
Błonnik z Akacji
Rozpuszczalny prebiotyczny błonnik pokarmowy
Środek spożywczy z wysoką zawartością błonnika pokarmowego
zawartość netto: 500 g
83 porcje
0,90 gr za dzienną porcję błonnika
Błonnik z Akacji Dr. Jacob’s pozyskany z soku dzikich akacji
Produkt wegański.
✓ Naturalny, rozpuszczalny błonnik
✓ Wspomaga prawidłowe trawienie*
✓ Nadaje się również dla osób z nadwrażliwością na FODMAP*
✓ Uniwersalny, bezwonny i bezsmakowy
✓ Zbierane ręcznie, bez obróbki chemicznej
✓ Dr. Jacob's – markowa jakość od 1997 r
✓ Wegańskie
Błonnik jest niezbędnym składnikiem zbilansowanej diety i jest ważny dla wielu funkcji w naszym organizmie – od odżywania pożytecznych bakterii jelitowych, poprzez wspomaganie perystaltyki jelit, po dobre samopoczucie. Przez długi czas nie przywiązywano dużej wagi do błonnika, ponieważ ludzie nie posiadają enzymu potrzebnego do trawienia błonnika. Myślano, że albo przechodzi on przez jelita w postaci niestrawionej (błonnik nierozpuszczalny), albo „jedynie” odżywia florę jelitową (błonnik rozpuszczalny).
Zrównoważona dieta bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste dostarcza nam tej ważnej substancji roślinnej. Jednakże, wiele osób nie spożywa odpowiedniej ilości błonnika. Produkt Błonnik z Akacji Dr. Jacob’s pomaga zapewnić odpowiednią ilość wartościowego błonnika rozpuszczalnego.
Błonnik z akacji (guma arabska)*
✓ Wspomaga utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi
✓ Wspomaga pracę jelit
✓ Pomaga zmniejszać dolegliwości żołądkowo-jelitowe
✓ Sprzyja wytwarzaniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) w przewodzie pokarmowym
✓ Sprzyja utrzymaniu prawidłowego pH przewodu pokarmowego
✓ Sprzyja utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi
✓ Zmniejsza odpowiedź glikemiczną po posiłku
✓ Wspomaga utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu LDL we krwi
✓ Sprzyja utrzymaniu prawidłowej zawartości azotu w kale i poziomu mocznika we krwi
✓ Sprzyja zmniejszaniu liczby potencjalnie patogennych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym
* EFSA, Pending List
Błonnik z Akacji Dr. Jacob’s
Błonnik akacjowy jest bezwonny i bezsmakowy, można go łatwo dodawać do posiłków i napojów, nie powodując żadnych nieprzyjemnych doznań w ustach, żołądku ani jelitach.
Wystarczy 1 łyżka błonnika akacjowego dziennie, aby zapewnić zalecane spożycie błonnika. Spożywając 2 łyżki produktu Błonnik z Akacji Dr. Jacob’s w naturalny sposób wspomagasz swoje trawienie, ponieważ dzięki zawartości wapnia przyczynia się on do prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych w jelitach.
Rozpuszczalny błonnik (arabinogalaktan, guma arabska) do naszego produktu Błonnik z Akacji Dr. Jacob’s pozyskiwany jest bez obróbki chemicznej z soku dzikich drzew akacjowych rosnących w regionie Sahelu. Zbieranie go jest tam wielowiekową tradycją. Nasz dostawca – społecznie zaangażowana firma rodzinna – zajmuje się zarówno zarządzaniem drzewami akacjowymi, jak i lokalnymi projektami mającymi na celu walkę z ubóstwem i promocję lokalnego przemysłu. Pielęgnacja i zbiór drzew akacjowych zapewniają stały dochód mieszkańcom biednych obszarów wiejskich oraz stanowią istotną zachętę do ochrony i zachowania tych cennych drzew, które stanowią największą barierę uniemożliwiającą dalszą ekspansję Sahary. Dlatego z każdą łyżką błonnika akacjowego nie tylko robisz coś dobrego dla siebie, ale także wspierasz ochronę przyrody i utrzymanie wielu rodzin.


Błonnik z Akacji Dr. Jacob’s nie powoduje wzdęć
Wiele osób chciałoby zwiększyć spożycie błonnika, ale powoduje on u nich wzdęcia wywołane procesami fermentacji błonnika w jelitach. Rozpuszczalny błonnik akacjowy jest doskonałym rozwiązaniem, ponieważ arabinogalaktany nie należą do kategorii fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli – FODMAP.*
* FODMAP to skrót od angielskiego terminu Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols, czyli „fermentujące oligo- di- i monosacharydy oraz poliole”. Określa grupę fermentujących węglowodanów, których organizm nie jest w stanie rozłożyć i wchłonąć w jelicie cienkim.
Ile błonnika potrzebujemy?
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny zaleca osobom dorosłym spożywanie codziennie ok. 25g błonnika. Francuski urząd French Food Safety Agency oraz niemieckie German Nutrition Society zalecają 30g błonnika na dobę. W USA i Kanadzie zalecane spożycie błonnika dla kobiet to 25g, a dla mężczyzn 38g.

Osoby odżywiające się jedynie lub głównie pokarmami roślinnymi, szczególnie przy spożyciu produktów pełnoziarnistych, spożywają dziennie ok. 30-40 gram błonnika. [1]
[1] Clarys, P., Deliens, T., Huybrechts, I., Deriemaeker, P., Vanaelst, B., De Keyzer, W., Hebbelinck, M., & Mullie, P. (2014). Comparison of nutritional quality of the vegan, vegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian and omnivorous diet. Nutrients, 6(3), 1318–1332.
Błonnik a zdrowie
Błonnik rozpuszczalny wpływa na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu LDL we krwi (w tym jego obniżenie przy nadmiarze). Taki efekt obserwuje się przy spożyciu około min. 6g błonnika na dzień. Błonnik wiąże kwasy żółciowe w jelicie cienkim i zwiększa ich wydalanie z kałem.
Wysokie spożycie błonnika pokarmowego wpływa na obniżenie poziomu glukozy i insuliny we krwi po spożytym posiłku. Powoduje on także zwiększenie wrażliwości na insulinę. Błonnik może spowalniać wzrost poziomu glukozy we krwi, ponieważ spowalnia wchłanianie składników odżywczych w jelitach. [2]
[2] Pereira, M. A., Jacobs Jr, D. R., Pins, J. J., Raatz, S. K., Gross, M. D., Slavin, J. L., & Seaquist, E. R. (2002). Effect of whole grains on insulin sensitivity in overweight hyperinsulinemic adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 75(5), 848–855.
Odpowiednie spożycie błonnika jest jednym z czynników zapobiegających rozwojowi otyłości. Jest tak, ponieważ posiłek z dużą zawartością błonnika daje szybciej poczucie nasycenia. Dzięki temu jemy mniej i spożywamy mniej kalorii. Ponadto, błonnik spowalnia opróżnianie żołądka, więc czujemy się syci dłużej. Spożywanie błonnika polecane jest dla utrzymania prawidłowej wagi oraz przy redukcji nadmiernej masy ciała. [3]
[3] Anderson, J. W., Baird, P., Davis Jr, R. H., Ferreri, S., Knudtson, M., Koraym, A., Waters, V., & Williams, C. L. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews, 67(4), 188–205.
Błonnik pokarmowy jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Frakcje błonnika, które ulegają fermentacji w jelicie grubym, zwiększają ilość obecnych w nim korzystnych dla zdrowia bakterii. Ponadto, działają jako prebiotyki, czyli odżywiają ważną dla zdrowia mikrobiotę jelitową. Wspierają wzrost bakterii pożytecznych dla zdrowia, redukując liczbę gatunków o potencjalnie niekorzystnym wpływie.[4]
[4] Roberfroid, M. B. (2005). Introducing inulin-type fructans. British Journal of Nutrition, 93(S1), S13–S25. https://doi.org/10.1079/BJN20041350
Błonnik nierozpuszczalny pozytywnie wpływa na zwiększenie masy stolca. A co za tym idzie, przyczynia się do regularności wypróżniania.[3]
Dodatkowo, błonnik może również zmniejszać ryzyko wystąpienia stanów zapalnych jelit poprzez utrzymanie zdrowej tkanki jelitowej i zapobiega przewlekłemu stanowi zapalnemu. Dlatego też, dieta bogata w błonnik jest kluczowym elementem dbania o zdrowie jelit.
Błonnik pokarmowy obniża stężenie substancji toksycznych w kale. Co więcej, skraca czas przebywania tych związków w okrężnicy. Niektóre rodzaje błonnika powodują produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Te substancje wykazują działanie ochronne dla jelita grubego.[3]
[3] Anderson, J. W., Baird, P., Davis Jr, R. H., Ferreri, S., Knudtson, M., Koraym, A., Waters, V., & Williams, C. L. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews, 67(4), 188–205.
Wykazano, że stan naszej mikrobioty jelitowej ma związek ze stanem psychicznym. Ustalono m.in. związek pomiędzy dietą ubogą w błonnik a występowaniem objawów depresyjnych – jeśli nie spożywamy odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, w jelitach może zmniejszyć się ilość bakterii, które działają przeciwzapalne. Jeżeli spowoduje to powstawanie częstych lub przewlekłych stanów zapalnych w jelitach, może to wpłynąć na rozwój depresji i stanów lękowych.[5]
[5] Ramin, S., Mysz, M. A., Meyer, K., Capistrant, B., Lazovich, D., & Prizment, A. (2020). A prospective analysis of dietary fiber intake and mental health quality of life in the Iowa Women’s Health Study. Maturitas, 131, 1–7.
Co więcej, okazało się, że dieta bogata w błonnik może zmniejszyć przepuszczalność błony śluzowej jelit, a to powoduje zmniejszenie wytwarzania substancji prozapalnych. Wówczas zwiększa się produkcja neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina, a takie substancje pomagają utrzymać dobre samopoczucie lub zmniejszają objawy depresyjne. [6].
[6] Swann, O. G., Kilpatrick, M., Breslin, M., & Oddy, W. H. (2020). Dietary fiber and its associations with depression and inflammation. Nutrition Reviews, 78(5), 394–411.
Składniki: 100% włókno akacjowe (guma arabska).
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1 – 3 razy dziennie łyżkę stołową produktu (6g) wymieszaj z napojem, jogurtem, koktajlem, musli, zupą.
Zadbaj o zróżnicowaną i zbilansowaną dietę oraz prowadź zdrowy tryb życia.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Pakowane w Niemczech.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia! Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem słonecznym. Suplement diety nie może być stosowany jako zamiennik (substytut) zrównoważonej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.
