
Nasiona Chia
Novel Food
Naturalne źródło kwasów Omega-3
i Omega-6 w idealnej proporcji 3:1
450 g na 225 porcji
Nasiona Chia (Salvia hispanica L.) były uprawiane w Ameryce Środkowej
już od czasów Azteków. W Europie znane są od niedawna. Nasiona te są
bogate w niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3
i -6 w optymalnych proporcjach 3:1.
Chia zawierają także stosunkowo dużo żelaza, wapnia i białka. Jedna łyżka chia pokrywa ok. 5% dziennego zapotrzebowania na białko i ok. 15% na magnez. Są one także bogate w błonnik (jedna łyżka ma go ok. 5g). Składniki w nich zawarte są łatwiej przyswajalne niż te z siemienia lnianego.
Kwasy Omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Roślinny kwas tłuszczowy Omega-3 nazywa się kwasem alfa-linolenowym. Kwas ten przyczynia się on do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (przy spożyciu przynajmniej 2 g nasion chia dziennie).
Chia spowalniają i stabilizują wchłanianie węglowodanów. Jest to ważne nie tylko dla osób z cukrzycą typu II lub stanem przedcukrzycowym, ale również dla odchudzających się. Dzięki chia cukry uwalniane są stopniowo oraz równomiernie, co zapobiega napadom głodu między posiłkami.
Zawarty w chia aminokwas tryptofan wspomaga wytwarzanie serotoniny, która jest odpowiedzialna za dobre samopoczucie.
Przykładowe sposoby spożywania:
dziennie min. 2 g (łyżeczka) nasion chia:
-
posyp na pieczywo, zupę, ryż, ziemniaki, danie warzywne, sałatkę,
-
zmieszaj z jogurtem, owsianką, musli,
-
zmielone lub całe nasiona chia używaj do pieczenia chleba,
-
zmiksuj z koktajlem owocowym lub warzywnym,
-
zalej nasiona gorącą wodą i odstaw (jak siemię lniane), by uzyskać żel, który działa osłaniająco i tonizująco na śluzówkę żołądka,
-
zmielone chia użyj do zagęszczenia zupy lub sosu,
-
zmielone chia dodaj do mleka sojowego, kokosowego, migdałowego, orzechowego i odstaw aż uzyskasz konsystencję budyniu.
