top of page

Szafran

produkt spożywczy
Czerwone złoto z Persji - najwyższej jakości

szafran Sargol
zawartość netto: 1 g

✓ Jakość premium
✓ Zawiera krocynę, pikrokrocynę i safranal
✓ Intensywny kolor, aromat i smak
✓ Testowany zgodnie z normą ISO 3632-2


Szafran

 

to nic innego jak suszone prÄ™ciki kwiatu Crocus Sativus (gatunek krokusa). Każdy kwiat ma tylko 3 prÄ™ciki, które sÄ… zbierano Å›wicie a nastÄ™pnie delikatnie suszone. Szafran jest uprawiany od Morza Åšródziemnego po Kaszmir. Jego wysoki koszt jest spowodowany koniecznoÅ›ciÄ… rÄ™cznego zbioru dużych iloÅ›ci niewielkich sÅ‚upków kwiatowych, co nie jest proste ze wzglÄ™du na krótki okres kwitnienia tych kwiatów. Po zebraniu prÄ™ciki krokusa muszÄ… być poddane natychmiastowemu procesowi delikatnego suszenia, aby uchronić je przed rozkÅ‚adem i pleÅ›niÄ….

 

Zbiór naszego szafranu Sargol odbywa siÄ™ rÄ™cznie na czystych ekologicznie terenach Iranu. Wybierane sÄ… tylko najdojrzalsze kwiaty, które wyróżnia wysoka zawartość olejków eterycznych i antyoksydantów.

GÅ‚ównym zwiÄ…zkiem zawartym w szafranie jest karotenoid krocyna, stanowiÄ…ca od 6 do 16 % suchej masy. Nadaje ona szafranowi intensywny kolor i mówi o tym, ile zawartych jest w nim silnych antyoksydantów (zwalczajÄ… one wolne rodniki odpowiedzialne za uszkadzanie komórek i przyspieszanie ich procesów starzenia).

 

Innymi zwiÄ…zkami sÄ… olejki eteryczne: pikrokrocyna i safranal, które stanowiÄ… 2% skÅ‚adu. W niewielkich iloÅ›ciach obecne sÄ… w nim również: likopen, karoten oraz zeaksantyna.

Najwyższa jakość Szafranu Dr. Jacob's

Z powodu wysokich kosztów produkcji szafran jest bardzo czÄ™sto zastÄ™powany lub mieszany z kurkumÄ… i krokoszem. Mimo podobieÅ„stw w barwie, smak obu tych przypraw zdecydowanie różni siÄ™ od oryginaÅ‚u. Dr. Jacob's oferuje szafran najwyższej jakoÅ›ci.

Dobrej jakości szafran powinien charakteryzować się:

✓ zdecydowanym kolorem – od gÅ‚Ä™bokiego pomaraÅ„czu po bordowy (rubinowy),
✓ silnym aromatem,
✓ charakterystycznym, lekko ostrym i lekko gorzkawym smakiem,

Jakość szafranu można sprawdzić poprzez:

 

✓ wrzucenie go do ciepÅ‚ego mleka lub wody – wysokiej jakoÅ›ci szafran bÄ™dzie uwalniaÅ‚ barwnik stopniowo, przez kilka minut, a nie natychmiast,
✓ prawdziwy szafran ma nitki o różnym natężeniu barwy – nie majÄ… one jednolitego koloru,
✓ znamiona naturalnego szafranu bywajÄ… poÅ‚Ä…czone ze sobÄ… – tak jak na sÅ‚upku kwiatowym.


Szafran – znany i ceniony od tysiÄ…cleci

WÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci szafranu zostaÅ‚y docenione przez wspóÅ‚czesnÄ… medycynÄ™ i farmacjÄ™, zwÅ‚aszcza w krajach Azji Mniejszej, gdzie stosowanie tej roÅ›liny jako leku ma swojÄ… wielowiekowÄ… tradycjÄ™. Od wieków wierzono, że szafran wspomaga ukÅ‚ad trawienny, dziaÅ‚a uspokajajÄ…co, przeciwgorÄ…czkowo, napotnie i uspokajajÄ…co. Wzmacnia kobiece narzÄ…dy pÅ‚ciowe i reguluje cykl menstruacyjny.

Ocena możliwości jego stosowania w terapii wymaga jeszcze wielu badań, ale prowadzone obecnie badania naukowe potwierdzają, że zastosowanie lecznicze szafranu sprzed lat ma swoje uzasadnienie.


Sposób użycia:

szafran, jako przyprawa, jest bardzo ceniony w kuchni europejskiej, azjatyckiej i póÅ‚nocno-afrykaÅ„skiej. Poza aromatem nadaje szlachetny kolor i dlatego jest używany np. do produkcji sera, wyrobów cukierniczych, alkoholi. Znakomicie komponuje siÄ™ ze sÅ‚odyczami, potrawami  mlecznymi oraz potrawami z ryżu. Åšwietnie nadaje siÄ™ jako dodatek do kawy, czekolady, ciast. Przepisy na dania i napije z szafranem można znaleźć w internecie.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym miejscu z dala od promieni słonecznych.

 

 

A Bez-Vegan-G-L-S-C.png
bottom of page