top of page
DHA-EPA + Witamina E Dr Jacobs 1.jpg

DHA-EPA + Witamina E

 

suplement diety

 

zawartość netto: 250 ml

50 porcji

 

✓ Wysoko skoncentrowane kwasy tłuszczowe DHA i EPA (250 mg na porcję)

✓ DHA i EPA już rozpuszczone w najwyższej jakości

    oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia

✓ Z mieszanką naturalnych tokoferoli z roślin (witamina E)

✓ DHA i EPA uzyskane z alg (produkt wegański)
 

Kwasy tłuszczowe omega-3 z alg

DHA i EPA to bardzo ważne dla zdrowia długołańcuchowe kwasy omega-3. Ich pełne nazwy to: kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA). Są one niezbędnymi składnikami budulcowymi – są niezastąpionym elementem konstrukcyjnym wszystkich komórek organizmu. Należy je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm nie ma zdolności wytwarzania w odpowiedniej ilości tych kwasów. Suplementacja DHA jest szczególnie ważna przy spożywaniu niewielkiej ilości ryb (główne źródło DHA).

 

DHA-EPA + Witamina E to jeden z niewielu produktów na rynku, które mogą stosować także wegetarianie oraz weganie. Algi są zdrową, roślinną alternatywą jako źródło ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Olej w DHA-EPA uzyskany jest z mikroalg Schizochytrium sp., a nie z odpadów przy przetwarzaniu ryb. Algi są hodowane w czystych ekologicznie zbiornikach, co eliminuje możliwość zanieczyszczenia metalami ciężkimi.

 

DHA odgrywa bardzo ważną rolę w budowie mózgu i narządu wzroku, szczególnie u płodu i małego dziecka - w centralnym układzie nerwowym i siatkówce oka stanowi aż ok 30% fosfolipidów. Spożywanie DHA jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią.

 

Kwasy DHA i EPA mają naukowo udowodniony wpływ na organizm:

 

– DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu (przy codziennym spożyciu 250 mg DHA),

– DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia (przy codziennym spożyciu 250 mg DHA),
– EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca (przy codziennym spożyciu 250 mg DHA i EPA).

 

Spożywanie kwasów DHA i EPA jest ważne dla kobiet w ciąży i karmiących piersią:

 

– dla rozwoju układu nerwowego dziecka (funkcje psychoruchowe i intelektualne),
– w celu prawidłowego rozwoju i funkcjonowania narządu wzroku u dziecka.

 


Witamina E

5 ml produktu DHA-EPA + Witamina E zawiera ok. 90 mg naturalnych tokoferoli (witamina E). W przeliczeniu na ekwiwalent witaminy E daje to ok. 36 mg witaminy E.

 

Witamina E (mieszanka tokoferoli) chroni komórki przed stresem oksydacyjnym – działaniem wolnych rodników tlenowych, które są jedną z głównych przyczyn starzenia się komórek.

Szczególną cechą produktu jest połączenie wszystkich rodzajów naturalnych tokoferoli, z których ok. 50% stanowi gamma-tokoferol (suplementy diety najczęściej zawierają tylko alfa-tokoferol).

 

Dzienne spożycie 7,5 ml produktu DHA-EPA + Witamina E wspiera również utrzymanie prawidłowych funkcji mózgu i prawidłowego widzenia.

 

 

Składniki:

oliwa z oliwek extra virgin (88%), olej bogaty w DHA i EPA z mikroalg Schizochytrium sp. (10%), mieszanka tokoferoli (2%), olejek cytrusowy.
 

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia:

5-10 ml (1-2 łyżeczki). Należy polewać sałatki, potrawy (nie gorące, o temperaturze umożliwiającej spożywanie).

Kobiety w ciąży i matki karmiące: 5 ml.

Produkt nieodpowiedni dla dzieci i młodzieży.

 

Nie podgrzewać powyżej 40°C!

 

Po otwarciu spożyć w ciągu 10 tygodni.


Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w miejscu chłodnym i z dala od promieni słonecznych. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.

A Bez-Vegan-G-L-S-C.png
DHA-EPA + Witamina E Dr Jacobs 1.jpg
bottom of page