top of page

Metoda Dr. Jacob'a

w praktyce

 

Opracowanie na podstawie publikacji

dr. n. med. Ludwiga M. Jacob'a

Okładka miękka

122 strony

Format 21 x 15 cm

Streszczenie pełnego wydania książki "Metoda doktora Jacoba", ze szczególnym uwzględnieniem praktycznego zastosowania tego sposobu odżywiania.

 

Masz mało energii, tyjesz nawet niewiele jedząc, stosujesz diety, ale ze słabym rezultatem, ogólnie coś jest nie tak ze zdrowiem? Nie możesz schudnąć lub przytyć?

 

Jak jeść zdrowo i smacznie by osiągnąć oraz utrzymać optymalną wagę i zdrowie. Zdrowe dobieranie i łączenie pokarmów. Odkwaszanie i oczyszczanie organizmu.

 

Metoda Dr. Jacob’a w praktyce” to opracowanie oparte na książkach dr. med. Ludwiga Jacoba, który przeprowadził analizę około 1 400 badań klinicznych oraz epidemiologicznych przeprowadzonych nad różnymi sposobami odżywiania stosowanymi na świecie. Niektóre z tych badań były prowadzone na całych populacjach przez dziesięciolecia. Uwzględnione są tu także kwestie balansu insuliny, pH (balans kwasowo-zasadowy) oraz redoksu (balans utleniacze-antyutleniacze). Regulacja równowagi redoksu oraz pH stanowi podstawę wszystkich reakcji biochemicznych w organizmie. Insulina jest odpowiedzialna za kierowanie przemianą materii.


Nowoczesny sposób odżywiania, stały stres i brak ruchu przyczyniają się do braku równowagi i zaburzeń procesów regulacyjnych. Stąd też centralnym zagadnieniem w Metodzie Dr. Jacob’a jest równowaga tych trzech obszarów. Jednakże, główny nacisk kładziony jest na sposób odżywiania, ponieważ nasza żywność tworzy budulec najmniejszych nawet komórek. Dlatego też nieuchronnie decyduje o naszym zdrowiu i witalności.


Proponujemy bezpieczny eksperyment – wypróbowanie Metody Dr. Jacob’a przez minimum jeden miesiąc oraz zaobserwowanie korzystnych zmian. Z pewnością zainspirują one do wprowadzenia Metody na stałe i będą dobrym przykładem dla bliskich i przyjaciół.

 

Spis treści

 

1.   Czym jest Metoda Dr. Jacoba?    
2.   Jaka jest naturalna dieta człowieka?   
      Fenomen stulatków na Okinawie / Badania nad Adwentystami
3.   Od podjadania do zespołu metabolicznego   
      Insulina hormon wzrostu, tycia i chorób / Insulinooporność
      Zespół metaboliczny i niealkoholowe stłuszczenie wątroby
4.   Wzloty i upadki, czyli jak uzależnić się od insuliny?   
      Cukry proste, czyli wzloty i upadki / Indeks glikemiczny
      Ładunek glikemiczny / Indeks insulinowy
      Niekorzystne połączenia pokarmów
      Uzależnienie od skutków działania cukru, białka i insuliny
5.   Mit białkowy i jego konsekwencje    
6.   Tłuszcze - źródło energii i... problemów    
7.   Zakwaszenie, czyli brak balansu pH   
      Test – czy masz zakwaszony organizm
      Przewlekłe zakwaszenie / Badanie pH organizmu
8.   Metoda Dr. Jacob’a w praktyce : 3 zasady żywieniowe 
9.   Piramida żywieniowa wg Metody Dr. Jacob’a  
      Najzdrowszy sposób odżywiania dla człowieka
10.  Kategorie pożywienia wg Metody Dr. Jacob’a   
11.  Przywracanie balansu   
      Przywracanie balansu insuliny / Regularne posiłki
      Przyjemność jedzenia / Równoważenie balansu redoks
      Wyrównanie balansu pH / Wpływ produktów spożywczych
      na pH organizmu / Oddychanie też odkwasza / Ruch
      Woda to życie / Przywracanie balansu sodowo-potasowego
      Poznaj swoich wrogów / Nietolerancje pokarmowe
      Alergie pozornie niepokarmowe
      Ważne składniki, których najczęściej brak
12.  Trochę praktycznych porad kuchennych   
13.  Publikacje i produkty   

 

Praktycznym uzupełnieniem tej książki jest nasza kolejna publikacja "Simply Eat".

Simlpy Eat to książka kucharska proponująca zdrowe i smaczne dania przygotowane wg zaleceń Metody Dr. Jacob'a. Jest pomocnym i praktycznym zastosowaniem zaleceń dietetycznych Metody.

Zobacz fragment książki

bottom of page