top of page

Co czyni produkty z granatu Dr. Jacob's tak szczególnymi?

 

Metoda żywej fermentacji – czyli 100% przyswajalnoÅ›ci
 

Dr. Jacob’s Medical od ponad trzynastu lat bada wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci owocu granatu. Jako jeden z pierwszych instytutów w Niemczech, Austrii i Szwajcarii rozpoczÄ…Å‚ badania nad jego dziaÅ‚aniem zdrowotnym. Sok z granatu nie dziaÅ‚a równie korzystnie u wszystkich. Jest to zależne od zdolnoÅ›ci trawiennych, gÅ‚ównie od stanu flory jelitowej (Cerda et al., 2005), bo to bakterie jelitowe uwalniajÄ… Å‚atwe do wchÅ‚oniÄ™cia polifenole. PrzeÅ‚omem okazaÅ‚o siÄ™ odkrycie doktorów medycyny Karla O. Jacob’a i Ludwiga M. Jacob’a, którzy poddali sok z granatu fermentacji za pomocÄ… bakterii probiotycznych. To one wykonujÄ… pracÄ™ za nasz ukÅ‚ad trawienny i wyzwalajÄ… Å‚atwoprzyswajalne polifenole. Dlatego też produkty z granatu Dr. Jacob’s sÄ… tak efektywne, nawet u osób ze sÅ‚abym trawieniem.


Co daje metoda żywej fermentacji?
 

  • podnosi przyswajalność polifenoli praktycznie do 100 %, nawet u osób ze sÅ‚abym trawieniem,

  • uwalnia z soku ogromnÄ… ilość bioaktywnych polifenoli (patrz wykres poniżej),

  • bakterie prebiotyczne rozkÅ‚adajÄ… cukry zawarte w soku, co czyni tak przygotowane produkty bezpiecznymi dla cukrzyków,

  • w poÅ‚Ä…czeniu z metodÄ… zagÄ™szczania próżniowego i liofilizacji (suszenie przez zamrażanie) powoduje, że produkty Dr. Jacob’s zachowujÄ… peÅ‚nÄ… bioaktywność, staÅ‚Ä… ilość i różnorodność polifenoli oraz jakość Å›wieżych owoców!

​

​

Bogactwo polifenoli

 

10ml produktu Polifenum Forte zawiera aż 400 mg polifenoli, a GranaProstan to aż 300 mg tych  antyutleniaczy. Ich ilość przewyższa ponad 25 razy zawartość polifenoli w Å›wieżo wyciÅ›niÄ™tym soku z granatu i ponad 75 razy ilość polifenoli w dobrym czerwonym winie lub zielonej herbacie (Gil et al., 2000; Seeram et al., 2008). Przedstawia to poniższy wykres.

 

Jak nie stracić efektu fermentacji?

 

Bogate w polifenole, przefermentowane produkty

z granatu są wartościowym uzupełnieniem codziennej diety i mogą znacząco przyczynić się do utrzymania zdrowia. Jednak stosując je niewłaściwie można stracić korzystne efekty, jakie przynoszą.


Produkty z granatu najlepiej spożywać 15 min przed lub 2 godziny po posiÅ‚ku zawierajÄ…cym produkty mleczne, biaÅ‚kowe i tÅ‚uszcze zwierzÄ™ce (mogÄ… one spowodować znacznÄ… utratÄ™ korzystnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci i efektów). Produkty z granatu Dr. Jacob’s można rozpuszczać w sokach owocowych lub warzywnych.

​

​

Inne zalety produktów z granatu Dr. Jacob's

 

Ekonomia – na pierwszy rzut oka przefermentowane produkty Dr. Jacob’s mogÄ… nie wydać siÄ™ tanie, np.: butelka 500 ml GranaFerment ma cenÄ™ ok. 150 zÅ‚. Jednakże, zawiera ona zagÄ™szczony sok z ok. 50 dojrzaÅ‚ych na sÅ‚oÅ„cu granatów (w sklepie cena jednego owocu to ok. 5 – 8 zÅ‚ x 50 szt. = 250 – 400 zÅ‚). Koncentraty Dr. Jacob’s sÄ… przefermentowane, co sprawia, że w 10 ml majÄ… gwarantowane min. 300 mg w peÅ‚ni przyswajalnych polifenoli – Å›wieży sok z granatu (niepasteryzowany) ma ich tylko ok. 20 mg.


100% soku z granatu – każda partia koncentratu z granatu używana do tworzenia produktów Dr. Jacob’s jest badana przez niezależne laboratoria na obecność ewentualnych domieszek innych soków (wiÅ›nia, porzeczka, itp.). Daje to nam i klientom pewność posiadania peÅ‚nowartoÅ›ciowych i efektywnie dziaÅ‚ajÄ…cych produktów.


Ekologia i czystość – każda partia granatów używana w produktach Dr. Jacob’s badana jest na obecność pestycydów. Owoce zbierane sÄ… na czystych ekologicznie plantacjach i zrywane sÄ… tylko, kiedy w peÅ‚ni dojrzejÄ….


Na co zwrócić uwagÄ™ kupujÄ…c produkty z granatu?
 

Jakość i bioaktywność produktów z granatu jest bardzo różna. Zwróć uwagÄ™ czy:

 

  • koncentrat z granatu użyty w produkcie zostaÅ‚ przefermentowany – zdarzajÄ… siÄ™ producenci, którzy na opakowaniu produktu piszÄ… o zaletach przefermentowanego soku z granatu, jednakże w skÅ‚adzie produktu próżno go szukać. Jest to celowe wprowadzanie klienta w bÅ‚Ä…d! Ze wszystkich produktów

  • z granatu dostÄ™pnych na rynku jedynie te wytworzone przez Dr. Jacob’s uzyskane sÄ… bardzo trudnÄ… w zastosowaniu metodÄ… fermentacji.

  • sok z granatu jest sÅ‚odki – maÅ‚o kto zna smak czystego soku z granatu. Jest to drogi owoc i wielu producentów rozcieÅ„cza jego sok tanimi sokami z porzeczek czy wiÅ›ni i dodaje sÅ‚odziki. Jeżeli „100% sok z granatu” ma znajomy smak i nie jest cierpki, to znaczy, że jest to sok wieloowocowy i nie ma w nim wiele cierpkich polifenoli.

  • użyta zostaÅ‚a wysoka temperatura (pasteryzacja), która niszczy bioaktywność polifenoli. KupujÄ…c produkt w kapsuÅ‚kach sprawdź, czy zostaÅ‚ on uzyskany metodÄ… wysuszania przez zamrażanie. W przeciwnym razie może on być prawie nieaktywny biologicznie.

  • dodano konserwanty i „wypeÅ‚niacze” – wiele produktów dostÄ™pnych na rynku zawiera konserwanty (np. benzoesan sodu) oraz inne substancje, których obecność raczej trudno zaakceptować w produktach, które majÄ… utrzymywać zdrowie.

Wykres polifenole granat.jpg
bottom of page