Ahista
suplement diety
Składniki dla sprawnego trawienia, jelit
oraz przy nietolerancji histaminy
​
zawartość netto: 210 g
na 84 porcje
​
✓ Mikronizowana, diatomitowa ziemia okrzemkowa i naturalny wapń z alg
✓ Zawiera ekstrakt z kadzidłowca, perełkowca japońskiego i kwercetynę
✓ Ze specjalnymi właściwościami wiążącymi toksyny
✓ Produkt wegański, bez glutenu
✓ Kompleks skÅ‚adników odżywczych z ekstraktami roÅ›linnymi dla bÅ‚ony Å›luzowej jelit
✓ Z witaminą B6 i miedzią dla tworzenia diaminooksydazy (DAO), enzymu rozkładającego (neutralizującego) histaminę
Ahista to produkt ze składnikami dla odżywienia i prawidłowego funkcjonowania błony śluzowej jelit oraz sprawnego trawienia. Zawierający też składniki dla sprawnego trawienia oraz hamowania niekorzystnego działania histaminy (więcej o histaminie pod opisem produktu).
​
Jelito to najwiÄ™ksza bÅ‚ona Å›luzowa naszego ciaÅ‚a – ma powierzchniÄ™ ok. 400 m2 – bardzo ważna dla zdrowia, trawienia i wchÅ‚aniania pokarmu.
​
Witamina B2 i biotyna wspomagają utrzymanie prawidłowego stanu błony śluzowej jelit.
​
Witamina B6, miedź, cynk i witamina C wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
​
WapÅ„ wspiera m.in. prawidÅ‚owe funkcjonowanie enzymów trawiennych w jelitach. W Ahista ma on formÄ™ mleczanu wapnia o bardzo wysokiej biodostÄ™pnoÅ›ci.
​
Magnez jest niezbÄ™dny do funkcjonowania ponad 300 enzymów oraz dla prawidÅ‚owego funkcjonowania ukÅ‚adu nerwowego i zmniejszenia uczucia zmÄ™czenia. W Ahista ma formÄ™ Å‚atwoprzyswajalnego mleczanu magnezu uzyskanego z prawoskrÄ™tnego kwasu mlekowego.
​
Diatomitowa ziemia okrzemkowa z prehistorycznych okrzemek zawiera naturalny niekrystaliczny krzem. Diatomit jest porowaty i ma wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci wchÅ‚aniania toksyn. Jest szczególnie dobrze tolerowany i nie drażni bÅ‚on Å›luzowych.
Produkt zawiera także cenne naturalne wyciągi z kadzidłowca (boswellia), imbiru, kurkumy oraz lecytynę oraz kwercetynę.
​
Ahista polecana jest także dla osób z nietolerancjÄ… histaminy. Witamina B6 i miedź biorÄ… udziaÅ‚ w tworzeniu oksydazy diaminowej (DAO), enzymu rozkÅ‚adajÄ…cego histaminÄ™.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 3 razy dziennie płaska miarka (w opakowaniu) wymieszana w szklance wody lub soku. Spożywać z posiłkiem.
Składniki: diatomit (37%), mleczan wapnia (19%), mleczan magnezu (18%), witamina C, lecytyna słonecznikowa (5%), ekstrakt z perełkowca japońskiego Sophora japonica (4%), ekstrakt z kadzidłowca Boswellia serrata (4%), węglan magnezu (3%), proszek z korzenia imbiru Zingiber officinale, glukonian cynku, glukonian miedzi, chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), ryboflawina (witamina B2), biotyna..
​
Może zawierać Å›ladowe iloÅ›ci orzechów.
​
Produkt wegański, nie zawiera glutenu.
​
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciÄ…gu dnia. Przechowywać w szczelnie zamkniÄ™tym opakowaniu w sposób niedostÄ™pny dla maÅ‚ych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.
Co to jest histamina?
​
To ważny hormon biorÄ…cy udziaÅ‚ m.in.: w gojeniu ran, wydzielaniu soku żoÅ‚Ä…dkowego, regulacji napiÄ™cia mięśni gÅ‚adkich, wspóÅ‚dziaÅ‚aniu z innymi hormonami. Odpowiada też za powstawanie objawów reakcji alergicznych.
Histamina wystÄ™puje też w żywnoÅ›ci, gdzie powstaje pod wpÅ‚ywem dziaÅ‚ania bakterii. Taka histamina jest szkodliwa i może powodować reakcje zapalne, uczuleniowe, a nawet zatrucia. Jest jej dużo w rybach, owocach morza, peklowanym miÄ™sie, różnych alkoholach, kiszonkach, serach dojrzewajÄ…cych. Bardzo dużo histaminy jest w pokarmach nieÅ›wieżych – w rybie Å›wieżej prawie jej nie ma, w nieÅ›wieżej jest jej aż ok. 1300 mg/kg (żywność powinna zawierać mniej niż 200 mg histaminy na kg produktu). Owoce cytrusowe także mogÄ… powodować wyzwalanie histaminy zgromadzonej w organizmie.
​
Histamina z pokarmu jest unieszkodliwiana w jelitach przez enzym diaminooksydazy (DAO). U niektórych osób mechanizm ten dziaÅ‚a sÅ‚abo lub w ogóle, co powoduje różne reakcje po spożyciu pokarmu z histaminÄ…, np.: swÄ™dzenie lub zaczerwienienie skóry (najczęściej twarzy i szyi), objawy astmatyczne (skurcz mięśni gÅ‚adkich oskrzeli, zwiÄ™kszone wydzielanie Å›luzu), kichanie, katar, zaczerwienienie, Å›wiÄ…d i obrzÄ™k oczu, wzdÄ™cia, bóle brzucha, biegunki i podrażnienia bÅ‚ony Å›luzowej jelita cienkiego. Po spożyciu pokarmu z iloÅ›ciÄ… histaminy powyżej 200 mg/kg, u osób z nietolerancjÄ…, mogÄ… wystÄ…pić:zaburzenia oddychania, spadek ciÅ›nienia krwi, a nawet stan zagrażajÄ…cy życiu.
​
Często nietolerancja histaminy mylona jest z alergią pokarmową. Jeżeli testy alergiczne są ujemne, a objawy uczuleniowe nadal występują, wskazuje to na nietolerancję histaminy.