top of page
Książka_Metoda_doktora_Jacoba_big__Dr_Ja

Metoda doktora Jacoba

pełne wydanie

 

 

Autor: dr. n. med. Ludwig M. Jacob.

Okładka miękka

432 strony

Format 23,5 x 16,5 cm

Słowo wstępne:
prof. dr Claus Leitzmann,
prof. dr med. Ingrid Gerhard,
i prof. nadzw. Artur Fedorowski

 

Autor, dr. n. med. Ludwig M. Jacob, od lat prowadzi badania nad najkorzystniejszym dla człowieka sposobem odżywiania. W książce analizuje diety stosowane w różnych krajach i ich wpływ na zdrowie. Jest to ważna praca, gdyż, pomimo poprawy standardu opieki medycznej, wzrost chorób cywilizacyjnych przybiera na sile. Jakie są tego przyczyny i jak możemy się przed nimi chronić? Książka ta wyjaśnia w fachowy sposób wiele kontrowersji związanych z właściwym odżywianiem się. Dr Jacob robi to opierając się na ponad 1400 badaniach naukowych.

Książka łączy osobiste rozwiązania i doświadczenia autora z najbardziej skutecznymi sposobami odżywiania się na świecie. Uwzględnia balans insulinowy, pH i redoks w nietrudnym do stosowania planie żywieniowym. Utrzymanie dobrego stanu zdrowia jest również związane z rezygnacją z tego, co szkodzi, ale w szerszym aspekcie daje wiele korzyści. Proponuje jednak także przestawienie się na zdrowszą dietę, co w efekcie może przynieść wiele pozytywnych zmian oraz długie i zdrowe życie.

 

Tematy poruszane w książce:

• jak odżywiają się najdłużej żyjący na ziemi ludzie

• co sprzyja zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej i minerałowej, insulinooporności, syndromowi metabolicznemu, chorobom serca i układu krążenia, osteoporozie i niedomaganiu nerek

• w jaki sposób sól wpływa na usztywnienie, a potas na uelastycznienie naczyń krwionośnych

• insulina sprawia, że rośniemy w górę, następnie wszerz, a potem chorujemy. Skutek syndromu anabolicznego

• indeks glikemiczny nietożsamy z insulinowym

• białko zwierzęce bogate w metioninę działa zakwaszająco i prooksydacyjnie

• w jaki sposób trzy produkty, cukier, mięso i nabiał – główne przyczyny otyłości – otłuszczają brzuch i wątrobę

• jaką rolę przy nowotworze odgrywa insulina i IGF-1. Jak je obniżyć.

• czy dieta ketogenna działa hamująco na raka?

• dysfunkcja mitochondrialna i cytopatia – przyczyny i skutki

• stres oksydacyjny i nitrozacyjny – co im przeciwdziała

• zdrowe tłuszcze – czy mogą szkodzić

• jakie posiłki powodują dysfunkcję śródbłonka

• dlaczego diety low-carb powodują szybką redukcję wagi a potem pogarszają zdrowie

• co obniża, a co podwyższa ryzyko choroby Alzheimera

• najbardziej skuteczne terapie żywieniowe przy chorobach serca i układu krążenia, raku prostaty, cukrzycy, reumatyzmie, dysfunkcji śródbłonka

• dysbioza jelit i zespół nieszczelnego jelita – jak przyczynia się do tego dieta naszej cywilizacji

• dowody – dieta roślinna bez niedoborów i dogmatów

 

Ze wstępu Artura Fedorowskiego prof. nadzw. uniwersytetu w Lund, Szwecja

Książka doktora Ludwiga Jacoba to próba skierowania nas na drogę do zdrowego życia poprzez zmianę sposobu odżywiania. Jest pełna pasji poznawczej, skrupulatnej metodologii i osobistych doświadczeń. Dr Jacob wybrał oryginalną metodę dowodu naukowego – przyjrzał się bliżej mieszkańcom wyspy stulatków, Okinawy. Studiując dietę mieszkańców Okinawy, dr Jacobs porównał ich zwyczaje żywieniowe z innymi rejonami na ziemi, gdzie ludzie żyją zdrowo, długo i unikają chorób cywilizacyjnych.

Autor wprowadza nas w świat indeksu glikemicznego i insulinowego, zespołu metabolicznego, zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej i mineralnej organizmu, dysfunkcji śródbłonka oraz niedoborów substancji śladowych, z wielką precyzją nawigując w tej trudnej dla laika terminologii. Robi to w sposób bardzo przystępny, posługując się obrazowymi przykładami i cytując odpowiednią literaturę naukową.

Metoda_doktora_Jacoba_Okladka_SPIS_TREŚC
Metoda doktora Jacoba Okladka iNDEKS.jpg
Metoda_doktora_Jacoba_Okladka_SŁOWO_WSPĘ
Metoda doktora Jacoba Okladka LITERATURA
bottom of page