Bacillus subtilis+
Nattokinaza K2
suplement diety
proszek
zawartość netto: 18g
60 kapsułek- 60 porcji
​
Składniki dla odżywienia jelit
oraz dla wzmocnienia odporności
​
​
​
Kompleks naturalnych skÅ‚adników odżywczych dla odpornoÅ›ci oraz odżywienia i pielÄ™gnacji bÅ‚ony Å›luzowej jelit.
Bacillus subtilis+ Nattokinaza K2 – dla ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego (1) oraz prawidÅ‚owej krzepliwość krwi (2)
​
Unikalne poÅ‚Ä…czenie bakterii Bacillus subtilis, enzymu nattokinazy oraz mikroelementów dla ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego (1)
​
✓ SkÅ‚adniki dla naczyÅ„ krwionoÅ›nych (3) i ochrony komórek (4), ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego (1) oraz bÅ‚on Å›luzowych (jelit, dróg oddechowych) (5)
✓ Z witaminą K2 (all-trans MK-7) dla prawidłowego krzepnięcia krwi
✓ Z bardzo dobrze zbadanym i wysoce stabilnym szczepem bakterii Bacillus subtilis CU1
✓ Nattokinaza o wysokiej aktywności enzymatycznej
✓ Witamina A, witamina C z wiśni aceroli oraz cynk
✓ Ilość na 30-60 dni
Bacillus subtilis
​
Bacillus subtilis to bakteria naturalnie wystÄ™pujÄ…ca w jelicie czÅ‚owieka. Zastosowany szczep bakterii Bacillus subtilis CU1 jest bardzo dobrze przebadany i bardzo stabilny. Bacillus subtilis ma wysokÄ… odporność na kwas żoÅ‚Ä…dkowy, dziÄ™ki czemu bakterie mogÄ… przejść przez przewód pokarmowy prawie bez straty.
​
Bacillus subtilis jest od pewnego czasu przedmiotem wielu badań naukowych, ponieważ coraz bardziej odkrywa się jej znaczenie dla organizmu człowieka. Kapsułka produktu Bacillus subtilis+ Nattokinaza K2 zawiera 2,5 miliarda żywych bakterii Bacillus subtilis.
Nattokinaza
​
Nattokinaza to enzym, który, wystÄ™puje w dużej iloÅ›ci w tradycyjnej japoÅ„skiej potrawie natto. Enzym jest wytwarzany podczas fermentacji soi przy użyciu szczepu bakteryjnego Bacillus subtilis natto. Bakterie wytwarzajÄ… enzym, aby móc trawić biaÅ‚ka sojowe. SprawiajÄ… one też, że w natto jest dużo witaminy K2.
​
Nattokinaza, zawarta w produkcie Bacillus subtilis+ Nattokinaza K2, charakteryzuje się wysoką aktywnością enzymatyczną. Kapsułka Bacillus subtilis+ Nattokinaza K2 zawiera 50 mg nattokinazy. Ilość ta odpowiada 1000 FU - FU to jednostka miary aktywności enzymu, FU z ang. "fiber degradation unit"- jednostka degradacji fibryny.
Ważne mikroskładniki odżywcze dla naczyń krwionośnych (3), krzepnięcia krwi (2), układu odpornościowego (1) i błon śluzowych (5)
​
Bacillus subtilis+ Nattokinaza K2 zawiera witaminÄ™ K w postaci dÅ‚ugoÅ‚aÅ„cuchowej witaminy K2 (all-trans MK-7). Witamina K2 MK-7 jest najbardziej aktywnÄ… biologicznie formÄ… witaminy K i charakteryzuje siÄ™ znacznie lepszÄ… stabilnoÅ›ciÄ… (okres póÅ‚trwania ok. 3 dni) niż witamina K1 (1-2 godziny). Niestety witamina K2 praktycznie nie wystÄ™puje w pokarmach. Jest jej dużo w tradycyjnej japoÅ„skiej potrawie natto, która skÅ‚ada siÄ™ z fermentowanej soi.​
​
Witamina K2 wspomaga prawidÅ‚owe krzepniÄ™cie krwi, umożliwiajÄ…c tworzenie zarówno czynników krzepniÄ™cia, jak i czynników przeciwkrzepliwych, zwÅ‚aszcza biaÅ‚ka S.
​Bacillus subtilis+ Nattokinaza K2 zawiera również mikroelementy, witaminÄ™ A, witaminÄ™ C i cynk, które sÄ… ważne dla ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego.
​
Witamina A przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania błon śluzowych (np. w jelitach i drogach oddechowych). Przyjmowanie witaminy A jako retinolu (bioaktywnej formy witaminy A) ma sens, ponieważ tylko niewielka część prowitaminy A (beta-karotenu) znajdującego się w warzywach oraz owocach jest przekształcana w aktywną formę witaminy A.
​
Witamina C oraz cynk majÄ… dziaÅ‚anie antyutleniajÄ…ce i chroniÄ… komórki przed stresem oksydacyjnym. Witamina C wspiera również prawidÅ‚owe tworzenie kolagenu potrzebnego dla dobrego funkcjonowania naczyÅ„ krwionoÅ›nych.
​
Jedna kapsułka Bacillus subtilis+ Nattokinaza K2 zawiera:
​
240 μg witaminy A (jako ekwiwalent retinolu),
18 μg witaminy K2 (all-trans MK-7),
24 mg witaminy C,
5 mg cynku.
Składniki odżywcze zawarte w Bacillus subtilis+ Nattokinaza K2 mają naukowo udowodnione działanie na prawidłowe funkcje organizmu:
​
(1) Wspomaganie pracy ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowego – witamina A, witamina C, cynk
(2) Wspomaganie prawidÅ‚owej krzepliwość krwi – witamina K
(3) Wspieranie tworzenia kolagenu dla prawidÅ‚owego funkcjonowania naczyÅ„ krwionoÅ›nych – witamina C
Wspomaganie ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym – witamina C i cynk
(5) Wspomaganie utrzymania prawidÅ‚owego stanu bÅ‚on Å›luzowych (np. w jelitach i drogach oddechowych) – witamina A
Porcja zalecana do spożycia w ciÄ…gu dnia: 1–2 kapsuÅ‚ki. Na pusty żoÅ‚Ä…dek rano lub wieczorem.
​
UWAGA: Produkt nie powinien być spożywany przez osoby przyjmujÄ…ce Å›rodki przeciwzakrzepowe zawierajÄ…ce antagonistów witaminy K (np. warfaryna i acenokumarol).
Składniki: ekstrakt z wiśni aceroli (39%), hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka roślinna), ekstrakt ze sfermentowanej soi (16%), Bacillus subtilis (8%), cytrynian cynku, węglan magnezu, octan retinylu, menachinon (witamina K2, all-trans MK-7).
​
Może zawierać Å›ladowe iloÅ›ci orzechów.
​
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Przechowywać w szczelnie zamkniÄ™tym opakowaniu w sposób niedostÄ™pny dla maÅ‚ych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.