top of page

Ahista

 

suplement diety

 

Składniki dla sprawnego trawienia, jelit 

oraz przy nietolerancji histaminy

 

zawartość netto: 210 g

na 84 porcje

 

✓ Mikronizowana, diatomitowa ziemia okrzemkowa i naturalny wapń z alg

✓ Zawiera ekstrakt z kadzidła i kwercetyny

✓ Ze specjalnymi właściwościami wiążącymi toksyny

✓ Produkt wegański, bez glutenu

✓ Kompleks składników odżywczych z ekstraktami roślinnymi dla błony śluzowej jelit

✓ Z witaminą B6 i miedzią dla tworzenia diaminooksydazy (DAO), enzymu rozkładającego (neutralizującego) histaminę

 

Ahista to produkt ze składnikami dla odżywienia i prawidłowego funkcjonowania błony śluzowej jelit oraz sprawnego trawienia. Zawierający też składniki dla sprawnego trawienia oraz hamowania niekorzystnego działania histaminy (więcej o histaminie pod opisem produktu).

Jelito to największa błona śluzowa naszego ciała – ma powierzchnię ok. 400 m2 – bardzo ważna dla zdrowia, trawienia i wchłaniania pokarmu.

Witamina B2 i biotyna wspomagają utrzymanie prawidłowego stanu błony śluzowej jelit.

Witamina B6, miedź, cynk i witamina C wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Wapń wspiera m.in. prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych w jelitach. W Ahista ma on formę mleczanu wapnia o bardzo wysokiej biodostępności.

Magnez jest niezbędny do funkcjonowania ponad 300 enzymów oraz dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i zmniejszenia uczucia zmęczenia. W Ahista ma formę łatwoprzyswajalnego mleczanu magnezu uzyskanego z prawoskrętnego kwasu mlekowego.

Diatomitowa ziemia okrzemkowa z prehistorycznych okrzemek zawiera naturalny niekrystaliczny krzem. Diatomit jest porowaty i ma właściwości wchłaniania toksyn. Jest szczególnie dobrze tolerowany i nie drażni błon śluzowych.

 

Produkt zawiera także cenne naturalne wyciągi z kadzidłowca (boswellia), imbiru, kurkumy oraz lecytynę oraz kwercetynę.

Ahista polecana jest także dla osób z nietolerancją histaminy. Witamina B6 i miedź biorą udział w tworzeniu oksydazy diaminowej (DAO), enzymu rozkładającego histaminę.

 

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 3 razy dziennie płaska miarka (w opakowaniu) wymieszana w szklance wody lub soku. Spożywać z posiłkiem.


Składniki: diatomit (38%), mleczan wapnia (19%), mleczan magnezu (18%), witamina C, lecytyna słonecznikowa (5%), kwercetyna (4%), ekstrakt z kadzidłowca Boswellia serrata (4%), węglan magnezu (3%), proszek z korzenia imbiru Zingiber officinale, glukonian cynku, glukonian miedzi, chlorowodorek pirydoksyny (B6), ryboflawina (witamina B2), biotyna.

Może zawierać śladowe ilości orzechów.

Produkt wegański, nie zawiera glutenu.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.

 

Co to jest histamina?

To ważny hormon biorący udział m.in.: w gojeniu ran, wydzielaniu soku żołądkowego, regulacji napięcia mięśni gładkich, współdziałaniu z innymi hormonami. Odpowiada też za powstawanie objawów reakcji alergicznych.

Histamina występuje też w żywności, gdzie powstaje pod wpływem działania bakterii. Taka histamina jest szkodliwa i może powodować reakcje zapalne, uczuleniowe, a nawet zatrucia. Jest jej dużo w rybach, owocach morza, peklowanym mięsie, różnych alkoholach, kiszonkach, serach dojrzewających. Bardzo dużo histaminy jest w pokarmach nieświeżych – w rybie świeżej prawie jej nie ma, w nieświeżej jest jej aż ok. 1300 mg/kg (żywność powinna zawierać mniej niż 200 mg histaminy na kg produktu). Owoce cytrusowe także mogą powodować wyzwalanie histaminy zgromadzonej w organizmie.

Histamina z pokarmu jest unieszkodliwiana w jelitach przez enzym diaminooksydazy (DAO). U niektórych osób mechanizm ten działa słabo lub w ogóle, co powoduje różne reakcje po spożyciu pokarmu z histaminą, np.: swędzenie lub zaczerwienienie skóry (najczęściej twarzy i szyi), objawy astmatyczne (skurcz mięśni gładkich oskrzeli, zwiększone wydzielanie śluzu), kichanie, katar, zaczerwienienie, świąd i obrzęk oczu, wzdęcia, bóle brzucha, biegunki i podrażnienia błony śluzowej jelita cienkiego. Po spożyciu pokarmu z ilością histaminy powyżej 200 mg/kg, u osób z nietolerancją, mogą wystąpić:zaburzenia oddychania, spadek ciśnienia krwi, a nawet stan zagrażający życiu.

Często nietolerancja histaminy mylona jest z alergią pokarmową. Jeżeli testy alergiczne są ujemne, a objawy uczuleniowe nadal występują, wskazuje to na nietolerancję histaminy.

Ahista Dr Jacobs 1.jpg
Ahista Dr Jacobs Tabelka.jpg
A Bez-Vegan-G-L-S-C.png
Ahista Dr Jacobs 1.jpg
bottom of page