DHA-EPA
suplement diety
olej z mikroalg Schizochytrium sp. bogaty
w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3
produkt wegański
dla funkcji mózgu, oczu, serca, koncentracji,
pamięci, kobiet w ciąży i dzieci
zawartość netto: 39 g
60 kapsułek (na 30 lub 60 porcji)
Nienasycone kwasy tłuszczowe DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy) to jedne z niezbędnych składników budulcowych – są niezastąpionym elementem konstrukcyjnym wszystkich komórek organizmu. Należy je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm nie ma zdolności wytwarzania w odpowiedniej ilości tych kwasów. Suplementacja DHA jest szczególnie ważna przy spożywaniu niewielkiej ilości ryb (główne źródło DHA).
DHA-EPA to jeden z niewielu produktów na rynku, które mogą stosować także wegetarianie i weganie. Algi są zdrową, roślinną alternatywą jako źródło ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Olej w DHA-EPA uzyskany jest z mikroalg Schizochytrium sp. Tylko jedna kapsułka DHA-EPA zawiera aż 250mg kwasów DHA oraz EPA w proporcji 2:1 (ok. 167 mg DHA, ok. 83 mg EPA).
DHA odgrywa bardzo ważną rolę w budowie mózgu i narządu wzroku, szczególnie u płodu i małego dziecka - w centralnym układzie nerwowym i siatkówce oka stanowi aż ok 30% fosfolipidów. Spożywanie DHA jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią.
Kwasy DHA i EPA mają naukowo udowodniony wpływ na organizm:
– DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu (przy codziennym spożyciu 250 mg DHA),
– DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia (przy codziennym spożyciu 250 mg DHA),
– EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca (przy codziennym spożyciu 250 mg DHA i EPA).
Spożywanie kwasów DHA i EPA jest ważne dla kobiet w ciąży i karmiących piersią:
– dla rozwoju układu nerwowego dziecka (funkcje psychoruchowe i intelektualne),
– w celu prawidłowego rozwoju i funkcjonowania narządu wzroku u dziecka.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia:
1 - 2 kapsułki wraz z posiłkiem.
Kobiety w ciąży i matki karmiące: kapsułka.
Produkt nieodpowiedni dla dzieci i młodzieży.
Składniki: olej z mikroalg Schizochytrium sp. (73%) bogaty w DHA i EPA, skrobia modyfikowana, substancja utrzymująca wilgoć: gliceryna; substancja zagęszczająca: karagen; regulator kwasowości fosforan disodowy, przeciwutleniacz: ekstrakty o wysokiej zawartości tokoferolu.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia! Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w miejscu chłodnym (15-25°C) i suchym , w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem słonecznym. Suplement diety nie może być stosowany jako zamiennik (substytut) zrównoważonej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.



* w związku z nieporozumieniami powstałymi ostatnio wokół karagenu - wyjaśniamy:
Karagen powstaje z ekstrakcji czerwonych alg morskich, które mogą tworzyć w roztworach wodnych lepkie koloidy lub żele. Karagen występuje w strukturze wodorostów o nazwie Gigartina species.
Dopuszczalna dzienna dawka karagenu dla dorosłej osoby to 75 mg/kg masy ciała. Oznacza to, że kobieta ważąca 60 kilogramów, może bezpiecznie spożyć maksymalnie ok. 4,5 gramów karagenu dziennie, ale według ogólnych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, dopuszczalne dzienne spożycie nie powinno przekraczać 3,5 gramów na osobę.W naszym produkcie karagen występuje w ilościach śladowych.
Jak wszystko, także i karagen można przedawkować - w takim przypadku może on powodować problemy trawienne i wzdęcia. Niestety może to grozić nawet owrzodzeniem jelita np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (stąd też niektórzy dochodzą do wniosku, że w dalekiej perspektywie może on być przyczyną nowotworów jelita grubego). Jednak nim dopuszczono karagen do zastosowania w technologii żywności, został on dokładnie przebadany oraz specjaliści WHO zapewniają, że jako dodatek żywieniowy jest on w pełni bezpieczny. Przemawia za tym fakt, że zawarte w wysuszonych plechach karageniny są używane w chorobie wrzodowe.
Karagen został zatwierdzony do spożycia po raz pierwszy w 1961 roku. Od tamtej pory toczą się dyskusje, czy jest bezpieczny dla zdrowia. Wielokrotnie wnioskowano o jego wycofanie z dodatków do żywności. Ale karagen występuje w dwóch formach – zdegradowanej – która nie jest dopuszczona do spożycia oraz niezdegradowanej tzw. karagen natywny, który według badań jest bezpieczny.
źródło: Kuchnia.wp.pl