top of page

Co czyni produkty z granatu Dr. Jacob's tak szczególnymi?

 

Metoda żywej fermentacji – czyli 100% przyswajalności
 

Dr. Jacob’s Medical od ponad trzynastu lat bada właściwości owocu granatu. Jako jeden z pierwszych instytutów w Niemczech, Austrii i Szwajcarii rozpoczął badania nad jego działaniem zdrowotnym. Sok z granatu nie działa równie korzystnie u wszystkich. Jest to zależne od zdolności trawiennych, głównie od stanu flory jelitowej (Cerda et al., 2005), bo to bakterie jelitowe uwalniają łatwe do wchłonięcia polifenole. Przełomem okazało się odkrycie doktorów medycyny Karla O. Jacob’a i Ludwiga M. Jacob’a, którzy poddali sok z granatu fermentacji za pomocą bakterii probiotycznych. To one wykonują pracę za nasz układ trawienny i wyzwalają łatwoprzyswajalne polifenole. Dlatego też produkty z granatu Dr. Jacob’s są tak efektywne, nawet u osób ze słabym trawieniem.


Co daje metoda żywej fermentacji?
 

  • podnosi przyswajalność polifenoli praktycznie do 100 %, nawet u osób ze słabym trawieniem,

  • uwalnia z soku ogromną ilość bioaktywnych polifenoli (patrz wykres poniżej),

  • bakterie prebiotyczne rozkładają cukry zawarte w soku, co czyni tak przygotowane produkty bezpiecznymi dla cukrzyków,

  • w połączeniu z metodą zagęszczania próżniowego i liofilizacji (suszenie przez zamrażanie) powoduje, że produkty Dr. Jacob’s zachowują pełną bioaktywność, stałą ilość i różnorodność polifenoli oraz jakość świeżych owoców!

Bogactwo polifenoli

 

10ml produktu Polifenum Forte zawiera aż 400 mg polifenoli, a GranaProstan to aż 300 mg tych  antyutleniaczy. Ich ilość przewyższa ponad 25 razy zawartość polifenoli w świeżo wyciśniętym soku z granatu i ponad 75 razy ilość polifenoli w dobrym czerwonym winie lub zielonej herbacie (Gil et al., 2000; Seeram et al., 2008). Przedstawia to poniższy wykres.

 

Jak nie stracić efektu fermentacji?

 

Bogate w polifenole, przefermentowane produkty

z granatu są wartościowym uzupełnieniem codziennej diety i mogą znacząco przyczynić się do utrzymania zdrowia. Jednak stosując je niewłaściwie można stracić korzystne efekty, jakie przynoszą.


Produkty z granatu najlepiej spożywać 15 min przed lub 2 godziny po posiłku zawierającym produkty mleczne, białkowe i tłuszcze zwierzęce (mogą one spowodować znaczną utratę korzystnych właściwości i efektów). Produkty z granatu Dr. Jacob’s można rozpuszczać w sokach owocowych lub warzywnych.

Inne zalety produktów z granatu Dr. Jacob's

 

Ekonomia – na pierwszy rzut oka przefermentowane produkty Dr. Jacob’s mogą nie wydać się tanie, np.: butelka 500 ml GranaFerment ma cenę ok. 150 zł. Jednakże, zawiera ona zagęszczony sok z ok. 50 dojrzałych na słońcu granatów (w sklepie cena jednego owocu to ok. 5 – 8 zł x 50 szt. = 250 – 400 zł). Koncentraty Dr. Jacob’s są przefermentowane, co sprawia, że w 10 ml mają gwarantowane min. 300 mg w pełni przyswajalnych polifenoli – świeży sok z granatu (niepasteryzowany) ma ich tylko ok. 20 mg.


100% soku z granatu – każda partia koncentratu z granatu używana do tworzenia produktów Dr. Jacob’s jest badana przez niezależne laboratoria na obecność ewentualnych domieszek innych soków (wiśnia, porzeczka, itp.). Daje to nam i klientom pewność posiadania pełnowartościowych i efektywnie działających produktów.


Ekologia i czystość – każda partia granatów używana w produktach Dr. Jacob’s badana jest na obecność pestycydów. Owoce zbierane są na czystych ekologicznie plantacjach i zrywane są tylko, kiedy w pełni dojrzeją.


Na co zwrócić uwagę kupując produkty z granatu?
 

Jakość i bioaktywność produktów z granatu jest bardzo różna. Zwróć uwagę czy:

 

  • koncentrat z granatu użyty w produkcie został przefermentowany – zdarzają się producenci, którzy na opakowaniu produktu piszą o zaletach przefermentowanego soku z granatu, jednakże w składzie produktu próżno go szukać. Jest to celowe wprowadzanie klienta w błąd! Ze wszystkich produktów

  • z granatu dostępnych na rynku jedynie te wytworzone przez Dr. Jacob’s uzyskane są bardzo trudną w zastosowaniu metodą fermentacji.

  • sok z granatu jest słodki – mało kto zna smak czystego soku z granatu. Jest to drogi owoc i wielu producentów rozcieńcza jego sok tanimi sokami z porzeczek czy wiśni i dodaje słodziki. Jeżeli „100% sok z granatu” ma znajomy smak i nie jest cierpki, to znaczy, że jest to sok wieloowocowy i nie ma w nim wiele cierpkich polifenoli.

  • użyta została wysoka temperatura (pasteryzacja), która niszczy bioaktywność polifenoli. Kupując produkt w kapsułkach sprawdź, czy został on uzyskany metodą wysuszania przez zamrażanie. W przeciwnym razie może on być prawie nieaktywny biologicznie.

  • dodano konserwanty i „wypełniacze” – wiele produktów dostępnych na rynku zawiera konserwanty (np. benzoesan sodu) oraz inne substancje, których obecność raczej trudno zaakceptować w produktach, które mają utrzymywać zdrowie.

Wykres polifenole granat.jpg
bottom of page