top of page

DHA-EPA

suplement diety

olej z mikroalg Schizochytrium sp. bogaty

w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3

 

produkt wegański

 

dla funkcji mózgu, oczu, serca, koncentracji,

pamięci, kobiet w ciąży i dzieci

 

zawartość netto: 39 g

​

60 kapsułek (na 30 lub 60 porcji)

 

Nienasycone kwasy tÅ‚uszczowe DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy) to jedne z niezbÄ™dnych skÅ‚adników budulcowych – sÄ… niezastÄ…pionym elementem konstrukcyjnym wszystkich komórek organizmu. Należy je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm nie ma zdolnoÅ›ci wytwarzania w odpowiedniej iloÅ›ci tych kwasów. Suplementacja DHA jest szczególnie ważna przy spożywaniu niewielkiej iloÅ›ci ryb (gÅ‚ówne źródÅ‚o DHA).

 

DHA-EPA to jeden z niewielu produktów na rynku, które mogÄ… stosować także wegetarianie i weganie. Algi sÄ… zdrowÄ…, roÅ›linnÄ… alternatywÄ… jako źródÅ‚o ważnych dla zdrowia kwasów tÅ‚uszczowych Omega-3. Olej w DHA-EPA uzyskany jest z mikroalg Schizochytrium sp. Tylko jedna kapsuÅ‚ka DHA-EPA zawiera aż 250mg kwasów DHA oraz EPA w proporcji 2:1 (ok. 167 mg DHA, ok. 83 mg EPA).


DHA odgrywa bardzo ważnÄ… rolÄ™ w budowie mózgu i narzÄ…du wzroku, szczególnie u pÅ‚odu i maÅ‚ego dziecka - w centralnym ukÅ‚adzie nerwowym i siatkówce oka stanowi aż ok 30% fosfolipidów. Spożywanie DHA jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży i matek karmiÄ…cych piersiÄ….

 

Kwasy DHA i EPA mają naukowo udowodniony wpływ na organizm:

 

– DHA przyczynia siÄ™ do utrzymania prawidÅ‚owego funkcjonowania mózgu (przy codziennym spożyciu 250 mg DHA),

– DHA przyczynia siÄ™ do utrzymania prawidÅ‚owego widzenia (przy codziennym spożyciu 250 mg DHA),
– EPA i DHA przyczyniajÄ… siÄ™ do prawidÅ‚owego funkcjonowania serca (przy codziennym spożyciu 250 mg DHA i EPA).

 

Spożywanie kwasów DHA i EPA jest ważne dla kobiet w ciąży i karmiÄ…cych piersiÄ…:

 

– dla rozwoju ukÅ‚adu nerwowego dziecka (funkcje psychoruchowe i intelektualne),
– w celu prawidÅ‚owego rozwoju i funkcjonowania narzÄ…du wzroku u dziecka.

 

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia:
1 - 2 kapsułki wraz z posiłkiem.

Kobiety w ciąży i matki karmiące: kapsułka.

Produkt nieodpowiedni dla dzieci i młodzieży.

 

Składniki: olej z mikroalg Schizochytrium sp. (73%) bogaty w DHA i EPA, skrobia modyfikowana, substancja utrzymująca wilgoć: gliceryna; substancja zagęszczająca: karagen; regulator kwasowości fosforan disodowy, przeciwutleniacz: ekstrakty o wysokiej zawartości tokoferolu.

​

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciÄ…gu dnia! Przechowywać w szczelnie zamkniÄ™tym opakowaniu w miejscu chÅ‚odnym (15-25°C) i suchym , w sposób niedostÄ™pny dla maÅ‚ych dzieci. Chronić przed Å›wiatÅ‚em sÅ‚onecznym. Suplement diety nie może być stosowany jako zamiennik (substytut) zrównoważonej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia sÄ… ważne.

DHA-EPA Dr Jacobs 01.jpg
DHA-EPA Dr Jacobs tabela.jpg
A Bez-Vegan-G-L-S-C.png

* w zwiÄ…zku z nieporozumieniami powstaÅ‚ymi ostatnio wokóÅ‚ karagenu - wyjaÅ›niamy:

 

Karagen powstaje z ekstrakcji czerwonych alg morskich, które mogÄ… tworzyć w roztworach wodnych lepkie koloidy lub żele. Karagen wystÄ™puje w strukturze wodorostów o nazwie Gigartina species.

 

Dopuszczalna dzienna dawka karagenu dla dorosÅ‚ej osoby to 75 mg/kg masy ciaÅ‚a. Oznacza to, że kobieta ważąca 60 kilogramów, może bezpiecznie spożyć maksymalnie ok. 4,5 gramów karagenu dziennie, ale wedÅ‚ug ogólnych zaleceÅ„ Åšwiatowej Organizacji Zdrowia, dopuszczalne dzienne spożycie nie powinno przekraczać 3,5 gramów na osobÄ™.W naszym produkcie karagen wystÄ™puje w iloÅ›ciach Å›ladowych.

 

Jak wszystko, także i karagen można przedawkować - w takim przypadku może on powodować problemy trawienne i wzdÄ™cia. Niestety może to grozić nawet owrzodzeniem jelita np. wrzodziejÄ…cym zapaleniem jelita grubego (stÄ…d też niektórzy dochodzÄ… do wniosku, że w dalekiej perspektywie może on być przyczynÄ… nowotworów jelita grubego). Jednak nim dopuszczono karagen do zastosowania w technologii żywnoÅ›ci, zostaÅ‚ on dokÅ‚adnie przebadany oraz specjaliÅ›ci WHO zapewniajÄ…, że jako dodatek żywieniowy jest on w peÅ‚ni bezpieczny. Przemawia za tym fakt, że zawarte w wysuszonych plechach karageniny sÄ… używane w chorobie wrzodowe.

Karagen zostaÅ‚ zatwierdzony do spożycia po raz pierwszy w 1961 roku. Od tamtej pory toczÄ… siÄ™ dyskusje, czy jest bezpieczny dla zdrowia. Wielokrotnie wnioskowano o jego wycofanie z dodatków do żywnoÅ›ci. Ale karagen wystÄ™puje w dwóch formach – zdegradowanej – która nie jest dopuszczona do spożycia oraz niezdegradowanej tzw. karagen natywny, który wedÅ‚ug badaÅ„ jest bezpieczny.

 

źródÅ‚o: Kuchnia.wp.pl

 

bottom of page