przebywać na sÅ‚oÅ„cu przez minimum 15 minut. Na dziaÅ‚anie promieni sÅ‚onecznych musi być wystawione przynajmniej 18% powierzchni ciaÅ‚a (twarz, przedramiona, nogi). Nie należy stosować filtrów przeciwsÅ‚onecznych (kremy z filtrem UV) ponieważ mogÄ… one zmniejszyć wytwarzanie witaminy D w skórze nawet o 90%. Ciemna karnacja sprawia, że ekspozycja na sÅ‚oÅ„ce musi być dÅ‚uższa.

Aby uświadomić sobie, czy mamy odpowiednią ilość witaminy D ze słońca, należy zadać sobie kilka pytań:

 

  • Ile dni w naszym kraju, pomiÄ™dzy kwietniem a wrzeÅ›niem, jest sÅ‚onecznych?

  • W ile z tych dni możemy przebywać na sÅ‚oÅ„cu pomiÄ™dzy godzinÄ… 10 i 15?

  • Czy w tych godzinach jesteÅ›my w stanie być na sÅ‚oÅ„cu z odpowiedniÄ… iloÅ›ciÄ… odsÅ‚oniÄ™tej skóry?

 

Najprawdopodobniej już szybkie zastanowienie sprawi, że zauważymy, że w tym czasie, pomimo lata, wcale nie ma tak wielu sÅ‚onecznych dni, a jeÅ›li sÄ…, zwykle oglÄ…damy je zza okna w pracy, a na sÅ‚oÅ„ce możemy wyjść w późnych godzinach popoÅ‚udniowych. Nawet jeżeli trafi nam siÄ™ pogoda podczas urlopu i bÄ™dziemy leżeć plackiem na sÅ‚oÅ„cu przez dwa tygodnie i nie bÄ™dziemy siÄ™ smarować kremem z filtrem UV, jesteÅ›my w stanie najwyżej uzupeÅ‚nić niedobory lub braki tej witaminy, co dopiero zrobić jej zapasy (witamina ta zbierana jest w wÄ…trobie i tkance tÅ‚uszczowej). To samo dotyczy tak lubianych przez Polaków sÅ‚onecznych wakacji na poÅ‚udniu Europy czy póÅ‚nocy Afryki. Wprawdzie tam wartość nasÅ‚onecznienia jest dwa razy wyższa niż w Polsce (u nas ok. 1000 kW/m2 rocznie), ale znowu – dwa tygodnie sÅ‚oÅ„ca to tylko pomoc w uzupeÅ‚nianiu zalegÅ‚oÅ›ci. Ponadto osoby starsze, dzieci oraz kobiety w ciąży powinny unikać sÅ‚oÅ„ca i stosować kremy z filtrem. Obniża to ilość wytwarzania odpowiednich iloÅ›ci witaminy D prawie do zera.

 

Warto wiedzieć także, że opalanie siÄ™ w okresie od poÅ‚owy wrzeÅ›nia do poÅ‚owy kwietnia nie dość, że nie zwiÄ™kszy nam iloÅ›ci witaminy D w organizmie, ale wrÄ™cz powoduje rozkÅ‚adanie witaminy D znajdujÄ…cej siÄ™ w zasiÄ™gu sÅ‚oÅ„ca – w skórze i krwi w naczyniach podskórnych. Dlatego też, nawet po sÅ‚onecznym lecie, wiÄ™kszość osób odczuwa objawy niedoboru witaminy D (np. doÅ‚ek odpornoÅ›ciowy) już we wrzeÅ›niu czy październiku. MogÄ… mieć one postać odczuwania zmÄ™czenia, osÅ‚abienie formy i samopoczucia, podatność na zÅ‚e nastroje. W tym okresie dobrze byÅ‚oby upewnić siÄ™, czy jesteÅ›my w grupie 95% osób, u których stwierdza siÄ™ niedobór witaminy D i zbadać poziom 25-hydroksywitaminy D we krwi. A to dopiero poczÄ…tek oÅ›miomiesiÄ™cznego okresu, kiedy nie ma u nas odpowiedniej iloÅ›ci sÅ‚oÅ„ca. Zdolność wytwarzania witaminy D w skórze zmniejsza siÄ™ wraz z wiekiem.

Pożywienie

 

Witamina D wystÄ™puje w niektórych pokarmach – najwiÄ™cej w tÅ‚uszczu ryb z mórz póÅ‚nocnych. Jest także w niewielkich iloÅ›ciach w nabiale i jajach.

 

Węgorz świeży 1200 IU/100 g

Åšledź w oleju  808 IU/100 g

Gotowany/pieczony Å‚osoÅ›  540 IU/100 g

Åšledź marynowany  480 IU/100 g

Ryby z puszki (tuÅ„czyk, sardynki)  200 IU/100 g

Gotowana/pieczona makrela  152 IU/100 g

Mleko modyfikowane dla dzieci  70-80 IU/100 ml

Å»óÅ‚tko jajka   54 IU/żóÅ‚tko

Mleko  40-80 IU/100 ml

Dorsz Å›wieży  40 IU/100 g

Ser żóÅ‚ty   7,6-28 IU/100 g

Mleko krowie  4-1,2 IU/100 ml


ŹródÅ‚o: Polskie zalecenia dotyczÄ…ce profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009, "PostÄ™py Nauk Medycznych" 2010, nr. 5, s. 356-359


I znowu pytanie – jak czÄ™sto jemy tÅ‚uste ryby? Albo – ile trzeba zjeść jajek albo wypić mleka, żeby uzyskać min. 800 j.m. Witaminy D dziennie?

 

Obydwa powyższe czynniki – nasÅ‚onecznienie i dieta – sprawiajÄ…, że wyniki badaÅ„ epidemiologicznych zgodnie potwierdzajÄ… istniejÄ…cy duży problem niedoboru witaminy D u Polaków. Jest on zjawiskiem niemal powszechnym – wystÄ™puje w każdej grupie wiekowej i może dotyczyć nawet 90% populacji! Badania wskazujÄ… także, iż ponad 90% Polaków ma niedobór witaminy D(1) co zwiÄ™ksza ryzyko: czÄ™stych infekcji, chorób serca, nadciÅ›nienia tÄ™tniczego, cukrzycy, osteoporozy, nowotworów zÅ‚oÅ›liwych(2).

 

1 PÅ‚udowski P. i wsp. Ocena stanu zaopatrzenia w witaminÄ™ D w populacji osób dorosÅ‚ych w Polsce; Standardy Medyczne/Pediatria 2014 T.11 609-617.

2 PÅ‚udowski P. i wsp. Witamina D: Rekomendacje dawkowania w populacji osób zdrowych oraz grupach ryzyka deficytów - wytyczne dla Europy Åšrodkowej 2013 r. Standardy Medyczne 2013: T.10, nr 5, s. 573-578.)

 

 

Suplementacja

 

Do tej pory podawanie preparatów z witaminÄ… D byÅ‚o zalecane tylko maÅ‚ym dzieciom i w różnych jednostkach chorobowych. Poza tym uważano, że okres letni i dieta zapewniajÄ… nam zapasy witaminy D na caÅ‚y rok. Jednak byÅ‚o to myÅ›lenie bÅ‚Ä™dne. Dostrzeżono problem chronicznych niedoborów i obecnie sÄ… już naukowo potwierdzone zalecenia dotyczÄ…ce suplementacji witaminy D praktycznie dla wszystkich i przez caÅ‚y rok.

 

Polskie zalecenia dotyczÄ…ce profilaktyki niedoborów witaminy D (2009 r.) to od 800 do 1000 jednostek dziennie dla zdrowej osoby dorosÅ‚ej. Jednakże wielu specjalistów uważa tÄ™ porcjÄ™ za zbyt niskÄ…. Wielu badaczy zaleca 1500-2000 jednostek dziennie.

 

Badanie poziomu witaminy D

 

Warto zbadać poziom witaminy D we krwi. Wykonać można je w wiÄ™kszoÅ›ci laboratoriów czy przychodni – należy po prostu zlecić badanie krwi na poziom witaminy D (dokÅ‚adnie na wartość stężenia 25-hydroksywitaminy D lub kalcydiolu).

 

Stężenie 25(OH)D w surowicy     nmol/l         ng/ml

Niedobór                                           0-50            0-20

Stężenie lekko poniżej normy      50-75          20-30

Stężenie optymalne                     75-125         30-50

Stężenie wysokie                      125-250        50-100

Stężenie nadmierne       powyżej 250  powyżej 100

Poziom toksyczny          powyżej 500  powyżej 200


Na podstawie: Wytyczne suplementacji witaminÄ… D dla Europy Åšrodkowej – rekomendowane dawki witaminy D dla populacji zdrowej oraz dla grup ryzyka deficytu witaminy D (2013).

 

Skutkami chronicznego niedoboru witaminy D mogą być:

 

  • krzywica (u dzieci i mÅ‚odzieży),

  • rozmiÄ™kanie koÅ›ci (osteomalacja),

  • osteoporoza u dorosÅ‚ych,

  • zÅ‚amania, skrzywienia i zwyrodnienia ukÅ‚adu kostnego, znieksztaÅ‚cenia sylwetki,

  • bóle koÅ›ci i stawów,

  • zÅ‚e funkcjonowanie ukÅ‚adu nerwowego i mięśniowego,

  • zapalenie spojówek,

  • stany zapalne skóry,

  • osÅ‚abienie organizmu i zmniejszenie odpornoÅ›ci,

  • ciÄ…gÅ‚e uczucie zmÄ™czenia,

  • depresja,

  • pogorszenie sÅ‚uchu,

  • osÅ‚abienie i wypadanie zÄ™bów,

  • zwiÄ™kszenie ryzyka chorób autoimmunologicznych, zwÅ‚aszcza cukrzycy typu I, choroby LeÅ›niowskiego­-Crohna, niektórych rodzajów nowotworów.


Osoby z chorobą Parkinsona i stwardnieniem rozsianym mają niższe stężenie witaminy D w surowicy.

 

Przedawkowanie witaminy D

 

Przedawkowanie witaminy D nie jest możliwe poprzez zbyt duże wystawienie skóry na promienie sÅ‚oneczne. WitaminÄ™ D przedawkować można jedynie przez nadmierne jej spożycie, np. dÅ‚ugotrwaÅ‚e przekraczanie maksymalnej bezpiecznej iloÅ›ci 100μg dziennie (4000 j.m.). Jednak zdarza siÄ™ to bardzo rzadko, gdyż wymaga to bardzo dużych porcji witaminy D, nawet ok. 1 250μg (50 000 j.m.) dziennie. Jednakże w niektórych chorobach np. gruźlicy czy sarkoidozie, objawy zatrucia mogÄ… spowodować porcje dzienne nawet o wiele mniejsze, np. powyżej 25μg (1000 j.m.) na dobÄ™. Dlatego nie należy spożywać skoncentrowanych postaci witaminy w przypadku takich chorób.

 

Przy długotrwałym przekraczaniu maksymalnej bezpiecznej ilości witaminy D wystąpić może hiperkalcemia (nadmierny poziom wapnia w surowicy krwi), co może powodować:

 

  • ciÄ…gÅ‚e poczucie pragnienia,

  • czÄ™ste oddawanie moczu,

  • uczucie otÄ™pienia, niepokoju,

  • osÅ‚abienie i Å‚atwe mÄ™czenie siÄ™,

  • brak apetytu, wymioty,

  • Å›wiÄ…d skóry,

  • bóle gÅ‚owy,

  • powstawanie kamieni nerkowych lub zwapnieÅ„ nerek,

  • nadciÅ›nienie.

 

Jednakże, w niektórych przypadkach zalecane jest okresowe przekraczanie nawet maksymalnej bezpiecznej iloÅ›ci dziennej – decyzjÄ™ takÄ… zawsze podejmuje lekarz.
 

bottom of page